Για ενδέκατη μέρα συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, την αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Η σύγκρουση αυτή αναγκάζει  τον Μπάιντεν να στείλει ακόμα περισσότερες δυνάμεις προς το Ισραήλ, επαναπροσδιορίζοντας για ακόμη μία φορά την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, σε μία εποχή που ο ίδιος επεδίωκε να επικεντρωθεί στις πιθανές απειλές από τη πλευρά της Κίνας και της Ρωσίας.

Τζο Μπάιντεν: Το ταξίδι στη Μέση Ανατολή και οι αλλαγές που θα φέρει

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, το ενδεχόμενο διεύρυνσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αναγκάζει την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποκαταστήσει μέρος του στρατιωτικού αποτυπώματος στην περιοχή. Αν και η ανάπτυξη των ναυτικών μέσων και των στρατευμάτων υποστήριξης είναι προσωρινή, η σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει την επανεξέταση της αμυντικής στρατηγικής του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή.

Τι δηλώνει ο Μπάιντεν – Τι αναφέρουν οι αναλυτές για την Μέση Ανατολή

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν επιμένει ότι οι ΗΠΑ έχουν την παγκόσμια εμβέλεια και τους στρατιωτικούς πόρους για να χειριστούν την κρίση στη Γάζα και να υποστηρίξουν την Ουκρανία. «Μπορούμε να φροντίσουμε και τα δύο αυτά και να διατηρήσουμε τη συνολική μας διεθνή άμυνα», δήλωσε ο Μπάιντεν στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS κατά τη διάρκεια συνέντευξης που προβλήθηκε την Κυριακή.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι πρώην στρατιωτικοί διοικητές λένε ότι η στρατηγική σημασία της περιοχής της Μέσης Ανατολής είναι τέτοια που οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν μια πιο ουσιαστική καθημερινή παρουσία, ιδίως με το βλέμμα στην Τεχεράνη.

«Η στάση μας στην περιοχή κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο Frank McKenzie, ο στρατηγός των πεζοναυτών που ηγήθηκε της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ από το 2019 έως το 2022. Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Το Ιράν παρακολουθεί προσεκτικά τι κάνουμε. Όταν μειώνουμε τις δυνάμεις μας και το συνδυάζουμε με μηνύματα που δίνουν την αίσθηση ότι η μοναδική μας εστίαση είναι πλέον στην Ασία και τον Ειρηνικό, δεν δίνουμε σιγουριά στους φίλους μας στην περιοχή και δίνουμε εμπιστοσύνη στους δυνητικούς εχθρούς μας στην περιοχή.»

Τζο Μπάιντεν – πρόεδρος των ΗΠΑ

Δύο ομάδες κρούσης

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει μέχρι στιγμής δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων – το ένα είναι εκεί και το άλλο είναι καθ’ οδόν- που αποτελείται από περίπου δώδεκα πλοία και 12.000 στρατιωτικούς, οι οποίοι μεταφέρονται μέσα από την Ευρώπη με κατεύθυνση προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Μία από τις ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων, το USS Dwight D. Eisenhower, υποτίθεται ότι θα συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης εξάμηνης ανάπτυξής της, αλλά τώρα θα κατευθυνθεί απευθείας προς τη Μέση Ανατολή, φτάνοντας σε περίπου δύο εβδομάδες.

Το USS Bataan, ένα πλοίο αμφίβιας επίθεσης που επιχειρεί επί του παρόντος κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, άρχισε να κινείται τη Δευτέρα προς τις ακτές του Ισραήλ και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην εκκένωση Αμερικανών, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας.

Το Πεντάγωνο είχε μειώσει τα ναυτικά μέσα στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, μεταφέροντας περισσότερους από τους πόρους του προς την Ασία και τον Ειρηνικό για την καταπολέμηση των απειλών από την Κίνα. Οι ΗΠΑ είχαν για τελευταία φορά δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων στη Μέση Ανατολή το 2020.

Αυξάνονται τα μέσα που αξιοποιούνται στην σύγκρουση

Ομοίως, το Πεντάγωνο μετέφερε επίσης επιθετικά αεροσκάφη A-10 και μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16 πίσω στον Περσικό Κόλπο, ενισχύοντας τα εναέρια μέσα που εναλλάσσει στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Το υπουργείο Άμυνας προετοιμάζεται επίσης να αναπτύξει δυνητικά περίπου 2.000 στρατιώτες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που θα μπορούσαν να πάνε στο Ισραήλ ως αποτρεπτικό μέσο.

Υπάρχουν και άλλοι πόροι που αξιοποιούνται για τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων των εξοπλισμών. Το Ισραήλ έχει λάβει μέχρι στιγμής αρκετές χιλιάδες βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας. Αυτό έρχεται λίγο καιρό αφότου οι ΗΠΑ άδειασαν ουσιαστικά τα προαποθηκευμένα αποθέματα βλημάτων των 155 χιλιοστών που διατηρούν στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς τους να ικανοποιήσουν το αίτημα της Ουκρανίας για το περιζήτητο πυροβολικό.

Οι τελευταίες αναπτύξεις αεροπλανοφόρων ακολούθησαν άλλες δύο νωρίτερα φέτος. Τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ έστειλαν ένα υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων στην Ερυθρά Θάλασσα και, τον Ιούλιο, αμφίβια πολεμικά πλοία και χιλιάδες πεζοναύτες στάλθηκαν στον Περσικό Κόλπο για να εμποδίσουν τις ιρανικές δυνάμεις να καταλάβουν πετρελαιοφόρα στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρα για να βοηθήσουν το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς

Η συρρίκνωση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Η ομάδα του Μπάιντεν ανανέωσε την προσπάθεια συρρίκνωσης του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αποφασίζοντας ότι θα μπορούσε να τερματίσει τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν και να κατευθύνει σημαντικούς πόρους και πολιτική προσοχή προς τον Ινδο-Ειρηνικό.

Η ανησυχία για το Πεκίνο οφείλεται στις εκτιμήσεις των ΗΠΑ ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δώσει εντολή στον στρατό του να είναι έτοιμος μέχρι το 2027 να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Ταϊβάν, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η στρατιωτική δράση της Κίνας δεν είναι αναπόφευκτη.

Οι ΗΠΑ απέσυραν πέρυσι περισσότερες από οκτώ συστοιχίες πυραύλων Patriot από την περιοχή, μεταξύ άλλων από το Ιράκ, το Κουβέιτ, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, και τα στρατεύματα που τις συνόδευαν, καθώς και ένα σύστημα Terminal High Altitude Area Defense ή Thaad από τη Σαουδική Αραβία.

Η ανάπτυξη ναυτικών και αεροσκαφών που διατηρήθηκαν στην περιοχή ήταν γενικά πολύ μέτρια, ενώ το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι θα μπορούσε να επαναφέρει δυνάμεις στη Μέση Ανατολή σε περίπτωση κρίσης.

Η απαίτηση για ισχυρή στρατιωτική παρουσία

Το Πεντάγωνο αντιμετωπίζει τώρα την πραγματικότητα της περιοχής, η οποία, τουλάχιστον προς το παρόν, απαιτεί μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ εκεί. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτό επεκτείνεται πέραν της τρέχουσας κρίσης.

«Η Μέση Ανατολή έχει σημασία για εμάς λόγω του πετρελαίου, της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και του Ισραήλ, όχι πάντα με αυτή τη σειρά», δήλωσε ο Eliot Cohen του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε δε ότι «Η ιδέα ότι μπορούμε να απομακρυνθούμε από την περιοχή ήταν πάντα λανθασμένη.»

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Επικαιρότητα |

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»

Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.