Με μικρές διακυμάνσεις, αλλά ακόμη μικρότερο τζίρο, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να βρει ρυθμό σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας και εσωτερικής αναμονής για τις προθέσεις του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,02%  στις 1.178,59  μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.185,03 μονάδων (+0,52%) και 1.172,44 μονάδων (-0,55% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,14 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,44 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν  2,27 εκατ. τεμάχια αξίας 11,46 εκατ.  ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,06% στις 2.885,64 μονάδες, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο  Mid Cap στις 1.908,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 939,48 μονάδες.

Citi: Έρχεται επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα και από τον S&P, αισιοδοξία για ομόλογα

Όλο και χαμηλότερα ο τζίρος

Όλο και χαμηλότερος είναι ο τζίρος που εμφανίζει καθημερινά η ελληνική αγορά, με τις κινήσεις που γίνονται πλέον να θυμίζουν συνεδριάσεις… καλοκαιρινής ραστώνης και όχι προετοιμασίας για το τελευταίο δίμηνο του έτους. Ακόμη η αγορά δεν θυμίζει σε τίποτα ότι περιμένει αναβάθμιση. Ακόμη και η χθεσινή αναπήδηση, έστω και κοντά στο πάνω εύρος της συσσώρευσης, δεν έδωσε το μήνυμα ότι το κλίμα είναι θετικό.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα η αγορά θα λύσει τη συσσώρευση, αλλά τα σενάρια για την κατεύθυνση είναι ακόμη με ίσες πιθανότητες. Σαφώς το διεθνές κλίμα θα παίξει το ρόλο του, αλλά ουδείς ξεχνά ότι σταδιακά εισερχόμαστε στο τελευταίο δίμηνο του έτους και ο απολογισμός δεν θα πρέπει να επηρεαστεί από τη δίμηνη πτώση.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κατά τον Πέτρο Στεριώτη, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ, οι «διαθέσεις» του Γενικού Δείκτη θα ξεκαθαρίσουν άπαξ και αυτός αποδράσει σε κλείσιμο από το εύρος 1.100-1.200 μονάδων των τελευταίων εβδομάδων. Μάλιστα, επισημαίνει ότι στα εν λόγω ενδεικτικά επίπεδα, πάντοτε με την επισήμανση ότι όταν υπάρχουν αιφνίδιες γεωπολιτικές εξελίξεις και ελλιπείς πληροφορίες, οι επενδυτές καλούνται να προστατεύουν εαυτούς από τη μεταβλητότητα (volatility), καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι «ποσοτικάριες αναλύσεις» και οι χαμηλές διακυμάνσεις «πάνε περίπατο».

Κατά τον ίδιο, σε κάθε περίπτωση, η επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας και από έναν δεύτερο οίκο αξιολόγησης μετά από την DBRS (περιμένουμε 20/10 τον Standard & Poor’s) θα αναδείξει τη βελτίωση του μακροοικονομικού και φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας, κάτι το οποίο οι ίδιες οι τιμές επιβεβαίωσαν με το πολύμηνο ράλι τους, ούσες πάντα προπομποί και προτού οι πιθανότητες αναβάθμισης μπουν ρεαλιστικά στην επενδυτική ατζέντα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες 2,31% και 2,10% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΔΕΗ, Quest, Cenergy, ΟΠΑΠ και Aegean. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Autohellas, Λάμδα και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν ο Σαράντης και ο Μυτιληναίος.

Από την άλλη, Jumbo, Τιτάν και Ελλάκτωρ έδωσαν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, καθώς σημείωσαν κέρδη άνω του 2%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν στο +1,45%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha bank, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών