
Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που συνέχισαν να κινούνται κόντρα στο ρεύμα, εμφανίζοντας από τις μεγαλύτερες αυξήσεις επενδύσεων από την πανδημία και μετά, όπως προκύπτει από την έκθεση «EIB Investment Survey 2023» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Πρώτες ανάμεσα στις λιγοστές εξαιρέσεις ήταν η Μάλτα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Εσθονία και η Ελλάδα. Σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ισπανία, η μείωση των επενδύσεων έφτασε ή και ξεπέρασε το 10%. Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις στη Λιθουανία (27%), τη Ρουμανία (24%) και τη Λετονία (23%) πιστεύουν ότι επένδυσαν πολύ λίγα τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα (14%) και στην Κύπρο (15%) ανέφεραν ότι επένδυσαν πάρα πολλά. Τέλος, οι εταιρείες στην Ιρλανδία (92%) και στην Ολλανδία (91%) δηλώνουν ότι επένδυσαν το σωστό ποσό.
Τα δύο χρυσά και τα τρία χάλκινα για την Ελλάδα στο οικονομικό πένταθλο του Economist
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που έχουν γίνει, αλλά και τις μελλοντικές, η έκθεση της ΕΤΕπ σημειώνει πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα «ποντάρει» στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, και ακολουθούν τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες και οι επενδύσεις απλής αντικατάστασης. Σε ερώτηση σε σχέση με τα εμπόδια που συναντούν στις επενδύσεις τους, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρόταξαν την αβεβαιότητα για το μέλλον και το θεσμικό πλαίσιο για το επιχειρείν. Ακολουθούν το ενεργειακό κόστος, η εργατική νομοθεσία και η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης.
Χρηματοδότηση
Σύμφωνα με την ΕΤΕπ, οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν πολύ ευνοϊκές, καθώς μόνο το 6,1% των επιχειρήσεων της ΕΕ βρίσκεται σε οικονομική στενότητα. Ωστόσο, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις περισσότερες εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα. Στην κορυφή βρίσκεται η Ρουμανία και ακολουθούν η Λετονία και η Κροατία.
Ενα άλλο πολύ σημαντικό κεφάλαιο αποτελούν τα επενδυτικά πλάνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Στην ΕΕ, η Ολλανδία καταγράφεται με το υψηλότερο μερίδιο επιχειρήσεων που έχουν ήδη επενδύσει με φόντο την κλιματική κρίση. Στον αντίποδα, Κύπρος και η Ελλάδα έχουν τα χαμηλότερα μερίδια επιχειρήσεων που επένδυσαν ή σχεδιάζουν να επενδύσουν με «πράσινο» προσανατολισμό.
Οπως τονίζει η ΕΤΕπ, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είχαν σχετικά θετικό επενδυτικό πρόσημο το 2023. Το 85% των επιχειρήσεων επιβεβαίωσαν ότι επένδυσαν το προηγούμενο έτος. Οι επενδύσεις απλής αντικατάστασης παρέμειναν η κύρια προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (34%), ενώ ακολουθούν η επέκταση της παραγωγικής ικανότητας (30%) και τα νέα προϊόντα ή υπηρεσίες (26%).
Ψηφιοποίηση
Ενα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι η σημαντική πρόοδος που έχουν σημειώσει οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης, μειώνοντας το χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου το 70% των επιχειρήσεων της ΕΕ χρησιμοποιεί πλέον προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, σηματοδοτώντας μια τάση ανάκαμψης μετά την πανδημία.


Latest News

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς

ΔΕΗ: Κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
Τι αναφέρει η επιχείρηση

Τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία και «έξυπνες» υποδομές, οι μοχλοί ανάπτυξης για τη Siemens
Για τον μετασχηματισμό της Siemens σε ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας χάρη στην ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μίλησε ο Βασίλης Χατζίκος, CEO Siemens Ελλάδας, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

AS Company: Ρεκόρ πωλήσεων το 2024 – Μέρισμα 0,17 ευρώ/μετοχή
Ο όμιλος AS Company διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά παιχνιδιών, ενισχύοντας περαιτέρω το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο με επιτυχημένα καινοτόμα προϊόντα που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστική τιμή.

IDEAL Holdings: Στην OHA το 15% μετά την πρώτη της επένδυση 61,5 εκατ.
Τι αναφέρει η εταιρεία

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)

Μύλοι Κεπενού: Στα 1,2 εκατ. τα κέρδη προ φόρων το 2024
Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας Μύλοι Κεπενού διαμορφώθηκαν στα 57,91 εκατ.