
Οι ανοδικές τάσεις στους ναύλους των Capesizes οδήγησαν τον βασικό δείκτη της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, Baltic Dry Index (BDI) σε νέα υψηλά 15 μηνών. Χθες έκλεισε στις 2.105 μονάδες καθοδηγούμενος κυρίως από τους ναύλους των μεγαλύτερων πλοίων των capes. Ο μέσος ημερήσιος ναύλος σε ένα capesize πλοίο έφτασε χθες τα 31.089 δολ και ο δείκτης Baltic Capesize Index τις 3.749 μονάδες.
Ο BDI είχε να βρεθεί πάλι στα επίπεδα αυτά από τα μέσα Ιουλίου του 2022. Κύρια αιτία της ανόδου οι ναύλοι των Capesize πλοίων που συνέχισαν να ενισχύονται πέραν των προσδοκιών, οδεύοντας προς την περίοδο αιχμής του τέταρτου τριμήνου, υποστηριζόμενες από σταθερά υψηλούς όγκους σιδηρομεταλλεύματος τόσο στον Ατλαντικό όσο και τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για τις προοπτικές της ζήτησης βραχυπρόθεσμα λόγω των χαμηλών αποθεμάτων την Κίνα.
Ναυτιλία: Οι πωλήσεις Capesizes πολλαπλασιάζονται
Επίσης ενισχυτικός παράγοντας της ζήτησης είναι και οι αυξημένες εισαγωγές άνθρακα από την Ευρώπη, λόγω του επερχόμενου χειμώνα, που υπερκέρασαν τις ασθενέστερες εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος από τη Βραζιλία και τη Δυτική Αυστραλία, σημειώνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Intermodal.
Παράλληλα στα πλοία Panamax, σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης φορτίου στην αγορά του Ειρηνικού μετά την ολοκλήρωση των κινεζικών αργιών, που οδήγησε σε άνοδο των ναύλων στην περιοχή. Θετικά ήταν τα νεά και για τους πλοιοκτήτες πλοίων Geared που φέρουν γερανούς για την φόρτωση και εκφόρτωση του φορτίου καθώς καταγράφηκαν ισχυρότερες εξαγωγές από τον Κόλπο των ΗΠΑ και την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.
Η περιορισμένη διαθεσιμότητα πλοίων στον Ατλαντικό οδήγησε σε άνοδο των ναύλων σημειώνουν οι αναλυτές.


Latest News

Ναυτιλία: Η οικονομία θα κινηθεί μετά το πρώτο σοκ
Η ναυτιλία θα ανακάμψει, αν και πολλά εξαρτώνται και από τα θεμελιώδη μεγέθη του κλάδου και την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης μεταφορικής ικανότητας

Πλέοντας σε ταραγμένα νερά: Ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας
Κορυφαίοι αξιωματούχοι, εφοπλιστές, αναλυτές και ακαδημαϊκοί συζητούν στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τις νέες γεωπολιτικές, τεχνολογικές και οικολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία

Ο κλάδος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα επηρεαστεί από τους δασμούς Τραμπ
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδράσουν οι αμερικανοί καταναλωτές και ποιες δαπάνες θα περικόψουν

Συρρίκνωση τουρκικού εμπορικού στόλου μετά από περίοδο ανάπτυξης
Ο κλάδος στην Τουρκία πλήττεται από την αύξηση του λειτουργικού κόστους και τα γραφειοκρατικά εμπόδια

Αλλάζει τα πάντα στο θαλάσσιο εμπόριο ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος»
Οι γεωπολιτικές προκλήσεις και οι αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο εμπόριο απασχόλησαν το διεθνές συνέδριο «2nd International Maritime Security Conference»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κεντρικός ομιλητής στο 19ο Ετήσιο Capital Link International Shipping Forum
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, Founder & Chairman, Capital Maritime & Trading Corp., ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο Μεσημεριανό Γεύμα του 19ου Ετήσιου Capital Link International Shipping Forum

Βαγγέλης Μαρινάκης: Εποχή αλλαγών από την οποία μπορεί να επωφεληθεί η ναυτιλία
Μιλώντας στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link o Βαγγέλης Μαρινάκης υπογράμμισε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ναυτιλία

ΟΛΠ: Νέα αύξηση εσόδων και κερδών – Πρόταση για αυξημένο μέρισμα κατά 43,7%
Η κρουαζιέρα στον ΟΛΠ κατέγραψε νέο ρεκόρ, σε αριθμό προσεγγίσεων πλοίων, επιβατική κίνηση και έσοδα που αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Παρέμβαση Κικίλια για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Σκέψεις για έκδοση εκπτωτικού κουπονιού που θα απευθύνεται στη «λαϊκή οικογένεια και τη μεσαία τάξη» ώστε να μην επιβαρυνθεί από τις αυξήσεις

Πώς θα μοιάζουν οι μαρίνες του μέλλοντος; Τι δείχνει η μελέτη της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας
Η μελέτη από την Ένωση Μαρινών Ελλάδας βαθμονομεί τις δυνατότητες ανάπτυξης των τουριστικών λιμένων στη χώρα