Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, σήμερα Παρασκευή η Microsoft ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εξαγορά της κατασκευάστριας βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard αντί του ποσού των 69 δισ. δολαρίων.
Εξαγορά Activision από τη Microsoft: Νέο πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Χρειάσθηκαν 21 μήνες για να ξεπεράσει η συμφωνία τον σκόπελο των ρυθμιστικών αρχών και τις εντάσεις περί μονοπωλίου, μια εξαγορά που είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός στη 48χρονη ιστορία του.
Η τελευταία έγκριση ήρθε σήμερα Παρασκευή, αφού η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών δήλωσε ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν αποτελεί πλέον σημαντική απειλή για τον ανταγωνισμό στον τομέα των παιχνιδιών σε περιβάλλον cloud. Για να εξασφαλίσει την έγκριση, η Microsoft προσφέρθηκε να αναδιαρθρώσει τη συμφωνία χάνοντας τα δικαιώματα streaming στο cloud για το Call of Duty και άλλα δημοφιλή franchises της Activision σε μεγάλο μέρος του κόσμου.
Ενίσχυση εσόδων
Η απόκτηση της Activision με δύο από τα πιο επιτυχημένα βιντεοπαιχνίδια τα Call of Duty και Candy Crush, θα ενισχύσει τα έσοδα της Microsoft περισσότερο από το ήμισυ με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερα από 24 δισ. δολάρια. Παράλληλα, η εταιρεία διευρύνει το πεδίο δραστηριότητάς της πέρα τις κονσόλες Xbox, εμπλεκόμενη πλέον στα βιντεοπαιχνίδια τα οποία μπορούν να βρίσκονται σε όλες τις πλατφόρμες και τις συσκευές.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη από μια σειρά σημαντικών κινήσεων του νυν διευθύνοντα συμβούλου Σάτια Ναντέλα, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει την οικονομική δύναμη της Microsoft για να εισχωρήσει η εταιρεία σε νέους κλάδους, όπως το cloud computing, τα social media και η τεχνητή νοημοσύνη.
Στόχος του Ναντέλα είναι να εισέλθει σε νέους τομείς το συντομότερο δυνατό, λένε άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί του. «Αν μπορεί να το κάνει αυτό αγοράζοντας κάτι που θα τον βοηθήσει να γίνει πιο γρήγορα, θα το κάνει», δήλωσε ο Τζιμ Ντιμπουά , πρώην επικεφαλής πληροφορικής της Microsoft που συνεργάσθηκε με τον Ναντέλα.
Παρά τη μεγάλη επένδυση, το τμήμα των βιντεοπαιχνιδιών της Microsoft παραμένει ένα μικρό κομμάτι της εταιρείας.
Με την προσθήκη της Activision τα παιχνίδια θα αποτελούν συνολικά περί του 10% των εσόδων της Microsoft κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, από το 7% που ανέφερε η εταιρεία. Οι ενισχυμένες δραστηριότητες από τα βιντεοπαιχνίδια θα την φέρουν στο ίδιο επίπεδο με τα Windows, το τμήμα πάνω στο οποίο αρχικά δομήθηκε η Microsoft. Τα έσοδα θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα από αυτά του LinkedIn και της διαφήμισης, ωστόσο θα είναι κατά το ήμισυ λιγότερα από την κατηγορία προϊόντων Office και των υπηρεσιών cloud.
Άλλες προτεραιότητες
Το videogaming δεν θεωρείται το πιο σημαντικό πράγμα που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο τεχνολογικός γίγαντας. Ο Ναντέλα και άλλα στελέχη της Microsoft αναφέρονται περισσότερο στην πρόοδο της εταιρείας σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη και την επένδυση της εταιρείας που ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια στη δημιουργό του ChatGPT, την OpenAI. Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Microsoft τον Ιούλιο, ο Ναντέλα ανέφερε 50 φορές την τεχνητή νοημοσύνη και το OpenAI. Συζήτησε μία φορά για την Activision και εννέα φορές για το gaming.
«Μπαράζ» εξαγορών
Από τότε που ανέλαβε CEO το 2014, ο Ναντέλα έχει εξαγοράσει το LinkedIn για 26 δισ. δολάρια, τη Nuance Communications για 16 δισ. δολάρια, την εταιρεία κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών ZeniMax Media για 7,5 δισ. δολάρια και έβαλε τη Microsoft στο παιχνίδι για άλλες συμφωνίες, όπως το TikTok, το Pinterest και το Discord.
Η Microsoft υπήρξε μακράν η εταιρεία με τις περισσότερες εξαγορές από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Στα χρόνια που η Ναντέλα είναι επικεφαλής, έκλεισε περισσότερες από 326 συμφωνίες συνολικής αξίας άνω των 170 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Dealogic. Δεύτερη σε αριθμό ήταν η Broadcom, με συμφωνίες αξίας περίπου 150 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου- περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου ήταν η εξαγορά της VMware το 2022.
Latest News
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)
Αυξημένες κατά 21% οι παγκόσμιες δαπάνες για το cloud το 3ο τρίμηνο του 2024
Oι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud ανήλθαν το γ' τρίμηνο του 2024 στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένεες κατά 21%
Το Google.org ρίχνει 20 εκατ. δολάρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστήμη
Στο πρώτο Forum “AI for Science”, που έλαβε χώρα χθες, το Google.org ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης για επιστημονικά επιτεύγματα.
SOS για τα SMS
Η χρήση των SMS για προσωπική επικοινωνία έχει πάρει την κατιούσα. Εξακολουθούν πάντως να παίζουν σημαντικό ρόλο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Μέχρι τις αρχές του 2027 έτοιμο το πρώτο data center της Data4
Tο campus της Data4 στην Παιανία, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα βοηθήσει να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου δεδομένων στη νότια Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ολιβιέ Μισελί