Τη δημιουργία δεύτερου εργοστασίου στη χώρα μας, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, εξετάζει η οικογένεια Squinzi, ιδιοκτήτρια της πολυεθνικής Mapei ή Materiali Ausiliari Per l’Edilizia e l’Industria (Βοηθητικά υλικά για την Κατασκευή και τη Βιομηχανία).

Με έδρα στο Μιλάνο, ο διεθνής κολοσσός, ηγέτης στην παραγωγή συγκολλητικών, στεγανωτικών και χημικών προϊόντων για την οικοδομική βιομηχανία, έχει παραγωγική παρουσία στην Ελλάδα από το 2010 με εργοστάσιο στη Ριτσώνα.

Μάλιστα, εκτός από την οργανική ανάπτυξη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επέκτασης της ελληνικής θυγατρικής και μέσω εξαγορών, όπως ανέφερε η κα Veronica Squinzi, συνιδιοκτήτρια και συνδιευθύνουσα σύμβουλος του ιταλικού πολυεθνικού ομίλου, σε συνέντευξη Τύπου χθες στην Αθήνα.

Mapei Hellas: Νέα γραφεία και logistics center στη Θεσσαλονίκη

«Οι εξαγορές είναι σημαντικές γιατί μας επιτρέπουν να μπαίνουμε ταχύτερα σε νέες αγορές και να ενισχύουμε τη θέση μας» τόνισε η κ. Squinzi συμπληρώνοντας ότι και στην Ελλάδα αυτό μπορεί να συμβεί αν βρεθούν επιχειρήσεις που ταιριάζουν με τη φιλοσοφία ανάπτυξης της Mapei.

Η Mapei Hellas έχει καταφέρει μέσα σε μια 7ετία να τριπλασιάσει τον τζίρο της «κλείνοντας» τη φετινή χρονιά στα 35 εκατ. ευρώ από 30 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ κατέχει την 3η θέση από άποψη μεριδίου, πίσω από την Isomat και τη Sika Hellas.

Οι πιο δυνατές αγορές της Mapei είναι η Αθήνα, η Κρήτη αλλά και άλλες τουριστικές περιοχές όπως η Ρόδος. Η βόρεια Ελλάδα ανεβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια με την εταιρεία να προχωρά πρόσφατα στο άνοιγμα υποκαταστήματος στη Θεσσαλονίκη.

Νέες επενδύσεις

Για το 2024 η ελληνική θυγατρική του ιταλικού ομίλου έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ σε μηχανήματα παραγωγής υγρών παστωδών προϊόντων, ενώ φέτος ολοκλήρωσε στρατηγικής σημασίας επένδυση μονάδας θραύσης ανθρακικού ασβεστίου ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.

Την περίοδο 2016-2023 η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ. «Επενδύουμε ασταμάτητα και αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε στην οικογένεια Squinzi που δεν φοβήθηκε την κρίση στη χώρα», επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της Mapei Hellas, Δρ. Σπυρίδων Παπαγιαννάκης.

Η εταιρεία η οποία απασχολεί σήμερα 94 εργαζόμενους, έναντι 50 το 2016, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από την κρίση και τον πληθωρισμό καθώς τα προϊόντα της απευθύνονται κυρίως στα μεγάλα έργα και τον ξενοδοχειακό τομέα.

Εξαγωγικός κόμβος η Ελλάδα

Η επένδυση στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Mapei επεσήμανε η κα Squinzi, με την εταιρεία να εξάγει σε Κύπρο, Λίβανο, Ισραήλ, Μάλτα και Αλβανία.

Πάντως η νέα γεωπολιτική κρίση στην περιοχή του Ισραήλ δεν φαίνεται να ανησυχεί την εταιρεία και μάλιστα όπως είπε ο κ. Παπαγιάννακης, οι τουριστικές ροές και σε κάποιες περιπτώσεις η μετεγκατάσταση από Λίβανο και Ισραήλ προς την Κύπρο και την Ελλάδα δείχνουν περισσότερο προς ανάπτυξη.

Η 3η γενιά στο τιμόνι

Η εν Ελλάδι θυγατρική της ιταλικής Mapei δημιουργήθηκε από τον Giorgio Squinzi, πατέρα της Veronica, ως εμπορική εταιρεία το 2001.

Φιλέλληνας και μεγάλος θαυμαστής της Μαρίας Κάλλας αποφάσισε να επεκτείνει την παρουσία του ομίλου στη χώρα μας μέσα στην οικονομική κρίση ιδρύοντας παραγωγικές εγκαταστάσεις.

Η Veronica Squinzi και ο αδελφός της Marco έγιναν συνδιευθύνοντες σύμβουλοι τον Ιούλιο του 2019, τρεις μήνες πριν από τον θάνατο του πατέρα τους Giorgio, ο οποίος ανέλαβε την εταιρεία το 1984.

Η Mapei ιδρύθηκε από τον παππού τους, Rodolfo, το 1937 στα περίχωρα του Μιλάνο. Η διαδικασία της διεθνοποίησης της εταιρείας ξεκίνησε το 1978 από τον Καναδά όπου ιδρύθηκε η πρώτη θυγατρική. Στα 45 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα η Mapei μέσω εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης διαθέτει παρουσία σε 57 χώρες, με 102 εργοστάσια και 32 εργαστήρια R&D.

Όπως είπε η επικεφαλής του ομίλου ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης είναι το γεγονός ότι αναπτύσσεται με βάση τις τοπικές ανάγκες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Είμαστε Ιταλοί στην Ιταλία, Έλληνες στην Ελλάδα».

Από Κολοσσαίο και το άγαλμα της Ελευθερίας μέχρι το μουσείο Ακρόπολης

Τα προϊόντα της εταιρείας έχουν χρησιμοποιηθεί από τα πιο μεγάλα και απαιτητικά έργα, όπως η αποκατάσταση του Κολοσσαίου στη Ρώμη, το μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα, η ολοκλήρωση των εργασιών της Sagrada Familia στη Βαρκελώνη, η όπερα La Scala στο Μιλάνο, η αναπαλαίωση της γέφυρας του Καρόλου στην Πράγα και το άγαλμα της Ελευθερίας στις ΗΠΑ, μέχρι και πιο μικρά.

Η Veronica μοιράζεται την ιδιοκτησία της Mapei με τον Marco και την ξαδέλφη της Simona Giorgetta, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της εταιρείας.

Μαζί με τον αδελφό της και την ξαδέλφη της, είναι επίσης ιδιοκτήτρια της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Sassuolo Calcio, την οποία απέκτησε ο πατέρας της το 2003.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Space Hellas: Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου
Academia |

Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου η Space Hellas

Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη λήψη των κατάλληλων τεχνικών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου παραβίασης ή καταστροφής των πληροφοριακών του συστημάτων