Μια διαφορετική προοπτική για τις αγορές αποκαλύπτει το αναδυόμενο TikTok trend που ακούει στο όνομα «girl math». Σε σχετικά viral πλέον βιντεάκια, γυναίκες TikTokers εκλογικεύουν με χιούμορ τις αγορές τους, δίνοντας στα χρήματα διαφορετική αξία.

Αυτό το σενάριο που παίζει στις οθόνες των κινητών, τα χρήματα αποκτούν διαφορετική αξία, οι αγορές από εκπτώσεις μεταφράζονται σε αποταμίευση και οι αισθητικές επεμβάσεις θεωρούνται ως «επένδυση στον μελλοντικό εαυτό τους». Μπορεί αυτή η προσέγγιση να μοιάζει επιφανειακή, εγείρει ωστόσο ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των δαπανών.

TikTok: Αλλάζει τον τρόπο που πωλούνται (και) τα βιβλία

Μαθηματικά που δεν μοιάζουν με κανένα

Τι αφορούν λοιπόν τα μαθηματικά των κοριτσιών; Για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες εκλογικεύουν τα έξοδά τους. Οι γυναίκες TikTokers εξηγούν ότι σε αυτόν τον κόσμο των girl math, τα μετρητά δεν είναι πραγματικό νόμισμα, οι αγορές από εκπτώσεις ισοδυναμούν με αποταμίευση και οι αισθητικές επεμβάσεις θεωρούνται επένδυση στον μελλοντικό εαυτό τους.

Ομοίως μια άλλη ευρέως διαδεδομένη ιδέα είναι ότι η παρακολούθηση μιας συναυλίας δεν κοστίζει τίποτα αφού τα αγορασμένα προ μηνών εισιτήρια έχουν «βγάλει τα λεφτά τους».Όπως και ότι η επιστροφή ενός προϊόντος, θεωρείται μέσο εξοικονόμησης χρημάτων.

Η πρόθεση είναι χιουμοριστική, χρησιμοποιώντας λανθασμένους υπολογισμούς για να επικυρώσουν τις αγοραστικές αποφάσεις και τις συμπεριφορές δαπανών. Μήπως όμως έχει αυτή η σκέψη αντίκτυπο στον ρυθμό με τον οποίο ξοδεύουν και στην επιλογή των προϊόντων και υπηρεσιών όπου τα δαπανούν;

Η σιωπηλή αγοραστική επιρροή των γυναικών

Σύμφωνα με την PYMNTS, οι γυναίκες έχουν μια σιωπηλή αγοραστική επιρροή που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με προϊόντα εμπειριών. Ενδεικτικά, αναφέρεται η ταινία Barbie -και ό,τι τη συνοδεύει-, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο box office και είναι έτοιμη να διεκδικήσει τον τίτλο της πιο κερδοφόρας εγχώριας ταινίας της χρονιάς.

Δίπλα στην Barbie, υπάρχει η περιοδεία «Eras» της Taylor Swift, η οποία έχει τη δυνατότητα να γίνει η πιο κερδοφόρα περιοδεία όλων των εποχών, με εκτιμώμενες πωλήσεις εισιτηρίων μόνο στη Βόρεια Αμερική ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της PYMNTS, οι καταναλωτές πλέον επιδίδονται σε δαπάνες «που πραγματοποιούνται μία φορά στη ζωή τους» παρά την παρουσία του πληθωρισμού. Τον Αύγουστο, οι Αμερικανοί αύξησαν τις δαπάνες τους κατά 5,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω της αύξησης των δαπανών για εμπειρίες”, με την Delta Air Lines να επιτυγχάνει ρεκόρ εσόδων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ η Ticketmaster παρατήρησε σχεδόν 18% αύξηση των πωλήσεων.

Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση ανέφερε ότι η δύσκολη αγορά κατοικίας ανάγκασε τους καταναλωτές να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για την απόκτηση της πρώτης τους κατοικίας, ωθώντας τους καταναλωτές να επενδύσουν σε μοναδικές εμπειρίες, τις οποίες φοβούνται ότι μπορεί να μην έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν στο μέλλον.

Αναζητώντας εμπειρίες και πολυτέλεια

Στην πραγματικότητα, η PYMNTS Intelligence διαπίστωσε ότι, παρά την οικονομική κατάσταση όπου βρίσκονται, οι καταναλωτές -άντρες και γυναίκες- εξακολουθούν να προβαίνουν σε μη απαραίτητες δαπάνες, με πάνω από το 60% των καταναλωτών να βασίζονται στο μισθό τους και το 21% να αποδίδει την οικονομική τους κατάσταση σε μη απαραίτητες δαπάνες, ενώ 1 στους 10 τις αναφέρει ως τον κύριο λόγο που έχουν δυσκολευτεί να τα βγάλουν πέρα ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Κι όμως. Οι καταναλωτές που δεν δεσμεύονται για τη διαβίωσή τους από το μηνιαίο μισθό τους αλλά έχουν κάποιες αποταμιεύσεις, φαίνεται ότι επιδίδονται συχνότερα σε μη απαραίτητες αγορές, με το 85% και το 78%, αντίστοιχα, να δείχνουν προτίμηση στις αγορές ειδών παντοπωλείου και λιανικής πώλησης.

Πράγματι, οι προμηθευτές τροφίμων παρατήρησαν ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να επενδύουν σε μικρές απολαύσεις, ακόμη και όταν η ικανότητά τους να αγοράζουν μεγαλύτερα μη απαραίτητα είδη, μειώνεται. Ορισμένες από αυτές τις πολυτέλειες μπορεί να περιλαμβάνουν προϊόντα premium μακιγιάζ όπως το Il Makiage και το Spoiled Child, που σημείωσαν αύξηση εσόδων από 29% έως 31%, η οποία πιστώνεται εν μέρει στις επαναλαμβανόμενες πωλήσεις των προϊόντων τους.

Τι άλλο θα μπορούσε να θεωρηθεί σύγχρονη πολυτέλεια; Ένα νέο τζιν Levi’s, το οποίο έχει δει να αποδίδει η επένδυσή του στη στρατηγική του direct-to-consumer (D2C). Κατά την τελευταία δεκαετία, η εταιρεία έχει σημειώσει πρωτοφανή πρόοδο, υπερδιπλασιάζοντας τα έσοδά της από το D2C. Μήπως τελικά τα Girl Maths μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τα χρήματα;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ