Η νευρικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζεται και σήμερα, με τον γενικό δείκτη να παλινδρομεί στο εύρος που έχει διαγράψει το τελευταίο εξαήμερο, στο οποίο προφανώς αποτελεί και το σημείο ισορροπίας και εφόρμησης των στρατοπέδων, άμα τη εμφανίσει ενός πιο ισχυρού καταλύτη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,08% στις 1.170,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.867,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,72% στις 924,80 μονάδες.

Παλινδρομούντες σε ρηχά νερά

Μπορεί η αγορά να στερείται μιας πιο ξεκάθαρης κίνησης το τελευταίο εξαήμερο, εντούτοις αυτό που επισημαίνει η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών είναι η πτωτική πορεία των συναλλαγών, ενδεικτικό της εκεχειρίας που έχει κηρυχτεί πλέον μεταξύ των στρατοπέδων. Οι αγοραστές δεν θέλουν προφανώς να αναλάβουν ρίσκο την ώρα που ουδείς γνωρίζει τι θα ξημερώσει σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, αλλά και οι πωλητές δεν δείχνουν να θέλουν να «πετάξουν άλλα χαρτιά» σε τιμές ακόμη χαμηλότερες.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Ήπιες πιέσεις

Ο καταλύτης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, ίσως και από την απογοήτευση που υπήρξε στα εγχώρια χαρτοφυλάκια για την επομένη της προηγούμενης αναβάθμισης της Ελλάδας από τον οίκο DBRS. Όπως εξηγούν αρκετοί στα χρηματιστηριακά desk, το κλίμα και το συναίσθημα στην αγορά δεν θυμίζουν καθόλου τις ημέρες του καλοκαιριού, όταν οι αγοραστικές παρεμβάσεις ήταν γενικευμένες. Πλέον οι εντολές έρχονται πολύ επιλεκτικά, ενώ οι στόχοι των κερδών είναι πολύ χαμηλοί, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να ενεργοποιούνται ακόμη και μετά από κινήσεις 1% ή 2% υψηλότερα.

Αυτό το βραχυπρόθεσμο trading προφανώς και θα συνεχιστεί εωσότου υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις μεγάλες αβεβαιότητες σε διεθνές επίπεδο, καθώς δεν είναι λίγοι οι ξένοι που προφανώς και δεν θα ρισκάρουν κάποιες θέσεις μόλις λίγες εβδομάδες πριν να κλείσουν τα «βιβλία» του έτους. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Νοέμβριο οι ξένοι κάνουν τον απολογισμό του έτους, ενώ οι Έλληνες τον κάνουν τον Δεκέμβριο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy σημειώνει κέρδη 1,22%, ενώ οι Eurobank, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ βρίσκονται σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως να κινούνται αποφασιστικά ανοδικά.

Από την άλλη, το -2,12% της ΕΥΔΑΠ, αλλά και το -1,42% του Τιτάν και το -1,30% της Quest ασκούν πιέσεις στην αγορά. Σε αρνητικά εδάφη είναι και οι ΔΕΗ, Autohellas, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Aegean, Λάμδα, Εθνική, Μυτιληναίος και Alpha bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών