
Στη διάρκεια του πρώτου εννεάμηνου του 2023, πραγματοποιήθηκαν 968 δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, οι οποίες άντλησαν 101,2 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση 5% και 32% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η δυναμική της αγοράς ενισχύεται, με την απόδοση των τιμών των μετοχών μετά από δημόσια εγγραφή να καταγράφει αξιοσημείωτη βελτίωση το τρίτο τρίμηνο του έτους. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της τακτικής παγκόσμιας έρευνας της EY, Global IPO Trends Q3 2023.
Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών και τα αντίστοιχα έσοδα στις αναδυόμενες αγορές, αυξήθηκαν περισσότερο από 30%, κυρίως λόγω της ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξής τους σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Μέχρι σήμερα, το 2023, οι αναδυόμενες αγορές αντιπροσωπεύουν το 77% του συνόλου των δημόσιων εγγραφών και το 75% των αντληθέντων κεφαλαίων. Εκτός από τις ήδη ακμάζουσες κεφαλαιαγορές, όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Ινδία, περιλαμβάνονται πλέον και νεοεισερχόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία και η Ρουμανία. Όσον αφορά τις ανεπτυγμένες αγορές, στις ΗΠΑ καταγράφηκε υψηλότερος αριθμός μεγαλύτερων συναλλαγών, ενώ η Ιαπωνία και η Ιταλία συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των μικρότερων συμφωνιών.
EY: Μείωση 5% των δημόσιων εγγραφών στο εξάμηνο – Πτώση 36% στα κέρδη
Η τεχνολογία
Ο κλάδος της τεχνολογίας συνεχίζει να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών το 2023, καταγράφοντας, ωστόσο, μειωμένα έσοδα. Παράλληλα, δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική ανάπτυξη στις δημόσιες εγγραφές startups τεχνητής νοημοσύνης, με ορισμένες να βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας. Ο κλάδος της βιομηχανίας κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με σταθερή ανάπτυξη στους περισσότερους επιμέρους τομείς του. Από την άλλη πλευρά, οι δημόσιες εγγραφές εταιρειών-unicorns (δηλαδή, εταιρειών με αποτίμηση που ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια), παρουσίασαν σημαντική μείωση, άνω του 80%, σε ετήσια βάση, ως προς τον αριθμό τους και τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν, ιδίως σε κλάδους που παραδοσιακά σημειώνουν ανάπτυξη, όπως η τεχνολογία και οι βιοεπιστήμες.
Οι τιμές των μετοχών μετά από δημόσια εγγραφή, έχουν βελτιωθεί παγκοσμίως
Από την αρχή της χρονιάς, στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), ολοκληρώθηκαν 286 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 21,9 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 2% των συναλλαγών σε ετήσια βάση, αλλά μείωση εσόδων κατά 44%. Τα χρηματιστήρια στην περιοχή, έχουν προσαρμοστεί σε μία «νέα κανονικότητα», εν μέσω ενός ολοένα και πιο αυστηρού οικονομικού περιβάλλοντος και μειωμένης ρευστότητας της αγοράς, παραμένοντας εντυπωσιακά σταθερά, με τους επενδυτές να επιδεικνύουν αυξημένη εμπιστοσύνη. Μία τάση που διαφοροποιεί την περιοχή, είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για δημόσιες εγγραφές στον κλάδο της ενέργειας, σε συνδυασμό με επιχειρηματικά αφηγήματα γύρω από το ESG.
Στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023, οι δημόσιες εγγραφές στην Αμερικανική ήπειρο, κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση εσόδων ύψους 159%, σε ετήσια βάση, συγκεντρώνοντας 19,3 δισ. δολάρια. Από τις 113 δημόσιες εγγραφές που ολοκληρώθηκαν φέτος, οι 96 πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι, επίσης, η μόνη αγορά που έχει προσελκύσει περισσότερες διασυνοριακές δημόσιες εγγραφές, ενώ αναμένονται και ορισμένες συναλλαγές μεγάλης αξίας. Παράλληλα, τα έσοδα από δημόσιες εγγραφές εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPACs), μέχρι στιγμής, το 2023, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα επταετίας.
Μικτή είναι η εικόνα για τις δημόσιες εγγραφές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με τον αριθμό των συναλλαγών και τα έσοδα να μειώνονται, σε ετήσια βάση, κατά 8% και 41%, αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα στην περιοχή αντιστοιχεί περίπου στο 60% της παγκόσμιας αγοράς. Οι κυβερνήσεις, στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, προσπαθούν επίμονα να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών, μέσω πρωτοβουλιών, όπως η μείωση των φόρων χαρτοσήμου. Επίσης, εξαιτίας της υποτονικότητας σε βασικές αγορές, πραγματοποιήθηκαν λιγότερες συμφωνίες τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχει, όμως, μία γενική αισιοδοξία σχετικά με τις μεγάλες συμφωνίες που έρχονται, με αναμενόμενη μέτρια άνοδο της αγοράς των δημόσιων εγγραφών το επόμενο τρίμηνο ή στις αρχές του 2024.
Προοπτικές 4ου τριμήνου 2023: Ένα νέο περιβάλλον επιτοκίων
Σε όλες τις μεγάλες δυτικές οικονομίες, τα επιτόκια προβλέπεται να παραμείνουν υψηλά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τον επίμονο πληθωρισμό στα επίπεδα-στόχους. Κατά συνέπεια, το κόστος του κεφαλαίου παραμένει αυξημένο, γεγονός που, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες πιστώσεις, καθιστά τη χρηματοδότηση πιο δύσκολη.
Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στα θεμελιώδη στοιχεία, όπως ισχυρός ισολογισμός, υγιείς ταμειακές ροές και ανθεκτικότητα, παρά την προοπτική ταχείας ανάπτυξης μίας εταιρείας ή αύξησης της αποτίμησής της. Είναι, επίσης, πιθανό οι επενδυτές, στο μέλλον, να ενδιαφέρονται περισσότερο για εταιρείες με ισχυρές επιδόσεις ESG, ή για όσες μπορούν να αποδείξουν στην πράξη ότι υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη στα επιχειρηματικά τους μοντέλα και λειτουργίες.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Παρά τη σαφή κάμψη των δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως από τις αρχές του έτους, εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας, του συνεχιζόμενου πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, βλέπουμε μία βελτίωση του κλίματος κατά το τελευταίο τρίμηνο, που επιτρέπει μία αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα στην Ελλάδα, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, οι αναπτυξιακές προοπτικές της και, ιδιαίτερα, η προσδοκώμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα επηρεάσει θετικά τη ροή επενδυτικών κεφαλαίων, αναμένουμε να επηρεάσει θετικά και τη δυναμική της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν σήμερα αξιόλογα επενδυτικά σχέδια, και δίνουν έμφαση στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, αλλά και τις πρακτικές ESG, θα πρέπει να αξιολογήσουν την προοπτική εγγραφή τους στο ταμπλό του χρηματιστηρίου και να προετοιμαστούν για το επόμενο παράθυρο ευκαιριών».


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο