Η πρωινή αισιοδοξία δεν συντηρήθηκε, και προς το τέλος ήρθαν αρνητικά πρόσημα. Η μεγάλη εικόνα δεν εχει αλλάξει, με τις πιθανότητες να παραμένουν σε ανοδική συνέχιση

Όλα κρίνονται στις 1210 μονάδες του Γενικού Δείκτη, καθώς όσο παραμένουμε κάτω από εκεί, και προφανώς δεν αλλάζει κάτι στην όλη εξίσωση, θα πλαγιολισθαίνουμε εκνευρισμένοι.

Κάτι που δεν βοηθά καθόλου, καθώς η υπομονή έχει και τα όριά της.

Ο καταλύτης στην εγχώρια αγορά είναι δίχως άλλο η επικείμενη είσοδός μας στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Κάτι που έχει ήδη λάβει χώρα δια στόματος DBRS, ωστόσο στις 20/10 αναμένεται η ετυμηγορία του μεγάλου Οίκου S&P.

Ο οποίος πρόσφατα φέρεται να ζυγίζει βαριά το ενδεχόμενο θετικής έκβασης, καθώς η μακροοικονομική εικόνα, τα δημοσιονομικά και οι προσδοκίες για το μεσοπρόθεσμο είναι επίσης θετικές.

Σε κάθε περίπτωση, υφίσταται σοβαρότατο discount ανάμεσα στο τί θα περίμενε κανείς να δει σε μια αγορά που μετά από 13 χρόνια αναγνωρίζεται και πάλι η αξία της, και στην αγορά που βλέπει αυτήν τη στιγμή να αργοκυλάει.

Και πέραν από τις ποσοστιαίες απομειώσεις που ταλαιπωρουν το τελευτάιο 3μηνο (μετράμε 9/11 πτωτικές εβδομάδες, με σωρευτικές απώλειες 15% σε επίπεδο ΓΔ), τα περισσότερα “αξιόλογα” χαρτιά βρίσκονται σε ιστορικά ή υπερπολυετή υψηλά, ή έστω σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τροχιά.

Με άλλα λόγια, είναι διαφορετικά να βλέπουμε μια μετοχή να χάνει 20% από μια οποιαδήποτε ζώνη τιμών, και είναι διαφορετικά να την βλέπουμε να το χάνει από τα ιστορικά της υψηλά, τα οποία είναι επίσης κατά πολύ ανώτερα από την προηγούμενη περίοδο.

Εξάλλου, είναι λογικό τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που επενέδυαν στην Ελλάδα ως αναδυόμενη, αφενός να θέλουν να πουλήσουν για να κατοχυρώσουν υπερκέρδη από το περασμένο ανοδικό κρεσέντο Σεπ22-Αυγ23, αφετέρου να πρέπει να πουλήσουν λόγω καταστατικού τους.

Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, πως το μέγεθος εκείνων των χαρτοφυλακίων που αναμένουμε να εισέλθουν σταδιακά στο Χρηματιστήριο λόγω της επενδυτικής βαθμίδας είναι τουλάχιστον 5 φορές μεγαλύτερα από εκείνα που εξέρχονται από αυτό το τελευταίο διάστημα.

Κι έτσι, το μακροπρόθεσμο παζλ δέιχνει σε νέα επίπεδα, σαφώς ανώτερα των τρέχοντων. Εξάλλου, η πιθανότητα ο Δείκτης να βρεθεί στο +50% σε βάθος χρόνου είναι πολύ ανώτερη από εκείνη στο -50%. Προφανώς, με τα τωρινά δεδομένα και χοντρικά λογιζόμενο.

Κατά τα λοιπά, επιμένουμε ότι η επιλογή των τίτλων είναι μεγάλης σημασίας για την επίτευξη κερδοφορίας, ή έστω την αποφυγή υπέρμετρων ζημιών σε αρνητικό σενάριο. Και η επιλογή αυτή γίνεται με γνώμονα τόσο τη χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας, όσο και την πρότερη πρόσφατη συμπεριφορά της μετοχής στο ταμπλό. Με προτίμηση τις “νικήτριες”, εκείνες που είναι ανοδικές, που υπεραποδίδουν, που ανθίστανται σθεναρά στα πτωτικά σκέλη, που αποδεικνύουν τη μετοχική βάση κ.α.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής