Συγκεκριμένα παραδείγματα από την καθημερινότητά μας, στα οποία μπορεί να έχει εφαρμογή η τεχνητή νοημοσύνη, παραθέτει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».
Αφού υπενθυμίζει ότι το gov.gr με τις σχεδόν 1.600 ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές του άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει καθημερινά το πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης τα προηγούμενα 4 χρόνια, επισημαίνει ότι «το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε την εκθετική υπολογιστική δύναμη των ψηφιακών τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να επιλύσουμε μακροχρόνιες παθογένειες της χώρας μας».
Στο ερώτημα αν μπορούμε να το πετύχουμε αυτό και αν ναι, αν υπάρχουν το σχέδιο και οι πόροι, η απάντηση είναι καταφατική όπως λέει ο κ. Σκέρτσος. «Ήδη χάρη στο εθνικό σχέδιο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε τουλάχιστον 12 δράσεις αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης σε ισάριθμα, κρίσιμα πεδία δημόσιας πολιτικής, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ».
Σκέρτσος: Γιατί στην οικονομία το 2023 δεν είναι όμοιο με το 2003;
Ποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει η AI
Ποια, όμως, είναι αυτά τα προβλήματα και πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει η τεχνητή νοημοσύνη;
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η αυθαίρετη δόμηση, η αργή απονομή δικαιοσύνης, τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία μας, η μικροεγκληματικότητα και η καθημερινή παραβατικότητα σε δρόμους και γειτονιές, οι ανισότητες στην εκπαίδευση, οι κακοί δείκτες δημόσιας υγείας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων που οδηγεί σε πολυφαρμακία χωρίς να βελτιώνει την υγεία των πολιτών, αποτελούν διαχρονικά προβλήματα που κρατούν καθηλωμένη την Ελλάδα σε μια κατάσταση παρατεταμένης απόκλισης από την ευρωπαϊκή κανονικότητα».
Ειδικότερα, «έξυπνοι αλγόριθμοι μπορούν να κάνουν διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων και πραγματικών εισοδημάτων ώστε να εντοπίσουν τη φοροδιαφυγή. Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν με μεγάλη ταχύτητα να εντοπίσουν τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες και να εισηγηθούν ένα πιο άρτιο ετήσιο πρόγραμμα προσλήψεων στο δημόσιο. Δορυφόροι συνδυαστικά με UAV drones και αισθητήρες σε δάση και υδάτινους όγκους μπορούν να συμβάλλουν στις προβλεπτικές ικανότητες της μετεωρολογικής υπηρεσίας και της πολιτικής προστασίας ώστε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία έναντι επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και καλύτερη εκτίμηση του εύρους μιας φωτιάς ή μιας πλημμύρας για πιο αποτελεσματική διάταξη δυνάμεων».
Ένα άλλο πεδίο εφαρμογής έχει να κάνει με την εκπαίδευση. «Η αλγοριθμική ανάλυση των μαθητικών επιδόσεων στα σχολεία της χώρας μας μπορεί να υποδείξει τα σχολεία και τις περιοχές που λόγω κοινωνικών ή οικονομικών συνθηκών σημειώνουν χειρότερες επιδόσεις. Ώστε να υπάρξει κατάλληλη ενισχυτική διδασκαλία και να μειωθούν οι ανισότητες στην εκπαίδευση. Αντίστοιχα η ανάλυση με εργαλεία επιχειρησιακής νοημοσύνης των δεικτών εγκληματικότητας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την πιο άρτια κατανομή του αστυνομικού προσωπικού στις περιοχές των πόλεων και της υπαίθρου που αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα».
Η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, μπορεί να μας βοηθήσει με δορυφορικές απεικονίσεις και σύγκριση αεροφωτογραφιών του παρελθόντος στον εντοπισμό της αυθαίρετης δόμησης. Τέλος, η νεοσύστατη υπηρεσία Just Stat στο Υπ. Δικαιοσύνης που μελετά τα δεδομένα των αποφάσεων σε κάθε δικαστήριο της χώρας «θα μπορεί πλέον να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα ως προς τους χρόνους της απονομής δικαιοσύνης, τον όγκο των χρεώσεων υποθέσεων στους δικαστές και τις αναγκαίες ενέργειες ενίσχυσης του προσωπικού εκεί όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις».
«Η ψηφιακή τεχνολογία και η υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν μεταξύ άλλων να οδηγήσουν ακόμη και στην επανεφεύρεση της σύγχρονης δυτικής δημοκρατίας», καταλήγει στο άρθρο του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Επικρατείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers
Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης
Σήμα κινδύνου από τις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας - Τι ζητούν από τις Βρυξέλλες μετά την εκλογή Τραμπ
Παραφράζοντας το αγαπημένο μάντρα του Nτόναλντ Τραμπ οι εταιρείες τεχνολογίας της ΕΕ ζητούν να υιοθετήσει το «πρώτα η Ευρώπη»
Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit
Η κυριαρχία επί της ΑΙ είναι ο δρόμος για απεξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ
Για τις υπηρεσίες που προφέρει η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα χρησιμοποιούνται κέντρα δεδομένων που εδρεύουν στις ΗΠΑ
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις μεταφράσεις;
CEO Startup λέει ότι δεν θα χρειάζονται άνθρωποι για μετάφραση σε 3 χρόνια, καθώς κυκλοφορεί νέα εφαρμογή με τεχνητή νοημοσύνη
Σκληρή μάχη στην «αρένα» της ΑΙ - Κούρσα για τα καλύτερα... μικροτσίπ
Κορυφώνεται ο ανταγωνισμός στην κούρσα για την επικράτηση στην Τεχνητή Νοημοσύνη - Το μεγάλο στοίχημα και οι προκλήσεις
Ποιες είναι οι τάσεις στις σχέσεις καταναλωτών-Τεχνητής Νοημοσύνης
Σύμφωνα με την έρευνα της Salesforce, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών απέναντι στις επιχειρήσεις είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών
Οι επιχειρήσεις φοβούνται τις κυβερνοεπιθέσεις που βασίζονται στην AI
Μελέτη επισημαίνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ενισχύει πλέον και τη δράση των κυβερνοεγκληματιών προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο απειλών στην κυβερνοασφάλεια
Η Salesforce ανακοίνωσε την παγκόσμια διαθεσιμότητα του Agentforce
Το εργαλείο Agentforce της Salesforce δημιουργεί αξιόπιστους, αυτοματοποιημένους βοηθούς Τεχνητής Νοημοσύνης που ενισχύουν το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων