Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη «πολλές κυρώσεις» εναντίον της Χαμάς και αναζητούν τρόπο προκειμένου να τις ενισχύσουν, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Οικον0μικών, Τζάνετ Γέλεν, λίγο πριν οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκινήσουν τις πρώτες χερσαίες επιχειρήσεις τους εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Η κ. Γέλεν υπογράμμισε στο Reuters, ότι κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας , άκουσε «καθολική καταδίκη» της θανατηφόρας επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η αμερικανίδα υπουργός μίλησε λίγο αφότου κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι από την Ομάδα των Είκοσι (G20) δημοσίευσαν μια ανακοίνωση που παρέλειψε οποιαδήποτε αναφορά στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εγείροντας νέα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του φόρουμ, που διχάστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Τα διλήμματα των ΗΠΑ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου από τη Χαμάς -που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες κυβερνήσεις- σε ισραηλινές κοινότητες σκότωσε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους. Οι περισσότεροι ήταν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Το Ισραήλ έκτοτε σφυροκοπά τη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού και περισσότεροι από 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

Η Γέλεν δεν έκανε κανένα σχόλιο για την απάντηση του Ισραήλ, η οποία ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι ισοδυναμεί με «συλλογική τιμωρία».

«Καθολική καταδίκη»

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι η Ομάδα των Επτά (G7), έχει καταδικάσει τις επιθέσεις και είπε ότι το θέμα είναι «πολιτικά ευαίσθητο» για την G20, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Κίνα. Το Reuters υπογραμμίζει ότι η απόφαση να μην γίνει καμία αναφορά στην ξαφνική κλιμάκωση της του πολέμου Μέση Ανατολή αποκαλύπτει το βάθος των  διαφορών που κλυδωνίζουν την G20, ειδικά δεδομένου του πιθανού οικονομικού αντίκτυπου.

Η Γέλεν αντέκρουσε την κριτική της G20, λέγοντας: «Μίλησα με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων και υπάρχει καθολική καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, καθώς και σαφής ανησυχία για περαιτέρω μεγάλης κλίμακας απώλειες αμάχων στη σύγκρουση. Δεν άκουσα κανέναν που να μην τρομοκρατήθηκε από την επίθεση σε αθώους Ισραηλινούς», υπογράμμισε. Πρόσθεσε επίσης, ότι καταγράφηκε μία ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ότι η G20 συνεργάστηκε και ανταποκρίθηκε καλά σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ άλλων μέσω μεταρρυθμίσεων των πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης και μιας πιθανής συμφωνίας για αύξηση ποσοστώσεων για το ΔΝΤ.

«Έχουμε πετύχει αρκετά και υπάρχει ένα επίπεδο ικανοποίησης με όσα έχουν επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σαφώς δημιουργήσει πολλές δυσμενείς παγκόσμιες συνέπειες», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι οι χώρες της G7 εξέφρασαν ομόφωνη υποστήριξη για την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει την Ουκρανία με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα.

Υπογράμμισε επίσης την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να συνεχίσει να επιβάλλει ένα ανώτατο όριο τιμής υπό την ηγεσία της G7 που επιβλήθηκε στο ρωσικό πετρέλαιο αφού η Ουάσιγκτον την Πέμπτη επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή