Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη, το οποίο θα ζητούσε παύση για ανθρωπιστικούς λόγους στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μαχητών της Χαμάς, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

ΟΗΕ: Η Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου»

Η ψηφοφορία επί του κειμένου που είχε συνταχθεί από τη Βραζιλία αναβλήθηκε δύο φορές τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την πρόσβαση βοήθειας στη Γάζα. Δώδεκα μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου κειμένου την Τετάρτη, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.

«Είμαστε επί τόπου και κάνουμε τη σκληρή δουλειά της διπλωματίας», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, στο 15μελές συμβούλιο μετά την ψηφοφορία. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να αφήσουμε αυτή τη διπλωματία να εξελιχθεί».

«Ναι, τα ψηφίσματα είναι σημαντικά. Και ναι, αυτό το συμβούλιο πρέπει να μιλήσει. Αλλά οι δράσεις που αναλαμβάνουμε πρέπει να ενημερώνονται από τα γεγονότα επί τόπου και να υποστηρίζουν τις άμεσες διπλωματικές προσπάθειες. Αυτό μπορεί να σώσει ζωές. Το Συμβούλιο πρέπει να το κάνει αυτό σωστά», δήλωσε.

Κάλυψη στο Ισραήλ

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ουάσινγκτον παραδοσιακά προστατεύει το σύμμαχό της Ισραήλ από οποιαδήποτε δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Μόλις γίναμε για άλλη μια φορά μάρτυρες της υποκρισίας και των διπλών προτύπων των Αμερικανών συναδέλφων μας», δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια. Στην αρχή της εβδομάδας ένα ψήφισμα που συντάχθηκε από τη Ρωσία και το οποίο ζητούσε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός δεν εγκρίθηκε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Τετάρτη σε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η απελευθέρωση των ομήρων και η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Zhang Jun, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οδήγησαν τα μέλη του Συμβουλίου να πιστέψουν ότι το ψήφισμα θα μπορούσε να εγκριθεί, αφού δεν σχολίασαν ούτε εξέφρασαν αντιρρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι τίποτα λιγότερο από απίστευτο», δήλωσε στο συμβούλιο.

Τι ενόχλησε τις ΗΠΑ

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απογοητεύτηκαν που το σχέδιο ψηφίσματος δεν έκανε καμία αναφορά στα δικαιώματα αυτοάμυνας του Ισραήλ και κατηγόρησε τη Χαμάς για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

«Συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, τους γείτονές του, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους εταίρους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Είναι ζωτικής σημασίας να αρχίσουν να εισρέουν τρόφιμα, φάρμακα, νερό και καύσιμα στη Γάζα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η ίδια. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: οι ίδιες οι ενέργειες της Χαμάς το προκάλεσαν αυτό – αυτή τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί επίσης το Ισραήλ -χωρίς να το κατονομάζει- να ανακαλέσει την εντολή του προς τους αμάχους και το προσωπικό του ΟΗΕ στη Γάζα να μετακινηθούν στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα και καταδικάζει «τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».

Προετοιμασία για εισβολή

Το Ισραήλ διέταξε την περασμένη εβδομάδα περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα -σχεδόν τον μισό πληθυσμό- να μετακινηθούν νότια, καθώς προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση σε αντίποινα για τη χειρότερη επίθεση της Χαμάς εναντίον αμάχων στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει θέσει τη Γάζα υπό πλήρη πολιορκία και την έχει υποβάλει σε έντονους βομβαρδισμούς. Έχει ορκιστεί να εξοντώσει τη Χαμάς μετά τη δολοφονία 1.400 ανθρώπων από την ισλαμιστική μαχητική οργάνωση και την αρπαγή ομήρων σε επίθεση που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι περισσότεροι από 3.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

Το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ καταδίκαζε κάθε βία και εχθροπραξία εναντίον αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια και ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος