Μια συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία και Γερμανία)θα θέσει τα θεμέλια την επικαιροποιήση των δημοσιονομικών κανόνων, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.
«Η ΕΕ χρειάζεται γρήγορα νέους δημοσιονομικούς κανόνες — είναι θέμα αξιοπιστίας», είπε ο Λεμέρ στους δημοσιογράφους την Τρίτη πριν από μια συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον Κριστιάν Λίντνερ τις επόμενες εβδομάδες για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια γαλλογερμανική συμφωνία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μια ευρύτερη συμφωνία».
Από καταλύτης, βαρίδι: Πώς ο γαλλογερμανικός άξονας καθηλώνει την Ευρώπη
Διαφωνίες
Το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί το εγχειρίδιο των δημοσιονομικών κανόνων που δεσμεύει τις οικονομίες της ευρωζώνης, χρειάζεται μια γενική αναθεώρηση μετά την άνοδο του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid.
Αλλά -όπως επισημαίνει το Bloomberg- οι κυβερνήσεις με ανταγωνιστικά στρατηγικά οράματα αλλά και διαφορετικά θεμελιώδη μεγέθη- αγωνίζονται να συμφωνήσουν για το πώς ακριβώς μπορούν να το πετύχουν αυτό. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Λίντνερ προειδοποίησε ότι μια συμφωνία, που δεν θα έχει ευρεία στήριξη, θα κριθεί αυστηρά από τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων, η οποία ήδη πλήττεται από ένα μαζικό sell off.
Ο Λεμέρ εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους, με την επόμενη συζήτηση να αναμένεται η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις αρχές Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Ομοίως, η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία των συγκεντρώσεων των επικεφαλής οικονομικών της ΕΕ, είπε ότι στόχος είναι να κατατεθεί νομική πρόταση στο επόμενο Ecofin, ώστε να υπάρξει μια νέα συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.
«Έχει σημειωθεί καλή πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά η Καλβίνο.
Οι προτάσεις
Οι προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι οποίες απομακρύνονται από τις ωμές και τυποποιημένες απαιτήσεις μείωσης του χρέους για κάθε χώρα και τους παρέχουν περισσότερο χρόνο και ευελιξία για να θέσουν μεσοπρόθεσμους στόχους, έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από μία ομάδα κυβερνήσεων με επικεφαλής το Βερολίνο.
Υπενθυμίζεται ότι οι κανόνες για τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όπως ήταν φυσικό οι διαπραγματεύσεις για μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου φέρνουν εκ νέου στην επιφάνεια τις ιστορικές διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου και μεταξύ των δημοσιονομικά συντηρητικών χωρών και εκείνων που σπαταλούν.
Για δεκαετίες, η Γαλλία και η Γερμανία ήταν επικεφαλής αυτών των δύο ανταγωνιστικών στρατοπέδων.
Τα δύο στρατόπεδα
Οι άλλες χώρες είναι μοιρασμένες.
Στο πλευρό της Γερμανίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβενίας υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα μια κοινή επιστολή υπέρ κοινών ποσοτικών στόχων μείωσης του χρέους. Η Φινλανδία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Σλοβακία και η Σουηδία υποστηρίζουν επίσης την ιδέα μιας ισχυρότερης προσέγγισης βασισμένης σε κανόνες.
Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία συντάσσεται με τη Γαλλία: «Είναι σημαντικό να δοθεί επαρκής προσοχή στις δημόσιες επενδύσεις», είπε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα ήθελε να δοθεί «ιδιαίτερη προσοχή» στις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις που πραγματοποιούνται μέσω του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, του οποίου είναι και ο μεγαλύτερος δικαιούχος.
Επίσης, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία υποστηρίζουν την πρόταση της Κομισιόν και είναι πιθανό να αντιταχθούν στις εκκλήσεις για περισσότερους δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Latest News
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...
Οι άλλες business των brands μόδας – Από την Zara στην Louis Vuitton
Κολοσσοί της αγοράς στρέφουν συνειδητά το ενδιαφέρον τους και σε άλλους τομείς - Τι επιλέγουν Zara, Louis Vuitton, Prada
Δωρεά 15 εκατ. δολαρίων από τη Walt Disney - Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Λος Άντζελες
Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας και του θεάματος ενώνει τις δυνάμεις της μπροστά στην καταστροφή - Η δωρεά της Walt Disney
Ο «μυστικός παίκτης» στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας - Τι συμβαίνει με τα drones
Ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο διεξαγωγής συρράξεων - Ο ρόλος των drones