Σε δικαστική διαμάχη βρίσκεται η Carrefour με τον κινεζικό όμιλο Suning για την αποπληρωμή της συμφωνίας εξαγοράς των καταστημάτων της γαλλικής εταιρείας λιανικής στην Κίνα, τα οποία βρίσκονται σε κρίση μετά την πανδημία που ξεκλήρισε τις επιχειρήσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το δίκτυο λιανικής πώλησης του γαλλικού retailer στην Κίνα αιμορραγεί σε μετρητά και χάνει μερίδιο αγοράς από τους αντιπάλους του.

Shrinkflation: Καταγγελία της Carrefour για συρρίκνωση των συσκευασιών

«Η Suning έχει διαταχθεί από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ να καταβάλει στην Carrefour περισσότερα από 1 δισ. γουάν (134 εκατ. δολάρια) στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2019 για την αγορά των κινεζικών καταστημάτων της γαλλικής εταιρείας λιανικής πώλησης τροφίμων», δήλωσε στους Financial Times ο οικονομικός διευθυντής της Carrefour Matthieu Malige.

Η Suning, ο ιδιοκτήτης της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Ίντερ Μίλαν, που υποστηρίζεται από την Alibaba, αγόρασε το 2019 το 80% των κινεζικών επιχειρήσεων της Carrefour έναντι 4,8 δισ. γουάν στο τέλος μιας ξέφρενης συναλλαγής που τροφοδοτείται από το χρέος.

«Όταν η Carrefour άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης που είχε συμφωνηθεί για την πώληση του υπόλοιπου 20% στη Suning το 2021, ο κινεζικός όμιλος δεν κατέβαλε ολόκληρο το ποσό», δήλωσε ο Malige.

«Ο όμιλος Carrefour προέβη με επιτυχία σε νομικές ενέργειες για την ανάκτηση των οφειλόμενων ποσών και επί του παρόντος εφαρμόζει την ευνοϊκή απόφαση που έλαβε κατά της Suning», ανέφερε, προσθέτοντας ότι από το 2019, «η Carrefour China βρίσκεται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο και τη διαχείριση της Suning».

«Ο γαλλικός λιανοπωλητής έχει επίσης καταγγείλει τη συμφωνία αδειοδότησης το πρώτο εξάμηνο του 2023, η οποία επέτρεπε στη Suning να λειτουργεί καταστήματα υπό το σήμα της Carrefour», δήλωσε ο Malige. Τόκοι και άλλες ποινές θα προστεθούν επίσης στο περίπου 1 δισ. γουάν που οφείλει η Suning στην Carrefour.

Τι λέει η Suning

Η Suning είναι ένας από μεγάλους κινεζικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένων των προβληματικών επενδυτών χρέους China Huarong Asset Management και του ομίλου ακινήτων Evergrande, που αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους χρόνια μετά την αρπαγή περιουσιακών στοιχείων για να επεκτείνουν τις αυξανόμενες αυτοκρατορίες τους. Η κρίση ακινήτων της Κίνας και η πανδημία του Covid-19 ενέτειναν την οικονομική πίεση στους υπερχρεωμένους ομίλους.

Εκπρόσωπος της Suning δήλωσε ότι εξέφρασε αντιρρήσεις για την απόφαση του Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ότι ο όμιλος έχει «αναλάβει ταυτόχρονα νομική δράση κατά του ομίλου Carrefour σχετικά με τις απώλειες που υπέστη στο σχέδιο απόκτησης μετοχών λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με την αποκάλυψη πληροφοριών».

Το δίκτυο των κινεζικών καταστημάτων που αγόρασε η Suning από την Carrefour «αιμορραγεί» σε μετρητά και αντιμετωπίζει ένα κύμα αγωγών για την παράλειψη πληρωμής των προμηθευτών, καθώς κλείνει καταστήματα σε όλη τη χώρα. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μάλιστα, η Suning έκλεισε 73 καταστήματα, ενώ η τύχη των υπόλοιπων 41 είναι αβέβαιη.

Οι συνέπεις για την Carrefour

«Η Carrefour China βρίσκεται σε βαθιά κρίση», επισήμανε ο Shaun Rein, διευθύνων σύμβουλος της China Market Research Group. «Ήταν μία από τις καλύτερα διοικούμενες ξένες εταιρείες στην Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου και του Covid-19 πλήγωσε ανεπανόρθωτα την επιχείρηση».

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο όμιλος Carrefour αποχώρησε από την Κίνα στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας στρατηγικής εξυγίανσης μετά από μια περίοδο ταχύτατης επέκτασης. «Αποφάσισαν να επικεντρωθούν εκ νέου σε περιοχές όπου ήταν Νο. 1 ή 2 σε μερίδιο αγοράς», δήλωσε ο Cedric Lecasble, αναλυτής καταναλωτικών προϊόντων της Stifel.

Η Carrefour βρήκε αγοραστή στη Suning, η οποία βρισκόταν σε ένα «όργιο» δαπανών μετά την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ίντερ Μίλαν το 2016, καθώς και πολυκαταστημάτων από τον όμιλο ακινήτων Wanda Group το 2019, προβαίνοντας σε μια σειρά από κινήσεις με στόχο να διαφοροποιήσει την προβληματική της επιχείρηση ηλεκτρονικών ειδών.

«Αλλά η πανδημία επιτάχυνε τις αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειες, κρατώντας τους καταναλωτές μακριά και από τα υπερμάρκετ της Carrefour, ένα μείγμα μεγάλου πολυκαταστήματος με σούπερ μάρκετ τροφίμων», εξήγησε ο Jason Yu, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Kantar. Οι αγοραστές άρχισαν να προτιμούν μικρότερα, πιο κοντινά καταστήματα, όπως η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Hema Xiansheng που ανήκει στην Alibaba.

Μέχρι το τέλος του 2022, η Suning ανέφερε ζημίες ύψους 7,3 δισ. γουάν από την Carrefour China μετά την εξαγορά. Εν τω μεταξύ, ο παίκτης εκπτωτικού ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς χάρη στην επιτυχία του μοντέλου ομαδικών αγορών, όπου οι αγοραστές συγκεντρώνονται για να αγοράσουν προϊόντα σε μορφή χύδην.

Από τον Μάιο, τα κινεζικά δικαστήρια έχουν εκδώσει τουλάχιστον 40 αποφάσεις κατά της Carrefour China για μη πληρωμή προμηθευτών και ιδιοκτητών, ενώ οι πελάτες ζητούν επιστροφές χρημάτων.

Η διοίκηση της Suning δήλωσε ότι εργάζεται για να αναζωογονήσει την τύχη της Carrefour China κλείνοντας τα ζημιογόνα καταστήματα και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής της αλυσίδας. Οι αναλυτές όμως έχουν άλλη άποψη, επισημαίνοντας πως η ζημιά στη φήμη του εμπορικού σήματος θα καταστήσει κάθε τέτοια απόπειρα δύσκολη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20