H αγορά συνεχίζει να μην αποκτά κατεύθυνση, κάτι που οφείλεται αφενός στην αναμονή για την ετυμηγορία του Οίκου Αξιολόγησης, αφετέρου στη διστακτικότητα σε διεθνές επίπεδο, για άλλους λόγους

Και έτσι δεν προστίθενται νέα δεδομένα στην υφιστάμενη ανάλυση.

Μια ανάλυση που θέλει ούτως ή άλλω το Χρηματιστήριο να έχει ταρακουνηθεί από τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις, υπενθυμίζοντας ότι έχουμε κλείσει μόλις 2 ανοδικές εβδομάδες στις τελευταίες 11, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοηθεί η εξαιρετική επίδοση στην περίοδο Σεπ22-Αυγ23, που έφερε αφενός τον Δείκτη από τις 850 στις 1350, αφετέρου δικαιολόγησε το ανοδικό κρεσέντοι στην πολύμηνη προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Και δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι όλο αυτό το ανοδικό σκέλος ήρθε για να σταματήσει στην επέλευση της είδησης, ώστε να ισχύει το “αγόρασε στο νέο, πούλα στη φήμη”.

Διότι πολύ απλά, το μέγεθος των κεφαλαίων που αναμένονται, δεδομένης της ιστορικότητας, είναι μεγάλο για να περάσει απαρατήρητο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα εισερχόμενα κεφάλαια μόνιμα θα ωθούν ανοδικά τις τιμές, καθότι τοποθετούνται σταδιακά.

Εξάλλου, η εικόνα της χρηματαγοράς μας φαντάζει ελκυστική, τόσο κατά μόνας όσο και συγκρινόμενη με άλλους επενδυτικούς προορισμούς σε γεωγραφική κλίμακα. Οι αναλύσεις των οίκων και μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων συγκλίνουν σε ικανοποιητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, παράλληλα με ικανή δημοσιονομική διοίκηση και την πλειονότητα των εισηγμένων να παραδίδουν άριστα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Συν αυτώ, η πρόβλεψη για ασθενικά μεγέθη στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες βελτιώνουν τη θέση μας.

Κατά τα λοιπά, έχουμε αναφερθεί πολλάκιες στην κρισμότητα επιλογής τίτλων που να πληρούν έστω και ορισμένες “προδιαγραφές”, όπως τουλάχιστον να έχουν καλή εικόνα στο πρόσφατο παρελθόν, να έχουν καλή αξία ως εταιρείες/όμιλοι, να έχουν ικανοποιητική εμπορευσιμότητα κ.α. Προφανώς όλα εξαρτώνται από το προφίλ του καθενός ξεχωριστά και τα ρίσκα που προτίθεται να αναλάβει, αυτός είναι εξάλλου και ο οδηγός, αλλά καλό θα ήταν να στηρίζεται σε αντικειμενικότητα και όχι μόνο στο ένστικτο ή στην προσδοκία του ιδίου (ή ακόμα χειρότερα, άλλων προσώπων). Η διασπορά, επίσης, είναι απαραίτητο συστατικό.

Το ταμπλό θέλει την υπομονή του, διότι εκτός από τη καθίζηση τζίρου και εύρους διακύμανσης, είμαστε και σε αρντηικό έδαφος σε τεχνικό επίπεδο. Ο Δείκτης, κάτω από τις 1210 μονάδες δεν προσφέρεται για σοβαρές τοποθετήσεις, δεδομένου ότι έχασε τη μεσοπρόθεσμη ανοδικότητά του, και θα χρειαστεί μια επιπλέον προσπάθεια για να πείσει και να επανέλθει ανοδικός.

Ειδική μνεία για τον απίθανο ΚΑΡΕΛ, που έβγαλε ασύμμετρα υψηλούς όγκους στην περιοχή των 300 ευρώ, πάνω από 8 φορές τον μέσο όρο του.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής