Για μία ακόμα φορά το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν κατάφερε να καταλήξει σε συναίνεση κατά την ετήσια συνεδρίασή του, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να περιπλέκει ξανά τις προσπάθειες των αξιωματούχων να μιλήσουν με «ενιαία φωνή» σε βασικά ζητήματα.
Όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, το ΔΝΤ δημοσιοποίησε μια λεγόμενη περίληψη της προεδρίας και όχι μια ανακοίνωση, η οποία πρέπει να συμφωνηθεί από όλους τους εκπροσώπους των 190 χωρών μελών της.
Ξεχωριστά, η επιτροπή του ΔΝΤ – επίσημα γνωστή ως Διεθνής Νομισματική και Χρηματοοικονομική Επιτροπή (IMFC) – συμφώνησε να ενημερώσει τους μετόχους με δικαίωμα ψήφου στο μέλλον, ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα το οικονομικό βάρος των μελών της.
Η σκιά του πολέμου στη Γάζα κάλυψε το Μαρακές – Τι λένε ΔΝΤ και World Bank
Αυτή η προσπάθεια θέτει τις ΗΠΑ, την πιο ισχυρή φωνή, σε αντίθεση με την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες που αναζητούν μεγαλύτερα μερίδια.
Γεωπολιτικά ρήγματα
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, οι δηλώσεις από το ΔΝΤ και την Ομάδα των 20 αυτή την εβδομάδα στις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές του Μαρόκου, αντανακλούν τα γεωπολιτικά ρήγματα που εμποδίζουν τις προσπάθειες των οργανισμών για πολυμερή προσέγγιση σε μια εποχή κατακερματισμού.
Η G-20 κατέληξε σε συναίνεση μόνο παραλείποντας μια άμεση αναφορά στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αποφεύγοντας οποιοδήποτε αδιέξοδο που θα δημιουργούσε το ζήτημα μεταξύ των μελών του ( αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας οικονομίας).
Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη προσπάθησαν να συμπεριλάβουν πιο σκληρή γλώσσα για να περιγράψουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εργάστηκαν όλη τη νύχτα στη μάταιη προσπάθειά τους να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Τα περισσότερα μέλη αναγνώρισαν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέχισε να έχει τεράστιες ανθρωπιστικές συνέπειες, καθώς και επιζήμιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, και το καταδίκασαν σθεναρά», δήλωσε η προεδρεύουσα, Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο. «Υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση».
Μεταρρύθμιση του ΔΝΤ
Η IMFC δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι ο όμιλος έχει δεσμευτεί για «ουσιαστικές» αυξήσεις στις ποσοστώσεις του μέχρι το τέλος του έτους, που αναφέρονται στο μερίδιο των κεφαλαίων που συνεισφέρει κάθε μέλος. Στόχος είναι η υποστήριξη των οικονομικών του ΔΝΤ από όλα τα μέλη, αντικαθιστώντας ορισμένες ad-hoc διμερείς συμφωνίες χρηματοδότησης στις οποίες βασίζεται σε μεγάλο βαθμό τώρα.
Όσον αφορά την αλλαγή του ποσοστού ψήφου, η επιτροπή είπε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να αναπτύξει έως τον Ιούνιο του 2025 «πιθανές προσεγγίσεις ως οδηγό για περαιτέρω αναπροσαρμογή των ποσοστώσεων, μεταξύ άλλων μέσω μιας νέας φόρμουλας ποσοστώσεων».
Οποιαδήποτε αλλαγή στο μερίδιο ψήφου θα χρειαζόταν έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο δεν αρέσκεται στο να εγκρίνει πολιτικές πολιτικές που αυξάνουν την επιρροή της γεωπολιτικά αντίπαλης Κίνας.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έδειξε αυτή την εβδομάδα μικρή προθυμία να αποδεχτεί την αλλαγή των μετοχών με δικαίωμα ψήφου, η οποία θα έδινε στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες πολύ περισσότερο λόγο στον τρόπο λειτουργίας του παγκόσμιου δανειστή έκτακτης ανάγκης.
Επανέλαβε τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για μια «ισοαναλογική» αύξηση των ποσοστώσεων του ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει αύξηση των συνολικών πόρων που απαιτούνται από τα μέλη χωρίς να αναλαμβάνεται ταυτόχρονη αλλαγή του βάρους της ψήφου.
Χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία – των οποίων οι οικονομίες έχουν αναπτυχθεί σημαντικά ταχύτερα από αυτές των ανεπτυγμένων χωρών – ζητούν εδώ και καιρό μια εκ νέου κατανομή των ποσοστώσεων για να αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο βάρος τους. Η Κίνα, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει περίπου το 18% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, αλλά κατέχει μόλις 6% μερίδιο στο ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Φερνάντο Χαντάντ δήλωσε την Παρασκευή ότι κατέστησε σαφές στη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ότι ενώ κατανοεί την πολιτική πραγματικότητα στις ΗΠΑ, η αποτυχία της τελικής ενημέρωσης των μετοχών με ψήφο του ΔΝΤ θα αποδυναμώσει τον οργανισμό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%