Μετά τη σχετικά χλιαρή αντίδραση των επενδυτών στο αμφιλεγόμενο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι,  αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά πιστοληπτικών αξιολογήσεων, αλλά και με τη γνωμοδότηση των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουλάχιστον πέντε οίκοι θα παρέχουν ενημερώσεις για την αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας τις επόμενες εβδομάδες.

Το πιο σημαντικό ραντεβού είναι στις 17 Νοεμβρίου με την Moody’s Investors Service,  η οποία αξιολογεί τη χώρα στο Baa3, μόλις μια βαθμίδα πάνω από τα σκουπίδια, με αρνητική προοπτική.

Αν και οι αναλυτές θεωρούν γενικά απίθανη μια υποβάθμιση από οποιαδήποτε από τις εταιρείες, το αρνητικό κλίμα και οι συστάσεις που μπορεί να συνοδεύσουν τις αξιολογήσεις μπορεί να ενισχύσουν τις πιέσεις στα ομόλογα τις χώρας, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού.

Η Μελόνι δίνει «φιλί της ζωής» στην οικονομία με 24 δισ. – Αυξάνει μισθούς, κόβει φόρους

«Πιστεύουμε ότι ο πήχης για μια υποβάθμιση σε μη επενδυτικό βαθμό παραμένει υψηλός – αν και οι οίκοι αξιολόγησης μπορεί να ρίξουν μια βολή για να διασφαλίσουν ότι η Ιταλία θα διατηρήσει έναν βαθμό δημοσιονομικής πειθαρχίας», δήλωσε στο Bloomberg, ο Gareth Hill, ανώτερος διευθυντής κεφαλαίων στο Royal London Asset  Management.

Το προσχέδιο που προβλέπει ευρύτερα ελλείμματα που υπερβαίνουν το όριο του 3% επί της παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2026 — ένα χρόνο αργότερα από το προγραμματισμένο — αποκαλύφθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το κοινοβούλιο το επικύρωσε και μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του συνασπισμού τη Δευτέρα υπέγραψε τις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών περικοπών και των μέτρων για την ενθάρρυνση της γονεϊκότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι είπε ότι δεν φοβάται τις κρίσεις των αναλυτών αξιολόγησης και ότι ο προϋπολογισμός θα τύχει «καλής υποδοχής» στις Βρυξέλλες. Αυτή η εμπιστοσύνη βασίζεται στην άποψή του ότι η λιγότερο περιορισμένη προοπτική για τα δημόσια οικονομικά εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της τη σύνεση.

Καμπανάκια

Ακόμα κι έτσι, η Fitch Ratings έκρουσε ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για το προφίλ του και οι αναλυτές επικεντρώνονται στις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους δανεισμού μετά τον ταχύτερο γύρο αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει καταγραφεί.

Αν και αυτό έχει επηρεάσει τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, το τεράστιο φορτίο χρέους της Ιταλίας, που υπερβαίνει το 140% της παραγωγής, την καθιστά δυνητικά πιο ευάλωτη.

Το 10ετές κόστος δανεισμού της χώρας ξεπέρασε πρόσφατα το 5% για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή