Κινέζοι επενδυτές ξεπούλησαν τα περισσότερα αμερικανικά ομόλογα και μετοχές εδώ και τέσσερα χρόνια τον Αύγουστο, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι οι αρχές μπορεί να έχουν κινηθεί για να ενισχύσουν τα ταμεία τους, προκειμένου να υπερασπιστούν το εξασθενημένο γιουάν.
Το μεγαλύτερο μέρος των 21,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πουλήθηκαν ήταν σε ομόλογα και μετοχές των ΗΠΑ, με τα funds στην ασιατική χώρα να περικόπτουν επίσης τα χρέη των πρακτορείων, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Τον Αύγουστο, το γιουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Νοέμβριο, ωθώντας το Πεκίνο να πει στις κρατικές τράπεζες να εντείνουν τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος.
«Αυτό θα μπορούσε να είναι η ρευστοποίηση ορισμένων ομολογιακών συμμετοχών για την απόκτηση μετρητών σε δολάρια ΗΠΑ σε περίπτωση που χρειαστεί αργότερα για την υπεράσπιση του γιουάν μέσω πράξεων παρέμβασης», δήλωσε στο Bloomberg ο Γκάρεθ Μπέρι, αναλυτής νομισμάτων και επιτοκίων στη Macquarie Group Ltd. στη Σιγκαπούρη. «Ο ίδιος λόγος μπορεί να ισχύει και για το γιατί πούλησαν μετοχές».
Οι Κινέζοι επενδυτές πούλησαν το ρεκόρ αμερικανικών μετοχών 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Ενώ κινεζικά αμοιβαία κεφάλαια πουλούσαν πτωτικά συμμετοχές σε κρατικά ομόλογα φέτος, αγόραζαν περίπου ισοδύναμα ποσά εταιρικών ομολόγων. Ως εκ τούτου, η καθαρή πώληση και των δύο τύπων ομολόγων τον Αύγουστο θα προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές που παρακολουθούν τη ζήτηση για χρέος των ΗΠΑ.
Sell off
Τα αμερικανικά ομόλογα ξεπούλησαν και πάλι φέτος, καθώς τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την εργασία και τον πληθωρισμό προκάλεσαν μια επιθετική απάντηση από τους αξιωματούχους της Federal Reserve. Ο δείκτης των ομολόγων του Bloomberg οδεύει προς έκτο συνεχόμενο μήνα απωλειών, ενώ οι αποδόσεις των ΗΠΑ 2 ετών αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006 αυτήν την εβδομάδα.
Οι Ιάπωνες επενδυτές εξομαλύνουν επίσης τις συμμετοχές τους σε τίτλους των ΗΠΑ, με τις πωλήσεις εταιρικών ομολόγων να σημειώνουν ρεκόρ.
«Υποψιάζομαι ότι οι Ιάπωνες επενδυτές αγόρασαν αμερικανικά εταιρικά ομόλογα τα τελευταία δύο χρόνια για να επιτύχουν άνοδο των αποδόσεων έναντι των ομολόγων», δήλωσε ο Μπέρι της Macquarie’s. «Τώρα που οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, μπορούν να αισθάνονται πιο άνετα να περιστρέφονται από την άλλη πλευρά».
Η πώληση πολλών ομολόγων θεωρητικά θα μπορούσε να μειώσει την τιμή τους και να βλάψει άλλους κατόχους ομολόγων, αλλά η Κίνα θα υφίστατο επίσης απώλειες, σε μια τέτοια κατάσταση, καθώς θα έπρεπε να πουλήσει τις συμμετοχές της σε όλο και χαμηλότερες τιμές.
Μυστικές κινήσεις
Χωρίς αμφιβολία, το Πεκίνο είναι ευχαριστημένο που κανείς δεν παρατήρησε τις πωλήσεις του. Βεβαίως, η πτώση της τιμής θα ανάγκαζε υψηλότερα επιτόκια στο μελλοντικό δανεισμό του αμερικανικού Δημοσίου, αλλά θα πρόσφερε επίσης στην Ουάσιγκτον ένα όφελος – την ευκαιρία να αγοράσει πίσω το χρέος της σε μειωμένες τιμές. Ουσιαστικά, η Κίνα, αν είχε συγκλονίσει τις αγορές, θα είχε κάνει κακό στον εαυτό της και ταυτόχρονα θα πρόσφερε στην Ουάσιγκτον μια ευκαιρία για κέρδος. (Όχι ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα είχε εκμεταλλευτεί μια τέτοια ευκαιρία.)
Ακόμη και αυτό το ήπιο δυναμικό της αγοράς (τουλάχιστον σε σχέση με αυτό που περιγράφουν ορισμένες φανταστικές ιστορίες μέσων ενημέρωσης) παραμένει πέρα από τις δυνάμεις της Κίνας.
Αν και ο αριθμός ομολόγων που κατέχει το Πεκίνο είναι πράγματι μεγάλος, ποτέ δεν ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Στο αποκορύφωμά τους, ανέρχονταν σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, κοντά στην Ιαπωνία, έναν άλλο διάσημο αγοραστή ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Όσο μεγάλος κι αν φαίνεται αυτός ο αριθμός, ανήλθε σε μόλις 1,3% των 7,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ομολόγων του Υπουργείου Οικονομικών που διατηρούνται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα μικρό μέρος των άνω των 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε εκκρεμές χρέος του αμερικανικού Δημοσίου, που κατέχεται σε μεγάλο βαθμό από το αμερικανικό κοινό.
Latest News
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους
Τραμπ: Ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τη συλλογή δασμών
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social
Jack Daniel's: Ο λόγος που απολύει 600 εργαζόμενους
Τα σχέδια για απολύσεις του παραγωγού ουίσκι έρχονται λίγες ημέρες μετα την «σύσταση» του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ ότι τα αλκοολούχα θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τους κινδύνους καρκίνου
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο