Μια ευρεία κυβερνοεπίθεση στα συστήματα πληρωμών των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιες απώλειες 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με μεγάλο μέρος τους να μην καλύπτεται από ασφάλειες, προειδοποιούν οι Lloyd’s του Λονδίνου.

Σύμφωνα με ένα σενάριο συστημικού κινδύνου που αναπτύχθηκε από τους Lloyd’s και το Cambridge Center for Risk Studies, και παρουσιάζει το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστούν απώλειες 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια περίοδο πέντε ετών από μια τέτοια επίθεση, η οποία θα προκαλούσε εκτεταμένη αναστάτωση στις παγκόσμιες επιχειρήσεις,

Η Κίνα θα αντιμετωπίσει ζημίες 470 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Ιαπωνία 200 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Γιατί είναι απαραίτητη η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Συνεργασία

«Η παγκόσμια διασύνδεση του κυβερνοχώρου σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι πολύ σημαντικός για να μπορέσει ένας κλάδος να τον αντιμετωπίσει μόνος του, και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε γνώση, τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες με όλες τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και την ασφαλιστική αγορά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οικοδομούμε την ανθεκτικότητα της κοινωνίας έναντι της πιθανής κλίμακας αυτού του κινδύνου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Lloyd’s, Bruce Carnegie-Brown.

Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό κολοσσό, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είχε πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2022 και προβλέπεται να αυξηθεί σε 13 έως 25 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Οι brokers μάλιστα προειδοποιούν ότι η ανησυχία για το κόστος μιας τέτοιας ασφάλισης και εάν θα παρέχει κάλυψη σε περίπτωση πολέμου αποθαρρύνει ορισμένους πιθανούς πελάτες. Και τονίζουν ότι πάνω από το 20% του παγκόσμιου cyber premium τοποθετείται στην αγορά των Lloyd’s.

Ο Οργανισμός (Υπηρεσία) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας άσκηση στα πλαίσια της άσκησης Blue OLEx η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο με σκοπό την διερεύνηση του βαθμού ετοιμότητας της.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου για την κυβερνοασφάλεια από τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Επιτροπή και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), συμμετέχουν στη διήμερη άσκηση επιχειρησιακού επιπέδου Blue OLEx 2023, στο πλαίσιο της οποίας δοκιμάζουν την ετοιμότητα της ΕΕ απέναντι σε κυβερνοκρίσεις. Η άσκηση διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών διασύνδεσης για κυβερνοκρίσεις EU-CyCLONe.

Τι είναι το EU-CyCLONe

Το δίκτυο EU CyCLONe συμβάλλει στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την ταχεία αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας διασυνοριακών περιστατικών ή κρίσεων κυβερνοασφάλειας. Συμπληρώνει τις υφιστάμενες δομές κυβερνοασφάλειας σε επίπεδο ΕΕ, διασυνδέοντας τη συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο, μέσω της ομάδας αντιμετώπισης συμβάντων ασφάλειας στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών, με το πολιτικό επίπεδο, π.χ. μέσω του ολοκληρωμένου μηχανισμού αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων, ο οποίος στηρίζει την έγκαιρη και συντονισμένη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο για μείζονες και πολύπλοκες κρίσεις.

Oι συμμετέχοντες θα συζητήσουν και στρατηγικά θέματα κυβερνοπολιτικής, ιδίως τους τρόπους διαμόρφωσης ενός συνεκτικού πλαισίου διαχείρισης κρίσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Το δίκτυο EU CyCLONe, το οποίο δημιουργήθηκε το 2020, θεσπίστηκε επίσημα με την οδηγία σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση («οδηγία NIS 2») τον Ιανουάριο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία