
Οι Ταλιμπάν θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ «Belt and Road» της Κίνας την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπός τους , υπογραμμίζοντας τους αυξανόμενους δεσμούς του Πεκίνου με την Καμπούλ, παρά την έλλειψη επίσημης αναγνώρισής του από οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Αξιωματούχοι και υπουργοί των Ταλιμπάν έχουν κατά καιρούς ταξιδέψει σε περιφερειακές συνεδριάσεις, κυρίως σε αυτές που επικεντρώνονται στο Αφγανιστάν, αλλά το Φόρουμ για τον Δρόμο του Μεταξιού, συγκαταλέγεται μεταξύ των πολυμερών συνόδων κορυφής υψηλότερου επιπέδου στις οποίες έχει προσκληθεί να παραστεί το καθεστώς του Αφγανιστάν.
Ο νέος ενεργειακός δρόμος Ανατολής -Δύσης
Το φόρουμ σηματοδοτεί τη 10η επέτειο της φιλόδοξης παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τις υποδομές και την ενέργεια του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, που χαρακτηρίζεται ως αναδημιουργία του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού για την τόνωση του παγκόσμιου εμπορίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας των Ταλιμπάν, Haji Nooruddin Azizi, θα ταξιδέψει στο Πεκίνο τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Akhundzada Abdul Salam Jawad σε μήνυμα προς το Reuters. «Θα παραστεί και θα προσκαλέσει μεγάλους επενδυτές στο Αφγανιστάν», είπε.
Πλούτος από ορυκτά
Η φτωχή χώρα θα μπορούσε να προσφέρει έναν πλούτο πολυπόθητων ορυκτών πόρων. Ένας υπουργός υπολόγισε το 2010 ότι το Αφγανιστάν είχε αναξιοποίητα κοιτάσματα, που κυμαίνονταν από χαλκό μέχρι χρυσό και λίθιο, αξίας μεταξύ 1 τρισεκατομμυρίου και 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο αξίζουν σήμερα.
Η Κίνα βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για project, που ξεκίνησαν υπό την προηγούμενη κυβέρνηση που υποστηριζόταν από το εξωτερικό, σχετικά με ένα πιθανό τεράστιο ορυχείο χαλκού στο ανατολικό Αφγανιστάν.
Όπως επισημαίνεται, ο Azizi θα συνεχίσει τις συζητήσεις στο Πεκίνο σχετικά με τα σχέδια για την κατασκευή ενός δρόμου μέσω της διαδρομής Wakhan, μιας λεπτής, ορεινής λωρίδας στο βόρειο Αφγανιστάν, για να παρέχει άμεση πρόσβαση στην Κίνα.
Αξιωματούχοι από την Κίνα, τους Ταλιμπάν και το γειτονικό Πακιστάν δήλωσαν τον Μάιο ότι θα ήθελαν το Belt and Road να συμπεριλάβει το Αφγανιστάν και να επεκταθεί ο εμβληματικός οικονομικός διάδρομος Κίνας – Πακιστάν πέρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα από καμία κυβέρνηση από τότε που ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν πριν από δύο χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες ξένες δυνάμεις αποχώρησαν. Βέβαια, η Κίνα ενίσχυσε τη συνεργασία με τους Ταλιμπάν, και έγινε η πρώτη χώρα που διόρισε πρεσβευτή στην Καμπούλ από τότε που ανέλαβαν την εξουσία.


Latest News

Πληθωρισμό 3,5% και κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τους δασμούς της 2ας Απριλίου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν υποθέσει προηγουμένως, επισημαίνει η Goldman Sachs

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές