Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποτυχίας…
Με αυτά τα λόγια θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς τα αποτελέσματα την συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές του Μαρόκου.
Οι «κλειδοκράτορες» της Παγκόσμιας Οικονομίας αποδείχθηκαν για μία ακόμα φορά κατώτεροι των περιστάσεων, ουσιαστικά αδύναμοι να αντιδράσουν στην κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.
Αν και καθώς περνούσαν οι μέρες η νέα πολεμική εστία κυριαρχούσε στις συζητήσεις τους, όταν ήρθε η ώρα για τους κορυφαίους οικονομικούς αξιωματούχους του κόσμου να εκδώσουν το συναινετικό ανακοινωθέν τους σχετικά με τις παγκόσμιες προοπτικές, δεν έκαναν καμία άμεση αναφορά στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Κι αυτό είναι απλώς η πιο πρόσφατη απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο η Ομάδα των 20, η οποία αυτοαποκαλείται «το κορυφαίο φόρουμ για τη διεθνή οικονομική συνεργασία» αγωνίζεται για συνάφεια σε έναν κατακερματισμένο κόσμο.
Ο Τζος Λίπσκι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ που διευθύνει το Κέντρο Γεωοικονομικής του Ατλαντικού Συμβουλίου περιέγραψε την εικόνα με αρκετά γλαφυρό τρόπο…
«Οι συγκρούσεις παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «εάν αυτοί οι θεσμοί πρόκειται να είναι νόμιμοι και κατάλληλοι για του σκοπούς τους για την επόμενη δεκαετία, θα πρέπει να ανταποκριθούν σε γεωπολιτικές κρίσεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο».
«Τα γεωπολιτικά σοκ είναι οικονομικά σοκ τώρα και τα οικονομικά σοκ είναι γεωπολιτικά – και αυτοί προσπαθούν να τα αποσυνδέσουν».
Η παγκόσμια οικονομία που παλεύει με χρέος ρεκόρ, υψηλά επιτόκια, πληθωριστικές πιέσεις βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη -με ό,τι αυτό σημαίνει- με όλο και πιο δυσλειτουργικούς ή ανεπαρκείς θεσμούς.
«Μπροστά σε ένα τέτοιο μεγάλο παγκόσμιο σοκ, που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο και δεν είναι κλιματικό σοκ, οι θεσμοί αυτοί είναι ανίκανοι να κάνουν κάτι γι’ αυτό, γι’ αυτό και δεν μιλούν καν γι’ αυτό», σχολίασε από την πλευρά της η Rachel Nadelman, ανώτερη ερευνήτρια στο American University’s Accountability Research Center.
Τα άλλα ανοικτά μέτωπα
Και δεν είναι μόνο η διαμάχη Ισραήλ- Χαμάς: ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αυξανόμενος εμπορικός προστατευτισμός και οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την επίτευξη συναίνεσης.
«Το μεγάλο θέμα αυτής της εβδομάδας είναι ότι οι χώρες καλύπτουν με χαρτί τις ρωγμές των διαψευσμένων υποσχέσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κέιτ Ντόναλντ, επικεφαλής του γραφείου της Oxfam International στην Ουάσινγκτον.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.