
Σε κλίμα αβεβαιότητας κινείται η ελληνική οικονομία με το μεγάλο ερώτημα να παραμένει το τι θα συμβεί σε περίπτωση που διαρκέσει ο πόλεμος στη Γάζα παράλληλα με τον αντίστοιχο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος τόνισε πως είναι θετικό το γεγονός πως η ελληνική οικονομία κινείται με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το παραπάνω ενδέχεται να προκαλέσει και ένα αρνητικό αποτύπωμα στις ελληνικές εξαγωγές. Βραχυχρόνια, όπως τόνισε ο κ. Βέττας, η Ελλάδα κινείται πιο γρήγορα από την ευρωζώνη και αυτό μας επιτρέπει μισό χαμόγελο, αλλά, από την άλλη, η οικονομία εξαρτάται από το ευρωπαϊκό περιβάλλον για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Απέδωσε δε την κάμψη των εξαγωγών της χώρας σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της βορειοευρωπαϊκής οικονομίας κάτι που δεν αναμένεται να μεταβληθεί σύντομα.
Από εκεί και πέρα, ο ίδιος «βλέπει» τόσο για φέτος όσο και για τους χρόνου ανάπτυξη η οποία θα αγγίξει το 2,4% (η κυβέρνηση προβλέπει από 2,4% φέτος 3% το 2024. Παράλληλα, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό περιγράφει ένα μικρό «φρένο» από το 4,3% φέτος στο 2,6% (4% και 2,4% τα αντίστοιχα ποσοστά του προσχεδίου του προϋπολογισμού), κάτι το οποίο δείχνει ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις τιμών και κατά την επόμενη χρονιά, αλλά με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με φέτος. Αντίστοιχα «φρένο» θα πατήσει και η ιδιωτική κατανάλωση από το 2% στο 1,4% του χρόνου, καθότι οι πολίτες πιέζονται, εξαιτίας της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι τα έσοδα του τουρισμού θα είναι φέτος υψηλότερα από το 2019, ενώ για το 2024 περιμένει διατήρηση των θετικών επιδόσεων σε πραγματικούς όρους.
Αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές, η έκθεση περιμένει αυξητικές επιδόσεις στον πληθωρισμό το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και το 2024, με μικρή αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ το 2024.
Ανεργία και επενδύσεις
Από εκεί και πέρα, οι εξαγωγές αναμένεται να «πέσουν» από 3,5% το 2023 στο 2,6% την επόμενη χρονιά, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να κινηθούν από το 2,6% στο 2,3%.
Την ίδια στιγμή, η ανεργία αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από το όριο του 10% για του χρόνου, αγγίζοντας το 10,5% από 11%, δείγμα του ότι μειώνεται ο ρυθμός καθόδου, κάτι που προκαλεί προβληματισμό.
Το ΙΟΒΕ διαπιστώνει ενδείξεις για υψηλή διαρθρωτική ανεργία και ανεργία τριβής στην ελληνική αγορά εργασίας. Όπως σημειώνει, η ύπαρξη κενών θέσεων εργασίας δεν σχετίζεται με μικρότερη ανεργία στην Ελλάδα, στον βαθμό που αυτό ισχύει σε μια αποτελεσματική αγορά εργασίας. Επίσης, οι μισθολογικές αυξήσεις δεν σχετίζονται με υψηλότερο δείκτη κορεσμού στην αγορά εργασίας, στον βαθμό που αυτό ισχύει στην Ε.Ε.
Η έκθεση διαπιστώνει ενδείξεις για αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των αναγκών στη ζήτηση εργασίας.
Αναφορικά με τις επενδύσεις, το ΙΟΒΕ εκτιμά πως από το 3% φέτος θα «ανέβουν» στο 7,8% κατά την επόμενη χρονιά, εξαιτίας και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπολείπεται της κυβερνητικής πρόβλεψης για ποσοστό της τάξης του 12% και πλέον που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του πρϋπολογισμού που έχει κατατεθεί και συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.
ΙΟΒΕ: Σε πτώση οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο
Βέττας: Να προλάβουμε πριν μας προλάβουν
Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, οι κίνδυνοι στο διεθνές περιβάλλον έχουν αυξηθεί, μετά τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ισραήλ.
Η ελληνική οικονομία, επισήμανε, τρέχει πιο γρήγορα από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, ενώ ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 13 χρόνια.
Είναι ανάγκη, υπογράμμισε ο κ. Βέττας, στα επόμενα δύο -τρία χρόνια να μπούμε σε υψηλότερη αναπτυξιακή τροχιά πριν μας προλάβουν τα μείζονα προβλήματα της οικονομίας, που είναι το υψηλό χρέος και το δημογραφικό. Αυτό προϋποθέτει την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, τόνισε.
Αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται ικανοποιητικά, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση των εσόδων που δημιουργούν οι αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσω των οποίων αυξάνονται ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος. Ένας αστερίσκος, όπως είπε, είναι η ενδεχόμενη επίδραση νέων μέτρων στήριξης των εισοδημάτων, ενώ δεν γνωρίζουμε σήμερα πώς θα διαμορφωθούν τα επιτόκια για την αναχρηματοδότηση του χρέους.


Latest News

Σε κίνδυνο φτώχειας 1 στους 4 Ελληνες - Πιο εκτεθειμένα τα παιδιά
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα - Παιδιά, γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες βρίσκονται πιο κοντά στη φτώχεια

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης
![ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail_stocks_agores_merismata_xrimatistirio_shutterstock_-600x414.jpg)
ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Ντόναχιου σε Μητσοτάκη: Εξαιρετική η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου στο Μέγαρο Μαξίμου

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών
Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ και σε ετήσια βάση διαμορφώνονται υψηλότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ

Η Ελλάδα αποκτά Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Τρομακτική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων
Πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο γύρω από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Ο κίνδυνοι, η στάσιμη παραγωγικότητα και οι επενδύσεις – Τα «καμπανάκια» του ΙΟΒΕ
Αν ο κίνδυνος μιας έντονης κρίσης είναι πολύ μικρός (αναφορικά με τους δασμούς), δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο στασιμότητας στην ελληνική οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα