Για μία ακόμα φορά το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν κατάφερε να καταλήξει σε συναίνεση κατά την ετήσια συνεδρίασή του, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να περιπλέκει ξανά τις προσπάθειες των αξιωματούχων να μιλήσουν με «ενιαία φωνή» σε βασικά ζητήματα.
Όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, το ΔΝΤ δημοσιοποίησε μια λεγόμενη περίληψη της προεδρίας και όχι μια ανακοίνωση, η οποία πρέπει να συμφωνηθεί από όλους τους εκπροσώπους των 190 χωρών μελών της.
Ξεχωριστά, η επιτροπή του ΔΝΤ – επίσημα γνωστή ως Διεθνής Νομισματική και Χρηματοοικονομική Επιτροπή (IMFC) – συμφώνησε να ενημερώσει τους μετόχους με δικαίωμα ψήφου στο μέλλον, ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα το οικονομικό βάρος των μελών της.
Η σκιά του πολέμου στη Γάζα κάλυψε το Μαρακές – Τι λένε ΔΝΤ και World Bank
Αυτή η προσπάθεια θέτει τις ΗΠΑ, την πιο ισχυρή φωνή, σε αντίθεση με την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες που αναζητούν μεγαλύτερα μερίδια.
Γεωπολιτικά ρήγματα
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, οι δηλώσεις από το ΔΝΤ και την Ομάδα των 20 αυτή την εβδομάδα στις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές του Μαρόκου, αντανακλούν τα γεωπολιτικά ρήγματα που εμποδίζουν τις προσπάθειες των οργανισμών για πολυμερή προσέγγιση σε μια εποχή κατακερματισμού.
Η G-20 κατέληξε σε συναίνεση μόνο παραλείποντας μια άμεση αναφορά στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αποφεύγοντας οποιοδήποτε αδιέξοδο που θα δημιουργούσε το ζήτημα μεταξύ των μελών του ( αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας οικονομίας).
Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη προσπάθησαν να συμπεριλάβουν πιο σκληρή γλώσσα για να περιγράψουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εργάστηκαν όλη τη νύχτα στη μάταιη προσπάθειά τους να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Τα περισσότερα μέλη αναγνώρισαν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέχισε να έχει τεράστιες ανθρωπιστικές συνέπειες, καθώς και επιζήμιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, και το καταδίκασαν σθεναρά», δήλωσε η προεδρεύουσα, Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο. «Υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση».
Μεταρρύθμιση του ΔΝΤ
Η IMFC δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι ο όμιλος έχει δεσμευτεί για «ουσιαστικές» αυξήσεις στις ποσοστώσεις του μέχρι το τέλος του έτους, που αναφέρονται στο μερίδιο των κεφαλαίων που συνεισφέρει κάθε μέλος. Στόχος είναι η υποστήριξη των οικονομικών του ΔΝΤ από όλα τα μέλη, αντικαθιστώντας ορισμένες ad-hoc διμερείς συμφωνίες χρηματοδότησης στις οποίες βασίζεται σε μεγάλο βαθμό τώρα.
Όσον αφορά την αλλαγή του ποσοστού ψήφου, η επιτροπή είπε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να αναπτύξει έως τον Ιούνιο του 2025 «πιθανές προσεγγίσεις ως οδηγό για περαιτέρω αναπροσαρμογή των ποσοστώσεων, μεταξύ άλλων μέσω μιας νέας φόρμουλας ποσοστώσεων».
Οποιαδήποτε αλλαγή στο μερίδιο ψήφου θα χρειαζόταν έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο δεν αρέσκεται στο να εγκρίνει πολιτικές πολιτικές που αυξάνουν την επιρροή της γεωπολιτικά αντίπαλης Κίνας.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έδειξε αυτή την εβδομάδα μικρή προθυμία να αποδεχτεί την αλλαγή των μετοχών με δικαίωμα ψήφου, η οποία θα έδινε στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες πολύ περισσότερο λόγο στον τρόπο λειτουργίας του παγκόσμιου δανειστή έκτακτης ανάγκης.
Επανέλαβε τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για μια «ισοαναλογική» αύξηση των ποσοστώσεων του ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει αύξηση των συνολικών πόρων που απαιτούνται από τα μέλη χωρίς να αναλαμβάνεται ταυτόχρονη αλλαγή του βάρους της ψήφου.
Χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία – των οποίων οι οικονομίες έχουν αναπτυχθεί σημαντικά ταχύτερα από αυτές των ανεπτυγμένων χωρών – ζητούν εδώ και καιρό μια εκ νέου κατανομή των ποσοστώσεων για να αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο βάρος τους. Η Κίνα, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει περίπου το 18% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, αλλά κατέχει μόλις 6% μερίδιο στο ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Φερνάντο Χαντάντ δήλωσε την Παρασκευή ότι κατέστησε σαφές στη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ότι ενώ κατανοεί την πολιτική πραγματικότητα στις ΗΠΑ, η αποτυχία της τελικής ενημέρωσης των μετοχών με ψήφο του ΔΝΤ θα αποδυναμώσει τον οργανισμό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Latest News
Αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού - Η νέα στρατηγική της Starbucks
Η Starbucks δημιούργησε έναν «Κώδικα Δεοντολογίας Καφετέριας» και με την εφαρμογή του στις ΗΠΑ, αρχίζει η μεγάλη της μεταμόρφωση
Πίεση από παντού - Θα παρατείνει ο Μπάιντεν την προθεσμία απαγόρευσης του TikTok στις 19 Ιανουαρίου;
Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παρατείνει την προθεσμία κατά 90 ημέρες - Το ενδεχόμενο που εξετάζεται μέχρι την ολοκλήρωση της ακρόασης
Όλι Ρεν: Στα μέσα του 2025 θα φτάσουμε στα ουδέτερα επιτόκια
Ο διοικητής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης λάβει υπόψη της τις πολιτικές του Τραμπ
Ο «τζόγος» του Τραμπ με τους δασμούς - Τα νέα σχέδια στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ μελετά τη σταδιακή αύξηση στους δασμούς μήνα με τον μήνα
Ο Τραμπ και το Brexit «τσακίζουν» το διεθνές εμπόριο της Βρετανίας
Η Βρετανία βρίσκεται πλέον υπό διπλή μέγγενη, καθώς ο Τραμπ προβλέπεται πως θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στο διεθνές εμπόριο
Υποχώρηση δίχως τέλος - Η Macy’s περιορίζει τις προοπτικές πωλήσεων καθώς οι γιορτές δεν απέδωσαν
Μετά τις λογιστικές απάτες, η Macy’s βρίσκεται αντιμέτωπη με υποτονικά αποτελέσματα μετά την εορταστική αγοραστική περίοδο
Η διαφοροποίηση επενδύσεων είναι το κλειδί σε ένα ασταθές περιβάλλον - Ο χρησμός του Ικμπάλ Καν της UBS
Η γεωπολιτική και παγκόσμια οικονομική κατάσταση είναι ρευστή, άρα μια διαφοροποίηση επενδύσεων είναι λογική, σύμφωνα με τον Ίκμπαλ Καν
Θέσεις- φαντάσματα και «μωβ σκιούροι»: Τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας
Μία στις πέντε θέσεις στην αγορά εργασίας που διαφημίζονται είναι ψεύτικες ή δεν έχουν καλυφθεί, σύμφωνα με μια νέα έρενα
Pepsi και Pringles πλημμυρίζουν τη Συρία - Τα δολάρια δεν είναι πια «μαϊντανοί»
Το τέλος των περιορισμών που είχε επιβάλει ο Άσαντ στα δολάρια αλλάζει το σκηνικό στο Συρία και οδηγεί σε έκρηξη στα ξένα αγαθά
Τα κέρδη-ρεκόρ φέρνουν πιο κοντά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιτύχει μια σειρά από κέρδη ρεκόρ ενώ βλέπουν την πορεία των μετοχών να διαγρφάφεται διαρκώς ανοδική