Στο κείμενο της αναθεώρησης της Οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων κατέληξαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος  που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Στο Συμβούλιο συμμετείχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, συνοδεία του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρο Βαρελίδη.

Ο Έλληνας Υπουργός χαιρέτησε την επίτευξη της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση της αναθεωρημένης πρότασης, θα συμβάλλει περαιτέρω στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Λίμνη Κάρλα: Δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης [χάρτης]

Μερικά ενδεικτικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο κείμενο αφορούν στα εξής: διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής σε μικρότερους πληθυσμιακά οικισμούς, αυστηρότερες απαιτήσεις ποιότητας, τεταρτοβάθμια επεξεργασία για μεγάλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, βελτίωση στην παρακολούθηση της πορείας προς την ενεργειακή ουδετερότητα έως το 2045, επεξεργασία όμβριων υδάτων, κ.ά.

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως υπάρχει περιθώριο ευελιξίας σε ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της Οδηγίας στα νησιά και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

Επιπρόσθετα, επισήμανε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μία αποτελεσματική πολιτική μετριασμού της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να μην επιβαρύνεται, δυσβάσταχτα, ο προϋπολογισμός του εκάστοτε Κράτους από τις νέες απαιτήσεις που δημιουργεί η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα προσαρμογής του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στη νέα κλιματική πραγματικότητα, όπου ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να πλήττουν μία χώρα νωρίτερα από ότι συνέβαινε μέχρι πρότινος -με βάση το παλιό κλίμα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα για την Ελλάδα, τις κακοκαιρίες Ιανός (2020) και Daniel (2023).

Σε σχέση με τα πρότυπα εκπομπών CO2 για βαρέα επαγγελματικά οχήματα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η Ελλάδα υποστήριξε την υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων.

Επιπρόσθετα, εξέφρασε την ανάγκη υιοθέτησης μιας παγκόσμιας, δεσμευτικής συμφωνίας για τα πλαστικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξήγησε πως θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης της πλαστικής ρύπανσης που υιοθετεί η εκάστοτε χώρα και να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθεμίας.

Ο Υπουργός μίλησε και για τις θεματικές ενότητες (θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, βιώσιμη γαλάζια οικονομία, κλιματική αλλαγή, ασφάλεια στη θάλασσα, βιώσιμη αλιεία, θαλάσσια ρύπανση κ.λπ.) του Συνεδρίου «Our Ocean», που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 16-17 Απριλίου του 2024 στην Αθήνα, προσκαλώντας τους ομολόγους του να δώσουν το παρόν στη σημαντική αυτή εκδήλωση για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Σημειώνεται πως στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Σκυλακάκης συναντήθηκε με το νέο Επίτροπο Κλιματικής Δράσης, κ. Wopke Hoekstra, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»