
«Δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις, αλλά εάν υπάρχουν προβλήματα, θα εξεταστούν από το υπουργείο Ενέργειας».
Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ερωτηθείς από το Bloomberg για τις προθέσεις της Ρωσίας σε σχέση με τους περιορισμούς στις εξαγωγές ντίζελ.
Ο Νόβακ διεμήνυσε ουσιαστικά ότι η Μόσχα δεν προτίθεται επί του παρόντος να χαλαρώσει τους εναπομείναντες περιορισμούς στις εξαγωγές ντίζελ, υποδεικνύοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη ελάφρυνση για τη στενή αγορά καυσίμων.
Ρωσία: Αρση του απαγορευτικού στις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης
Ενώ η Ρωσία -ο μεγαλύτερος παγκόσμιος προμηθευτής καυσίμου τύπου ντίζελ μέσω υποθαλάσσιων αγωγών- ήρε την απαγόρευση για τις περισσότερες εξαγωγές στις αρχές Οκτωβρίου, διατηρεί σε ισχύ ορισμένους περιορισμούς.
Συγκεκριμένα, επέτρεψε τις εξαγωγές υπό τον όρο ότι όλοι οι μεγάλοι ρώσοι παραγωγοί καυσίμων διατηρούν τουλάχιστον το 50% της παραγωγής τους ντίζελ για την εγχώρια αγορά. Επίσης, είναι δυνατές οι εξαγωγές ντίζελ υπό την προϋπόθεση ότι τα καύσιμα παραδίδονται στα ρωσικά λιμάνια μέσω αγωγών. Η προμήθεια ντίζελ μέσω των σιδηροδρόμων παραμένει απαγορευμένη.
Οι τιμές
Η αρχική απαγόρευση, η οποία βοήθησε στη συγκράτηση των αυξανόμενων τιμών για τα οδικά καύσιμα μέσα στη Ρωσία, αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές ντίζελ, καθώς συνέπεσε με τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+ οι οποίες μείωσαν τις ροές προς τα διυλιστήρια, τα οποία αγωνίζονταν να παράγουν αρκετό ντίζελ ενόψει της αυξημένης ζήτησης για τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.
Η απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού ντίζελ διήρκεσε για λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες, με τη Μόσχα να αίρει τους περισσότερους περιορισμούς για να αποφύγει την υπερτροφοδότηση των αποθεμάτων καυσίμων.
Η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει τις συζητήσεις για τον τρόπο χρηματοδότησης υψηλότερων επιδοτήσεων για εγχώριες προμήθειες ντίζελ και βενζίνης, σύμφωνα με τον Νόβακ. «Το θέμα εξετάζεται», είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση αναμένεται «στο εγγύς μέλλον».
Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκαταστήσει πλήρως τις πληρωμές στα διυλιστήρια της χώρας από τον Οκτώβριο, αφού τις μείωσε κατά το ήμισυ τον περασμένο μήνα.
Οποιεσδήποτε αποφάσεις για το μοντέλο επιδότησης θα πρέπει να είναι ουδέτερες για τον προϋπολογισμό, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Σαζάνοφ στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Interfax.


Latest News

Πληθωρισμό 3,5% και κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τους δασμούς της 2ας Απριλίου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν υποθέσει προηγουμένως, επισημαίνει η Goldman Sachs

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές