Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που συνέχισαν να κινούνται κόντρα στο ρεύμα, εμφανίζοντας από τις μεγαλύτερες αυξήσεις επενδύσεων από την πανδημία και μετά, όπως προκύπτει από την έκθεση «EIB Investment Survey 2023» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Πρώτες ανάμεσα στις λιγοστές εξαιρέσεις ήταν η Μάλτα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Εσθονία και η Ελλάδα. Σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ισπανία, η μείωση των επενδύσεων έφτασε ή και ξεπέρασε το 10%. Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις στη Λιθουανία (27%), τη Ρουμανία (24%) και τη Λετονία (23%) πιστεύουν ότι επένδυσαν πολύ λίγα τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα (14%) και στην Κύπρο (15%) ανέφεραν ότι επένδυσαν πάρα πολλά. Τέλος, οι εταιρείες στην Ιρλανδία (92%) και στην Ολλανδία (91%) δηλώνουν ότι επένδυσαν το σωστό ποσό.
Τα δύο χρυσά και τα τρία χάλκινα για την Ελλάδα στο οικονομικό πένταθλο του Economist
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που έχουν γίνει, αλλά και τις μελλοντικές, η έκθεση της ΕΤΕπ σημειώνει πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα «ποντάρει» στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, και ακολουθούν τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες και οι επενδύσεις απλής αντικατάστασης. Σε ερώτηση σε σχέση με τα εμπόδια που συναντούν στις επενδύσεις τους, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρόταξαν την αβεβαιότητα για το μέλλον και το θεσμικό πλαίσιο για το επιχειρείν. Ακολουθούν το ενεργειακό κόστος, η εργατική νομοθεσία και η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης.
Χρηματοδότηση
Σύμφωνα με την ΕΤΕπ, οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν πολύ ευνοϊκές, καθώς μόνο το 6,1% των επιχειρήσεων της ΕΕ βρίσκεται σε οικονομική στενότητα. Ωστόσο, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις περισσότερες εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα. Στην κορυφή βρίσκεται η Ρουμανία και ακολουθούν η Λετονία και η Κροατία.
Ενα άλλο πολύ σημαντικό κεφάλαιο αποτελούν τα επενδυτικά πλάνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Στην ΕΕ, η Ολλανδία καταγράφεται με το υψηλότερο μερίδιο επιχειρήσεων που έχουν ήδη επενδύσει με φόντο την κλιματική κρίση. Στον αντίποδα, Κύπρος και η Ελλάδα έχουν τα χαμηλότερα μερίδια επιχειρήσεων που επένδυσαν ή σχεδιάζουν να επενδύσουν με «πράσινο» προσανατολισμό.
Οπως τονίζει η ΕΤΕπ, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είχαν σχετικά θετικό επενδυτικό πρόσημο το 2023. Το 85% των επιχειρήσεων επιβεβαίωσαν ότι επένδυσαν το προηγούμενο έτος. Οι επενδύσεις απλής αντικατάστασης παρέμειναν η κύρια προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (34%), ενώ ακολουθούν η επέκταση της παραγωγικής ικανότητας (30%) και τα νέα προϊόντα ή υπηρεσίες (26%).
Ψηφιοποίηση
Ενα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι η σημαντική πρόοδος που έχουν σημειώσει οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης, μειώνοντας το χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου το 70% των επιχειρήσεων της ΕΕ χρησιμοποιεί πλέον προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, σηματοδοτώντας μια τάση ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Latest News
Αγοράζουν ξανά «ασημικά» οι τράπεζες
Αντιστρέφοντας τις τάσεις εσωστρέφειας προχωρούν σε επεκτατικές ενέργειες με συνεχή αναζήτηση ευκαιριών - Η Πειραιώς προχωρεί σε deal με το CVC για την εξαγορά του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής - Τα σχέδια των άλλων συστημικών ομίλων
«Κύμα ζεστασιάς» από την HELLENiQ ENERGY
Για 16η συνεχή χρονιά προσφέρει δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης σε περισσότερα από 160 σχολεία σε Δυτ. Αττική, Δυτ. Θεσσαλονίκη και Κοζάνη
Στήριξη LAMDA στους μαθητές που πλήττονται από τους σεισμούς στις Κυκλάδες
Από τις αρχές του 2025, η LAMDA Development διαθέτει συνδρομές του brainy σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού και Γυμνασίου, μονοθέσιων και διθέσιων σχολείων ανά την Ελλάδα
Ανοίγει πάλι το Jackson Hall στο Κολωνάκι - Το σχέδιο της «ΒΕΝΕΤΗ»
Η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ μίσθωσε το κτήριο συνολικής επιφάνειας 845 τ.μ. το 2015 - H συνολική επένδυση ανήλθε στα 7 εκατ. ευρώ
BofA για METLEΝ: Τιμή στόχος στα 45 ευρώ και σύσταση buy – Ισχυρός καταλύτης η εισαγωγή στο LSE
Σύμφωνα με τη BofA, η συνύπαρξη Ενέργειας και Μετάλλων αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για τη METLEN – Στις κορυφαίες επιλογές και για τη Citi η μετοχή
Καφούνης: Σημαντική ευκαιρία το «Shopping in Greece» για Εμπόριο και Τουρισμό
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σταύρος Καφούνης μίλησε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος
Τα βραβεία 2025 για επιχειρήσεις προκήρυξε το ΕΒΕΑ - Οι 10 κατηγορίες
Το ΕΒΕΑ στοχεύει με τα ετήσια βραβεία που έχει καθιερώσει στην ανάδειξη της επιχειρηματικής αριστείας και των αξιών του επιχειρείν.
Resolute Cepal Capital: Ενισχύει την παρουσία του στον κλάδο του real estate
Η ίδρυση της νέας θυγατρικής, Resolute Cepal Capital, αποτελεί ένα στρατηγικό βήμα για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου παρεχόμενων υπηρεσιών και της θέσης του, ως σημείο αναφοράς στον κλάδο διαχείρισης ακίνητης περιουσίας
Tο «δασμολογικό χάος» στις ΗΠΑ φοβίζει τους εξαγωγείς τροφίμων
Προσδοκίες ότι το «αμερικανικό όνειρο» δεν θα εξελιχθεί σε «εφιάλτη» και τα αγροδιατροφικά ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από τα μέτρα Τραμπ
Η Fairfax του Γουάτσα αύξησε στο 6,43% τη συμμετοχή της στη Metlen
Τι αναφέρει σε ανακοίνωση η Metlen - Ενισχύει τη συμμετοχή του ο Ινδο-Καναδός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας