
Οι προοπτικές χρηματοδότησης σειράς νέων, σύγχρονων και ανθεκτικών σιδηροδρομικών έργων στην Ελλάδα, κομβικής σημασίας για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, καθώς και το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, λόγω της θεομηνίας «Daniel» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα με τον συντονιστή του Διαδρόμου Orient/East-Med (ΟΕΜ) Mathieu Grosch.
Προ των πυλών τρένο που θα συνδέει Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία, με την Ουκρανία
Ειδικότερα, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν μεταξύ άλλων:
- Τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο εξαιτίας της θεομηνίας «Daniel», τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
- Η χρηματοδότηση μέσω των Connecting Europe Facility (CEF) της κατασκευής, της ανάπτυξης, του εκσυγχρονισμού και της ολοκλήρωσης σειράς σιδηροδρομικών υποδομών στη χώρα μας, οι οποίες είναι σημαντικές για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.
- Η ανάπτυξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε («Sea2Sea»), που θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών δημιουργώντας μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου.
- Το ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στους δύο νέους (σιδηροδρομικούς) διαδρόμους Δυτικά Βαλκάνια – Ανατολική Μεσόγειος και Βαλτική Θάλασσα – Μαύρη Θάλασσα και Αιγαίο.
Νέο διεθνές δρομολόγιο
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταϊκούρας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας, σε συνέχεια των ενεργειών του Πρωθυπουργού, έχει ήδη αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για τη λειτουργία τρένου, στο πλαίσιο της Λωρίδας Αλληλεγγύης της ΕΕ, για τη σύνδεση της Ουκρανίας με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Grosch, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, συναντήθηκε, επίσης, τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.
Σήμερα, Τετάρτη, ο κ. Grosch πραγματοποίησε Τεχνική Συνάντηση στα Γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ και εν συνεχεία επίσκεψη σε μια σειρά από σιδηροδρομικά έργα, όπου συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Παληός, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των συναρμόδιων φορέων, καθώς και των συναρμόδιων Υπουργείων.
Στο επίκεντρο της Τεχνικής Συνάντησης τέθηκαν η αποτύπωση των ζημιών στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, οι εξελίξεις όσον αφορά τον σχεδιασμό, την προώθηση των έργων, αλλά και την αντιμετώπιση των προκλήσεων για την υλοποίηση ανθεκτικών και σύγχρονων σιδηροδρομικών έργων.
Παράλληλα, έγινε σε βάθος ανάλυση, όσον αφορά τις ανάγκες, τον σχεδιασμό αλλά και την ορθολογική χρήση των οικονομικών πόρων για την προώθηση των έργων, τα οποία είναι υψηλού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Τέλος, ο κ. Grosch επισκέφθηκε και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών στα εργοτάξια στον σταθμό Λαρίσης, για τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών, καθώς και για το έργο υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής σε μήκος 1,9 χλμ. στα Σεπόλια και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας στο ΣΚΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα έχει έναν πολύ σημαντικό φάκελο έργων. Είναι κρίσιμη η εξασφάλιση και η απορρόφηση των κονδυλίων. Η καλή συνεργασία μεταξύ όλων των μερών είναι το κλειδί για την επιτυχία».


Latest News

Σε… ράγες οι υποδομές και μεταφορές – Το στοίχημα με τους 40άρηδες Δήμα και Κυρανάκη
Το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον νέο υπουργό Χρίστο Δήμα και αναπληρωτή Κωνσταντίνο Κυρανάκη

ΑΒΑΞ: Στην τελική ευθεία το α’ τμήμα της Πατρών – Πύργου
Το α’ τμήμα της Πύργου - Πατρών της Ολυμπίας Οδού υλοποιείται από τον Όμιλο ΑΒΑΞ, τηρώντας τα αυστηρότερα πρότυπα ασφάλειας και λειτουργικότητας,

Δρομολογούνται 25 έργα κατά της λειψυδρίας - Οι 19 δήμοι που επιλέχθηκαν [λίστα]
Ο πρώτος κύκλος της πρωτοβουλίας για τη λειψυδρία αφορά σε τουλάχιστον 25 έργα που θα πραγματοποιηθούν σε 19 δήμους

Edison για AVAX: Ανεβάζει στα 4 ευρώ την τιμή στόχο με περιθώριο ανόδου 88%
Η αναβάθμιση της AVAX έρχεται σε συνέχεια αναπροσαρμογής προς τα πάνω της πρόβλεψης για επίτευξη τα επόμενα χρόνια αυξημένου περιθωρίου EBITDA από την κατασκευή που εξασφαλίζει το υφιστάμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εταιρίας

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οριστικός ανάδοχος στο τμήμα Χανιά - Ηράκλειο του ΒΟΑΚ
Το κατασκευαστικό κόστος του αυτοκινητοδρόμου 157 χλμ. υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ

«Πράσινο» σε τρεις επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. - Πού θα πραγματοποιηθούν
Οι τρεις στρατηγικές επενδύσεις θα υλοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες - Αφορούν την τουριστική ανάπτυξη

Χατζηδάκης: ΟΣΕ όπως ΔΕΗ και ΕΦΚΑ - Τι αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ στον ΟΤ
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι: «...ο κρατικός ΟΣΕ χρειάζεται να αναβαθμιστεί, να εκσυγχρονιστεί, να γίνει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός» - Η εικόνα για το σχέδιο δράσης και την 717

Τελική ευθεία για τον ΒΟΑΚ – Κατακυρώνεται στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η παραχώρηση Χανιά - Ηράκλειο
Για το μεγάλο τμήμα του οδικού άξονα ΒΟΑΚ, «Χανιά – Ηράκλειο» αναμένεται η απόφαση οριστικού αναδόχου

Το «χάος» στον ελληνικό σιδηρόδρομο - Πού ρίχνει ευθύνες το πόρισμα για τα Τέμπη
Στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη υπογραμμίζονται οι παραλείψεις ΟΣΕ, Hellenic Train, ΡΑΣ και κυβερνήσεων - Ανεκπαίδευτο προσωπικό, απουσία τηλεδιοίκησης και ανεξέλεγκτες ταχύτητες από τα τρένα

Οι 17 συστάσεις για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων - Το πόρισμα για τα Τέμπη
«Έγιναν όλα λάθος» - Οι συστάσεις της Επιτροπής για ΟΣΕ, Hellenic Train, ΡΑΕ και ERA