Από τους πιο κακοπληρωμένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι Ελληνες εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με συγκριτική έρευνα του Δικτύου ΕΥΡΥΔΙΚΗ, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφόρησης για την οργάνωση και τη λειτουργία των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη σειρά σχετικών εκθέσεων Facts & figures και αναφέρεται στη διετία 2021-2022.Συγκεκριμένα, μαζί με τη χώρα μας, κάτω από 20.000 ευρώ το χρόνο συγκεντρώνουν ετησίως ως εισόδημα οι νέοι εκπαιδευτικοί στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκονται ακόμη η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία.

Στον αντίποδα, οι καλύτερα αμειβόμενοι νεοπροσλαμβανόμενοι εκπαιδευτικοί με μισθούς, που ξεπερνούν τα 34.000 ευρώ ετησίως, είναι στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ελβετία. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, οι αποδοχές ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το ποσό αυτό ξεπερνούν, επίσης, οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Λουξεμβούργο αλλά και στο Λουξεμβούργο.

Στην Ελλάδα, όλοι οι εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ειδικής Αγωγής όπως και των εκπαιδευτών ενηλίκων, έχουν χαμηλότερο εισόδημα από το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας. Σε ανάλογη θέση βρίσκονται οι συνάδελφοί τους στην Τσεχία, στην Εσθονία, στη Λετονία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία.

Μεγάλες διαφορές σημειώνονται άλλωστε μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών σε ό,τι αφορά τις θεσμοθετημένες αμοιβές για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς: το μικτό ετήσιο εισόδημα των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 11.000 και 59.000 ευρώ.

Οι εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής αμείβονται, κατά μέσο όρο, με πολύ λιγότερα χρήματα σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους, που υπηρετούν στο λύκειο. Σε 10 χώρες, οι νεοπροσλαμβανόμενοι εκπαιδευτικοί αμείβονται ακριβώς το ίδιο, ανεξαρτήτως της βαθμίδας, στην οποία διδάσκουν.

Συρρίκνωση εισοδήματος

Το ετήσιο εισόδημα εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων το διάστημα 2014/2015 – 2021/2022 συρρικνώθηκε σε Βέλγιο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Πορτογαλία, Φινλανδία, Νορβηγία. Αντίθετα, μέσα στην τελευταία εξαετία σημειώθηκε άνοδος έως και 30% στους μισθούς σε Βουλγαρία, Λιθουανία Σερβία και Λετονία.

Ο χαμηλότερος μέσος μισθός των διευθυντών σχολείων με δεκαπενταετή εμπειρία, καταγράφεται στο γαλλόφωνο Βέλγιο και στην Αλβανία.

Σύμφωνα με τη συγκριτική μελέτη, ανεξάρτητα από τη βαθμίδα, στην οποία υπηρετούν, οι πρώτοι μισθοί των εκπαιδευτικών, που επηρεάστηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και οι αντίστοιχες μειώσεις από το 2014/15, καταγράφονται – μεταξύ άλλων – στην Ελλάδα. Μειώσεις υπέστησαν επίσης οι μισθοί των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στο Βέλγιο, στην Ιταλία, στην Κύπρο, στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία, στη Φινλανδία, στη Νορβηγία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος