Ενώ η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό φυσικού αερίου τον φετινό χειμώνα από ό,τι ήταν πέρυσι, ο νορβηγικός ενεργειακός γίγαντας Equinor προειδοποιεί ότι οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς λόγω των καιρικών συνθηκών και των προσδοκιών για νέο ανταγωνισμό από την Ασία για LNG, που θα οδηγούσε τις τιμές ακόμα πιο ψηλά.

Παρά την καλύτερη ετοιμότητα της Ευρώπης φέτος, «πραγματικά αναμένουμε ότι η αγορά θα είναι αρκετά ασταθής τον χειμώνα», δήλωσε ο CEO της Equinor Anders Opedal στο Energy Intelligence Forum στο Λονδίνο την Τετάρτη.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα μεγιστοποιήσουμε το φυσικό αέριο που περνάει από τους αγωγούς, αλλά η Ευρώπη θα εξαρτάται από την παροχή LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου)», πρόσθεσε ο Opedal.

Το ρωσικό αέριο πέθανε, ζήτω το ρωσικό LNG… [γράφημα]

Κολοσσός

Όπως αναφέρει το Reuters, η Equinor είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προμηθεύοντας περισσότερο από το 20% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον καταφέρει να αποθηκεύσει ποσότητες ρεκόρ φυσικού αερίου πριν από το χρονοδιάγραμμα για τον χειμώνα. Από τις αρχές Οκτωβρίου, η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν σχεδόν 100% πλήρης. Αυτή η πλήρης αποθήκευση, ωστόσο, δεν καλύπτει πλήρως την κατανάλωση.

Στις συναλλαγές νωρίς την Τετάρτη, οι τιμές του TTF στην Ολλανδία  αυξήθηκαν γα μία ακόμα ημέρα, λόγω της κλιμακούμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την πυραυλική επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα, για την οποία οι δύο πλευρές αλληλοκατηγωρούνται.

Το συμβόλαιο φυσικού αερίου της Ολλανδίας για τον Νοέμβριο σημείωσε άνοδο σχεδόν 4% την Τετάρτη, παρακολουθώντας μια αύξηση σχεδόν 2% στις τιμές του πετρελαίου λόγω της αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη έχασε επίσης κάποια ζήτηση για φυσικό αέριο ως άμεσο αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η Trader Vitol Group είπε την Τρίτη στο ίδιο Energy Intelligence Forum στο Λονδίνο ότι υπήρξαν διψήφιες ποσοστιαίες μειώσεις στην ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου και «αναμένουν ότι μέρος της χαμένης ζήτησης θα είναι μόνιμο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Βαλτικές χώρες: Αποσυνδέονται απο το κοινό δίκτυο ηλεκτρισμού με Ρωσία και Λευκορωσία
Ενέργεια |

Οι χώρες της Βαλτικής εγκαταλείπουν το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με Ρωσία και Λευκορωσία

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι βαλτικές χώρες αποσυνδέονται απο το δίκτυο της σοβιετικής εποχής- Στις 9 Φεβρουαρίου 2025 ο συγχρονισμός των δικτύων τους με αυτά της ΕΕ