
Την Άνοιξη του 2021 η αείμνηστη πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά πρότεινε στο πρωθυπουργό της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τη θέσπιση του πρώτου κλιματικού νόμου.
Bloomberg: Φτωχός ο απολογισμός της κυβέρνησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Οραματίστρια η Φώφη Γεννηματά πρωτοστατούσε στο πολιτικό πεδίο με προτάσεις και θέσεις για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Πίστευε πως όχι μόνο ο ιδιωτικός τομέας αλλά και το δημόσιο, αυτό το σκληροπυρηνικό κράτος, θα έπρεπε να δεσμευτεί με συγκεκριμένους στόχους και σαφή χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των εκπομπών των αέριων ρύπων και την ταχύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών και άλλων μορφών καθαρής ενέργειας.
Ο σύμβουλος της Φώφης Γεννηματά
Εκείνη την εποχή, στις αρχές του 2021, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ ανέθεσε σε έναν σύμβουλο επί των θεμάτων της ενέργειας και κλιματικής αλλαγής να συντάξει πρόταση νόμου.
Ήταν ο κ. Χάρης Δούκας, ο καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης του ΕΜΠ και από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα είναι ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων. Στις αρχές του 2021 ανέλαβε ένα δύσκολο έργο με δεδομένο το ό,τι εκείνη την περίοδο οι υποστηρικτές της πράσινης μετάβασης είτε από τον πολιτικό, είτε τον επιχειρηματικό είτε και από τον ακαδημαϊκό χώρο δεχόντουσαν έντονη έως και σκληρή κριτική για τις όποιες πρωτοβουλίες απανθρακοποίησης. Επρόκειται για τους οπαδούς του λιγνίτη και των ορυκτών καυσίμων.
Μετριοπαθής, σεμνός αλλά με στέρεες τεκμηριωμένα επιστημονικές θέσεις αλλά και με καθαρό λόγο που να ακούγεται στη ζαλισμένη κοινωνία – η οποία τότε σε μεγάλο βαθμό πίστευε πως οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν τη γονιμότητα των προβάτων και κατσικιών – έφερε σύντομα σε πέρας το έργο. Συνέταξε σχέδιο νόμου, το οποίο η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε στη Βουλή.
Συμμετοχή της κοινωνίας
Το σχέδιο νόμου ήταν τόσο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα καθώς πρότεινε μέχρι και τη συμμετοχή της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων για την κλιματική αλλαγή.
Το κείμενο, αφού υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, υπέστη τεράστιες αλλαγές μέχρι που ψηφίστηκε. Αυτό βέβαια είναι μία άλλη ιστορία. Ωστόσο, ο άσημος τότε επιστήμονας είχε βάλει ένα σημαντικό λιθαράκι στις όποιες προσπάθειες της χώρας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση.
Η σχέση με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη
Ο κ. Δούκας με πυκνή αρθρογραφία του αλλά και με τις πολιτικές του θέσεις όταν μετέπειτα ορίστηκε τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ επί αρχηγίας του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, υπερασπιζόταν και παρουσίαζε τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την επίτευξη των στόχων της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Άσκησε δριμεία κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Με θέσεις τεκμηριωμένες όπως εκείνη της επιβολής πλαφόν στη λιανική αγορά ρεύματος.
Στις εθνικές εκλογές, όταν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ιεραρχούσαν στα ψηφοδέλτια επικρατείας στελέχη από τον ακαδημαϊκό χώρο που ήταν υπέρμαχοι της πράσινης μετάβασης, το μόνο κόμμα που δεν το έκανε ήταν το ΠΑΣΟΚ. Ίσως, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης δεν εκτίμησε το πολιτικό κεφάλαιο «Δούκας» που είχε στην ομάδα του…
Το άρθρο παρέμβαση στον ΟΤ
Ο ίδιος πιστός στις ιδέες και τις θέσεις αρθρογραφούσε και στον ΟΤ. Και στις 28 Ιουλίου 2023 όταν η μισή Ελλάδα καιγόταν με άρθρο παρέμβαση του στον ΟΤ έγραψε για την ανάγκη των Κλιματικών Ανασχεδιασμών στις πόλεις.
Το κείμενο του, αν συνδυαστεί με τη μετέπειτα συμμετοχή του στη διεκδίκηση της θέσης του δημάρχου της Αθήνας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως προμελετημένο. Όμως ο καθηγητής του ΕΜΠ πάντα έγραφε και μιλούσε για τις πράσινες πόλεις και τις παρεμβάσεις στον αστικό ιστό προκειμένου να περιοριστούν οι ρύποι του θερμοκηπίου και η θερμοκρασία στις πόλεις.
Δήμαρχος της Αθήνας
Το μήνυμα που έστειλαν οι δημότες της Αθήνας πέρα από την όποια πολιτική απόχρωση είναι σαφές: Ασφυκτιούν μέσα στην ίδια την πόλη τους, θέλουν ανάσες και απαιτούν καλύτερη καθημερινότητα και ποιότητα ζωής.
Ο κ. Δούκας, επιστήμονας, νέοφερτο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή, μίλησε απλά και όχι με τον στριφνό ακαδημαϊκό λόγο. Έγινε κατανοητός και στον απλό πολίτη που δεν έχει τεχνικές γνώσεις περί ενεργειακής αποδοτικότητας και smart cities…
Μένει πια ο νέος δήμαρχος να περάσει και στην πράξη. Και το κυριότερο να διατηρήσει το σεμνό ύφος μακριά από τους πειρασμούς της αλαζονείας και της έπαρσης που φέρνουν οι καρέκλες της εξουσίας.


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση