Στο Πεκίνο έφτασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, σε ένα ταξίδι στο οποίο οι δύο χώρες αναμένεται να προβάλουν βαθιά «αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συνεργασία χωρίς όρια» μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πούτιν και η συνοδεία του πέταξαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με βίντεο του Reuters, στο πρώτο επίσημο ταξίδι του αρχηγού του Κρεμλίνου εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φέτος.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει περιορίσει στο ελάχιστο τα ταξίδια του στο εξωτερικό από τότε που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) με έδρα τη Χάγη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τον Μάρτιο, κατηγορώντας τον για παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα επισκέφθηκε το Κιργιστάν.
Πούτιν: Ανοησίες τα περί πιθανού πολέμου των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα
Η κίνηση του ΔΠΔ υποχρεώνει τα 123 κράτη μέλη του δικαστηρίου να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους. Ούτε η Κιργιζία ούτε η Κίνα είναι μέλη του ΔΠΔ.
Ο Σι είδε για τελευταία φορά τον « αγαπητό του φίλο » στη Μόσχα λίγες μέρες μετά την έκδοση του εντάλματος. Εκείνη την εποχή, ο Σι κάλεσε τον Πούτιν να παραστεί στο τρίτο φόρουμ Belt and Road στο Πεκίνο, ένα διεθνές φόρουμ συνεργασίας που υποστήριξε ο Κινέζος ηγέτης. Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Σι την Τετάρτη.
Θα είναι η τρίτη συμμετοχή του Πούτιν στο Φόρουμ Belt and Road, που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη. Παρακολούθησε τα δύο προηγούμενα φόρουμ το 2017 και το 2019.
Belt and Road
Το φόρουμ επικεντρώνεται στην πρωτοβουλία Belt and Road (Ο νέος Νόμος του Μεταξιού), ένα μεγάλο σχέδιο που ξεκίνησε από τον Σι πριν από μια δεκαετία και ελπίζει ότι θα δημιουργήσει παγκόσμιες υποδομές και δίκτυα ενέργειας που θα συνδέουν την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη μέσω χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών.
Ο Πούτιν επαίνεσε την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι είναι μια πλατφόρμα για διεθνή συνεργασία.
«Κατά τη γνώμη μου, το κύριο πλεονέκτημα της ιδέας συνεργασίας που προτείνει η Κίνα είναι ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας, κανείς δεν επιβάλλει τίποτα στους άλλους», δήλωσε ο Πούτιν στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης πριν από την επίσκεψή του.
«Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της Πρωτοβουλίας Belt and Road του Προέδρου Xi Jinping και άλλων έργων που επιδιώκονται από χώρες με αποικιοκρατικό άρωμα», φέρεται να είπε ο Πούτιν.
Από την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης, η Ρωσία έχει παγιώσει τους ενεργειακούς δεσμούς της με την Κίνα σε ένδειξη οικονομικής συνεργασίας.
Η Ρωσία εξάγει περίπου 2,0 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην Κίνα, περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών αργού πετρελαίου της. Η Μόσχα σκοπεύει επίσης να κατασκευάσει έναν δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα.
Ενώ οι επικεφαλής των ρωσικών κολοσσών πετρελαίου και φυσικού αερίου Rosneft και Gazprom θα είναι μέρος της ταξιδιωτικής αντιπροσωπείας του Πούτιν, δεν μπορούν να αναμένονται νέες συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...