
Με το βλέμμα σταθερά προσανατολισμένο στο μέτωπο Ισραήλ – Χαμάς, αλλά και με αρκετή επιφυλακτικότητα για τα στοιχεία που αναμένονται εντός της εβδομάδας για την πορεία της οικονομίας, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και μεταβλητότητας, αλλά με θετικά πρόσημα.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε το θετικό πρόσημο
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 7.630 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,34% στις 15.237 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,27% στις 7.022 μονάδες.
Με το βλέμμα στη Γάζα
Οι αγορές παρακολούθησαν στενά τι θα συμβεί στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσει χερσαία επίθεση στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα την περασμένη εβδομάδα. Περίπου 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έλαβαν ειδοποίηση για να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα και να μετακινηθούν στα , αλλά η εντολή και η προθεσμία επικρίθηκαν έντονα από πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Το Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι προσπαθούσαν να φύγουν από τη βόρεια Γάζα, αλλά το ταξίδι είναι επικίνδυνο και δύσκολο. Οι συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους στη Γάζα έχουν επιδεινωθεί ραγδαία. Τα αποθέματα νερού, τροφίμων, ρεύματος και φαρμάκων έχουν εξαντληθεί.
Στο επίκεντρο παρέμειναν επίσης οι εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς αναμένονται εντός της εβδομάδας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024.

Ο πληθωρισμός
Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Bloomberg εξακολουθούν να βλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί στο 2,7% το επόμενο έτος και στο 2,1% το 2025. Ωστόσο, η οικονομική επέκταση αναμένεται να είναι χαμηλότερη από ό,τι στο παρελθόν. Η ανάπτυξη θα ανέλθει μόνο στο 0,7% το επόμενο έτος μετά από 0,5% το 2023, έδειξε η δημοσκόπηση.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of England, Huw Pill, παραδέχτηκε ότι ο στόχος για πληθωρισμό στο 2%, δεν έχει επιτεχθεί στη βρετανική οικονομία. «Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε για να επιστρέψουμε στο 2%. Και μάλλον έχουμε δουλειά να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι όταν το επαναφέρουμε στο 2%, θα το κάνουμε με τρόπο βιώσιμο», δήλωσε ο Pill.
Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης ανήλθε στα 6,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Τον ίδιο μήνα, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ27) κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ.
Στην Ευρωζώνη οι εξαγωγές ανήλθαν σε 221,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση 3,9% σε ετήσια βάση. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές στην περιοχή μειώθηκαν κατά 24,6% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας στα 214,9 δισ. ευρώ.


Latest News

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Ανακουφίζει τη Wall Street ο Τραμπ - Ράλι και για την Tesla
Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ενδέχεται να μειωθούν - Και πάλι μια νέα πραγματικότητα για τη Wall Street

H Vetanda σχεδιάζει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο για να αναπτυξει ορυχείο χαλκού στη Ζαμπια
H Vetanda χρειάζεται ένα δισ. δολ. για να αναπτύξει το ορυχείο χαλκού στη Ζάμπια - Ελπίζει ότι σε μια πενταετία θα παράγει 300.000 τόνους χαλκού ετησίως

Κάτω από το 2% το επιτόκιο στα 6μηνα έντοκα - Συνολικές προσφορές πάνω από 1 δισ. ευρώ
Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,03 φορές

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Ράλι... ανακούφισης - Ο Τραμπ είπε αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι αγορές
Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ανακάμπτει το δολάριο

Ανοδική αντίδραση στα ασιατικά χρηματιστήρια
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να απολύσει τον επικεφαλής της Federal Reserve και υπαινίχθηκε για χαμηλότερους δασμούς για την Κίνα

Ράλι και μετά σταθεροποίηση για το δολάριο
Η δήλωση του Τραμπ ότι δεν είναι στις προθέσεις του να απολύσει τον Πάουελ αμβλύνουν τις ανησυχίες στην αγορά

«Βλέπει» και πάλι τα 100.000 δολάρια το Bitcoin
Η ανατροφή του κλίματος στις αγορές επανέφερε κέρδη στα κρυπτονομίσματα