Ένα βήμα πίσω κάνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναιρώντας ότι ανέκτησε στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από το άκρως αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών που τροφοδοτείται από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,31% στις 1.175,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.876,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,44% στις 934,92 μονάδες.
Συνεχίζουν οι παλινδρομήσεις
«Ενός κακού μύρια έπονται» για τις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες εκεί που άρχισαν να είναι αισιόδοξες ότι ο τρέχων κύκλος νομισματικής σύσφιγξης λόγω πληθωρισμού και επιτοκίων φθάνει στο τέλος του, και αφού είχαν προηγηθεί η πανδημία και το ουκρανικό ζήτημα, έρχονται τώρα αντιμέτωπες με την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό, παρατηρεί ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ. Σε τέτοιο περιβάλλον, ο ίδιος εκτιμά ότι η αυριανή ανακοίνωση της S&P για την ελληνική οικονομία περνά τρόπον τινά σε «δεύτερο ρόλο», με την λήψη επενδυτικής βαθμίδας να παραμένει, βεβαίως, το ευκταίο σενάριο.
Σε κάθε περίπτωση, η επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας και από έναν δεύτερο οίκο αξιολόγησης μετά από την DBRS θα αναδείξει τη βελτίωση του μακροοικονομικού και φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας, κάτι το οποίο οι ίδιες οι τιμές επιβεβαίωσαν με το πολύμηνο ράλι τους, ούσες πάντα προπομποί και προτού οι πιθανότητες αναβάθμισης μπουν ρεαλιστικά στην επενδυτική ατζέντα.
Έτσι, κατά τον κ. Στεριώτη, οι «διαθέσεις» του Γενικού Δείκτη θα ξεκαθαρίσουν άπαξ και αυτός αποδράσει σε κλείσιμο από το εύρος 1.100-1.200 μονάδων των τελευταίων εβδομάδων. Μάλιστα, επισημαίνει ότι τα εν λόγω ενδεικτικά επίπεδα, πάντοτε με την επισήμανση ότι όταν υπάρχουν αιφνίδιες γεωπολιτικές εξελίξεις και ελλιπείς πληροφορίες, οι επενδυτές καλούνται να προστατεύουν εαυτούς από τη μεταβλητότητα (volatility), καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι «ποσοτικάριες αναλύσεις» και οι χαμηλές διακυμάνσεις «πάνε περίπατο».
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τιτάν, Εθνική, Aegean, Μυτιληναίος, Λάμδα, Cenergy, Eurobank, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank και Coca Cola.
Στον αντίποδα, ο Σαράντης ενισχύεται κατά 2,13%, με τις Quest και Τέρνα Ενεργειακή να κινούνται με κέρδη 1,51% και 1,33% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.
Latest News
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024
Άμυνα στις 1.500 μονάδες παίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Να βρει και πάλι τις στηρίξεις του και να επιβεβαιώσει το μήνυμα που έδωσε χθες προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών