Στο 4,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο (από 5,2% τον Αύγουστο), σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, ενώ στην Ελλάδα άγγιξε το 2,4% (από 3,5% τον Αύγουστο).

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ολλανδία (-0,3%), τη Δανία (0,6%) και το Βέλγιο (0,7%). Το
υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (12,2%), τη Ρουμανία (9,2%) και τη Σλοβακία (9,0%). Σε σύγκριση με
τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι ένα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε πέντε. Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο σε επίπεδο μήνα της τάξης του 1,9%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 4,3% τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,2% τον Αύγουστο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το
ποσοστό ήταν 9,9%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 4,9% τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,9% τον Αύγουστο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 10,9%.

Διεύρυνση αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+2,05 %). μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,78 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,06 π.μ.) και την ενέργεια (-0,55 ποσοστιαίες μονάδες).

Τα παραπάνω έρχονται λίγες ημέρες πριν η Ελλάδα φιλοξενήσει τη συνεδρίαση στις 26 Οκτωρβίου του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά το 2007. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ευρωπαίοι τραπεζίτες θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια της ευρωζώνης για πρώτη φορά σε 15 μήνες.

Το μήνυμα της Λαγκάρντ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις τιμές του πετρελαίου για τυχόν πληθωριστικές επιπτώσεις από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, υπογράμμισε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, απευθυνόμενη στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, η Λαγκάρντ μίλησε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των αξιωματούχων του μπλοκ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίαζε το Eurogroup.

Το ξέσπασμα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ αντιμετωπίστηκε με σιωπηλή ανταπόκριση στις αγορές, αν και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι μια κλιμάκωση θα μπορούσε να ωθήσει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι. Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο — η οποία προβλέπει ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα επιβραδυνθεί στο 2% το 2025 — βασίζεται σε εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου στα 82,7 δολάρια το βαρέλι φέτος θα πέσει στα 77,9 δολάρια το 2025.

Ο κίνδυνος αύξησης των τιμών του πετρελαίου θα έπληττε τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ, είπε η Λαγκάρντ στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε επίσης η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Ο στόχος του 2%

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές, η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό την αξιολόγηση που έκανε για την οικονομία τον περασμένο μήνα, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη πρόοδος στην αντιμετώπιση των τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Λαγκάρντ τόνισε πως «ο βασικός πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας το γεγονός ότι η εξασθένιση της επίδρασης της προηγούμενης αύξησης του κόστους εισροών αντισταθμίζεται από το αυξανόμενο κόστος εργασίας».

«Πράγματι, το ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν αποζημίωση για την απώλεια αγοραστικής δύναμης εν μέσω στενών αγορών εργασίας είχε ως αποτέλεσμα την ιστορικά υψηλή αύξηση των μισθών», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός θα πρέπει να επιβραδυνθεί στο στόχο του 2% το 2025, παρατήρησε, επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις των αξιωματούχων στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου. Εκείνη η συνάντηση οδήγησε στην απόφαση για αύξηση των επιτοκίων για 10η συνεχή φορά, με τη δέσμευση να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

«Η αύξηση των μισθών αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, αν και θα παραμείνει υψηλή στον ορίζοντα προβολής, λόγω των αυξήσεων των κατώτατων μισθών και των αποζημιώσεων για τον πληθωρισμό σε ένα πλαίσιο στενών, αν και ψυχρών, αγορών εργασίας», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η άνοδος τιμών

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς συνέβαλε σε μια μέτρια άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αυτό οδήγησε σε ανησυχία για νέο κύμα πληθωρισμού. Ωστόσο, ο Στουρνάρας είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε «σπασμωδική αντίδραση».

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να είναι ένας μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, είναι πιθανό να έχει στασιμοπληθωριστικό αντίκτυπο», είπε, προσθέτοντας ότι «μια ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει έξαρση στους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη.

Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε «ένα κρίσιμο σημείο όπου αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια διατρέχουμε τον κίνδυνο να σπάσει κάτι», είπε. «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού, είμαστε σχεδόν στάσιμοι στη δραστηριότητα της ευρωζώνης και έχουμε βιώσει μείωση του δανεισμού από τις τράπεζες».

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων από το χαμηλό ρεκόρ του μείον 0,5% στο υψηλό όλων των εποχών του 4% για να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κύμα πληθωρισμού εδώ και μια γενιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20