
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι παραγωγοί των Copa – Cogeca για τον αριθμό των εισαγόμενων εσπεριδοειδών, που έχουν εντοπιστεί με παράσιτα και τα οποία απειλούν ακόμα και το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής.
Πρόκειται για έναν αριθμό που ανησυχεί ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τομέα καλλιέργειας εσπεριδοειδών. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023, τα ευρωπαϊκά τελωνεία ανέκοψαν 33 φορτία εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική που έφεραν τη νόσο της μαύρης κηλίδας (Phyllotactic Citricarpa). Ταυτόχρονα, σε τέσσερα φορτία αναφέρθηκε η παρουσία του ψευδοσκώληκα (Thaumatotibia Leucotreta) σε μανταρίνια και γκρέιπφρουτ, επίσης προερχόμενα από τη Νότια Αφρική και το Ισραήλ.
Εσπεριδοειδή: Διακίνηση φορτίων με ανώριμα και ατυποποίητα προϊόντα
«Τα παράσιτα αυτά αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής και θα πρέπει να ωθήσουν τις ευρωπαϊκές αρχές να αναλάβουν ακόμη πιο εκτεταμένη δράση», επισημαίνουν οι ευρωπαίοι παραγωγοί.

Γνωστό το φαινόμενο
Το φαινόμενο είναι γνωστό όπως και οι κίνδυνοι, που ελλοχεύουν. Όπως τονίζουν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις, εδώ και χρόνια, οι αναφερόμενοι αριθμοί για την απόσυρσης παρτίδων εσπεριδοειδών, που φέρουν παράσιτα, τα οποία θα μπορούσαν να μολύνουν τους ευρωπαϊκούς οπωρώνες, ιδίως από τη Νότια Αφρική, παρουσιάζουν μικρή ή μηδενική μείωση.
Υπάρχουν περίπου 600.000 εκτάρια εσπεριδοειδών στην ΕΕ, ενώ ολόκληρη η οικονομία πολλών περιοχών εξαρτάται από την αλυσίδα εφοδιασμού εσπεριδοειδών. «Εάν αυτές οι ασθένειες εισέλθουν στην ΕΕ, θα είναι καταστροφή, όχι μόνο για τους παραγωγούς αλλά και για ολόκληρες αλυσίδες εφοδιασμού και θα θέσει σε κίνδυνο την προμήθεια εσπεριδοειδών για τους καταναλωτές», προειδοποιούν οι Copa – Cogeca.
«Δεν θέλουμε να εισάγουμε στην ΕΕ παράσιτα»
Για τον Ramon Armengol, πρόεδρο της Cogeca, η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: «Είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά δεν θέλουμε να εισάγουμε στην ΕΕ παράσιτα που έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν όλους τους οπωρώνες μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σε εφαρμογή μέτρα για την ενθάρρυνση της ψυχρής επεξεργασίας για τις εισαγωγές πορτοκαλιών, αλλά αυτή θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική για τις εισαγωγές μανταρινιών και γκρέιπφρουτ, όπως συνιστά η EFSA».
Σε ότι αφορά την καταπολέμηση των μαύρων κηλίδων, ο Ramon Armengol εξέφρασε τη λύπη του για ορισμένα μέτρα, που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την ΕΕ, όπως το να επιτραπεί η εισαγωγή εσπεριδοειδών με την ασθένεια των μαύρων κηλίδων στη βιομηχανία. «Αυτό είναι πολύ ριψοκίνδυνο και επικίνδυνο, δεδομένου ότι από τη στιγμή που τα μολυσμένα εσπεριδοειδή βρίσκονται στην ΕΕ, τίποτα δεν τα εμποδίζει να ταξιδέψουν περαιτέρω στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά», λέει χαρακτηριστικά.
Για τις ευρωπαϊκές οργανώσεις των αγροτών Copa – Cogeca, το εθελοντικό μέτρο που έλαβε η Νότια Αφρική να διακόψει τις εξαγωγές προς την ΕΕ μόλις ολοκληρωθεί η σεζόν είναι ανώφελο, καθώς οι εξαγωγείς δεν έχουν άλλα εσπεριδοειδή να στείλουν. «Αυτή είναι η έβδομη φορά που η Νότια Αφρική θέτει σε εφαρμογή αυτό το μέτρο που καταλήγει σε άχρηστα αποτελέσματα, όπως παρατηρήθηκε προηγουμένως. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται μόνο για την αποφυγή αυστηρότερων μέτρων από την ΕΕ. Η Επιτροπή δεν θα πρέπει να ξεγελαστεί και θα πρέπει να λάβει γρήγορα μέτρα για την προστασία της υγείας των ευρωπαϊκών φυτών», τονίζεται.


Latest News

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Χαμένοι και οι αμερικανοί αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αναμένεται να προκαλέσουν νέα απώλεια στο εισόδημά τους

Πληρώθηκαν 608 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς για οικολογικά σχήματα, βαμβάκι και βασική ενίσχυση
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους

Επτά μέτρα προστασίας της Κομισιόν για τον αμπελοοινικό κλάδο της Ευρώπης
Ο αμπελοοινικός κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως οι μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών, η κλιματική αλλαγή και οι αβεβαιότητες της αγοράς

Απώλειες 14,4 εκατ. ευρώ έφερε η ακαρπία στα πορτοκάλια στη Δ. Ελλάδα
Παρέμβαση του περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη για την ακαρπία στην καλλιέργεια πορτοκαλιών «Navelina» στη Δυτική Ελλάδα - Αίτημα αποζημίωσης μέσω του Μέτρου 23

Υπεγράφη η σύμβαση για το πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων
«Η πολυετής συλλογή αξιόπιστων και σύγχρονων αλιευτικών στοιχείων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας

Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις επιχειρησιακές ομάδες - Αιτήσεις έως 500.000 ευρώ
Όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής για τις Επιχειρησιακές Ομάδες - Τι αφορά η χρηματοδότηση της παρέμβασης

Στα σκαριά η επέκταση της Κάρτας του Αγρότη - Τι θα περιλαμβάνει
Το νέο πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στρατηγική προτεραιότητα της Πειραιώς - Τι θα ισχύσει για την Κάρτα του Αγρότη

Αδικαιολόγητες και καταχρηστικές παρακρατήσεις σε βάρος αγροτών για τα οικολογικά σχήματα
Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των αιτήσεων και εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο ΣΣ ΚΑΠ ζητά η ΕΘΕΑΣ από ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ

Έρχονται τα πρώτα… διαστημικά μανιτάρια – Καλλιέργεια σε... τροχιά
Εταιρεία από την Αυστραλία θα εξετάσει πώς τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μανιτάρια μπορούν να αναπτυχθούν στη μικροβαρύτητα

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις ad hoc ενισχύσεις στα μήλα – Οι δικαιούχοι
Ο ΕΛΓΑ καλεί να υποβάλλουν αιτήσεις, οι παραγωγοί των ΠΕ Αρκαδίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Πέλλας, Φλώρινας