Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το τρίτο τρίμηνο ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα επιτύχει τον ετήσιο στόχο του Πεκίνου για φέτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας την Τετάρτη, η χώρα κατέγραψε ανάπτυξη 4,9% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 4,6%.

Τα δύο προηγούμενα τρίμηνα του έτους, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε κατά  6,3% το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου και κατά 4,5% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο, επίσης υψηλότερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για ανάπτυξη 0,9%.

Το μετέωρο βήμα του κινεζικού δράκου

Ανακάμπτει η οικονομία

Η Κίνα δημοσίευσε επίσης μηνιαία στοιχεία την Τετάρτη, αναφέροντας αύξηση 4,5% στη βιομηχανική παραγωγή και 5,5% άνοδο στις λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα — αμφότερα υπερισχύουν των προσδοκιών της αγοράς.

Η ανεργία υποχώρησε στο 5% τον Σεπτέμβριο από 5,2% έναν μήνα νωρίτερα.

Σύμφωνα με το CNBC, μαζί με τα μηνιαία στοιχεία που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, η πιο πρόσφατη έκδοση υπογράμμισε περαιτέρω αυτό που οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας χαρακτήρισαν ως «ελικοειδή» οικονομική ανάκαμψη μετά την Covid.

Οι τιμές καταναλωτή της Κίνας παρέμειναν σταθερές τον Σεπτέμβριο, στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού. Οι εξαγωγές του Σεπτεμβρίου μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο , αν και οι εισαγωγές μειώθηκαν ελαφρώς χειρότερα από το αναμενόμενο.

Η συνολική χρηματοδότηση — ένα ευρύ μέτρο πιστωτικής επέκτασης — αυξήθηκε κατά 9% τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο. Μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση της αξίας των νέων τραπεζικών δανείων αντισταθμίστηκε από την ισχυρή έκδοση κρατικών ομολόγων και την επέκταση της σκιώδους τραπεζικής πίστης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή