«Η Βιομηχανία ειδών διατροφής παραμένει ο κύριος θεματοφύλακας της επισιτιστικής επάρκειας, σέβεται τις ανάγκες των καταναλωτών και επενδύει σταθερά σε καινοτομίες και νέες τεχνολογίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΤ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι να προσφέρει ποικίλες διατροφικές επιλογές με προϊόντα που διακρίνονται για την ασφάλεια, την ποιοτική τους υπεροχή, τη διατροφική τους αξία και το φιλικό περιβαλλοντικό τους «αποτύπωμα».
Ο ΣΕΒΤ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι, στις παρούσες διεθνείς συγκυρίες, η προσπάθεια αυτή δεν γίνεται χωρίς κόστος για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες δέχονται πιέσεις, με έντονο αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά τους.
«Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών επιδεικνύει καθημερινά την υπευθυνότητά της και έχει ως βασική της μέριμνα τη διατροφική ασφάλεια και επάρκεια. Στόχος μας είναι οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, τα οποία εμπιστεύονται και επιλέγουν συνειδητά για τη διατροφή τους. Παράλληλα υποστηρίζει δράσεις ανακούφισης των συνανθρώπων μας, όπως πρόσφατα στην πληγείσα από τις πλημμύρες περιοχή της Θεσσαλίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), κ. Ιωάννης Γιώτης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΒΤ
Έχουν περάσει 43 χρόνια από την ημέρα που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Ωστόσο σήμερα ακόμη, τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά φαινόμενα ένδειας εξαιτίας χρόνιων κοινωνικοικονομικών προκλήσεων, αλλά πλέον και της κλιματικής αλλαγής, ένα άλλο σημαντικό μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία και με κακές διατροφικές συνήθειες ή/και τρόπο ζωής.
Η Βιομηχανία ειδών διατροφής παραμένει ο κύριος θεματοφύλακας της επισιτιστικής επάρκειας, σέβεται τις ανάγκες των καταναλωτών και επενδύει σταθερά σε καινοτομίες και νέες τεχνολογίες. Στόχος είναι να προσφέρει ποικίλες διατροφικές επιλογές με προϊόντα που διακρίνονται για την ασφάλεια, την ποιοτική τους υπεροχή, τη διατροφική τους αξία και το φιλικό περιβαλλοντικό τους «αποτύπωμα». Στις παρούσες διεθνείς συγκυρίες, η προσπάθεια αυτή δεν γίνεται χωρίς κόστος για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες δέχονται πιέσεις, με έντονο αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά τους.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχουν η προστασία της υγείας, η διατροφή και η ευζωία στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ο ΣΕΒΤ ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και εθελοντικές δεσμεύσεις, με γνώμονα τη μετάβαση σε πιο ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά και σε πιο ανθεκτικά συστήματα τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, οι βιομηχανίες του κλάδου:
- Συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας με σχετικές δράσεις.
- Αναλαμβάνουν δράσεις για την Ανασύνθεση των προϊόντων διατροφής (σταδιακή μείωση των επιπέδων πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και ενεργειακής αξίας), καθώς και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τα οποία αποτελούν υγιεινότερες επιλογές.
- Συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Ελληνικού Pledge, που αποτελεί ένα πλαίσιο κοινών εθελοντικών δράσεων και δεσμεύσεων για τη βελτίωση του τρόπου διαφήμισης των τροφίμων & ποτών σε παιδιά κάτω των 13 ετών, με στόχο την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων.
- Ενδυναμώνουν με κάθε ευκαιρία την κοινωνική τους προσφορά μέσα από δράσεις στήριξης (π.χ. σε έκτακτες ανάγκες, φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς, κλπ.).
- Στηρίζουν την προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου της σπατάλης των τροφίμων σε συνεργασία με έγκυρους φορείς (Τράπεζα Τροφίμων, Συμμαχία για τη μείωση της σπατάλης).
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ιωάννης Γιώτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, αναφέρει: «Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών επιδεικνύει καθημερινά την υπευθυνότητά της και έχει ως βασική της μέριμνα τη διατροφική ασφάλεια και επάρκεια. Στόχος μας είναι οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, τα οποία εμπιστεύονται και επιλέγουν συνειδητά για τη διατροφή τους. Παράλληλα υποστηρίζει δράσεις ανακούφισης των συνανθρώπων μας, όπως πρόσφατα στην πληγείσα από τις πλημμύρες περιοχή της Θεσσαλίας».
Latest News
Η άγνωστη σχέση του Πούτιν με την Τσάνταλης και τα «ασημικά»
Τίτλοι τέλους μετά από 135 χρόνια για την Τσάνταλης – Πώς έφτασε στην πτώχευση - Ποιοι ενδιαφέρονται για τα «ασημικά» της ιστορικής οινοποιίας
Margarita Louis-Dreyfus: Η δισεκατομμυριούχος που θέλει το 21% του λιμανιού Θεσσαλονίκης
Η επένδυση στον ΟΛΘ θα αποτελέσει την πρώτη τοποθέτηση της οικογένειας Louis-Dreyfus μέσω της LeonidsPort B.V. και παράλληλα την πρώτη σημαντική επένδυσή της στην Ελλάδα
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
ΕΛΤΟΝ: Ομολογιακό δάνειο 5,5 εκατ. ευρώ με κάλυψη από την Alpha Bank
Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου της ΕΛΤΟΝ συνδέεται με την εξαγορά της Λέκος
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Οι πιστωτές υπέρ της αίτησης πτώχευσης της Τσάνταλης - Στο σφυρί τα «ασημικά»
Υπέρ της πτώχευσης της Τσάνταλης οι πιστωτές της ιστορικής οινοποιίας - Τα επόμενα βήματα
Όμιλος Τιτάν: Τον Φεβρουάριο η IPO της Titan America – Το 25% σε Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης
Ο Όμιλος Εταιρειών Τιτάν θα πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Φεβρουαρίου με σκοπό την άντληση 600 εκατ. δολ.
Alter Ego Media - City Hub Events: Διοργανώνουν 3 σημαντικά συνέδρια
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ανοιχτό Διάλογο - «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή»
Να μπει «φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας - Τι εκτιμά ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων
ΔΕΗ και Open Farm προωθούν τη βιώσιμη γεωργία στους μαθητές μέσω του “Carbon Farming Schools”
Στο πλαίσιο του προγράμματος, μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Κοζάνη, τη Φλώρινα, τη Μεγαλόπολη, την Ελευσίνα και την Αττική συμμετείχαν σε ενημερωτικές δράσεις