Μπαράζ διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο καμία συμφωνία μέχρι στιγμής, διεξάγεται μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία για το χάλυβα και το αλουμίνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, όπως δείχνουν έως τώρα τα πράγματα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν θα μπορέσουν να ανακοινώσουν μια συμφωνία για τον αποκαλούμενο Παγκόσμιο Διακανονισμό για τον Αειφόρο Χάλυβα και το Αλουμίνιο στη συνάντηση στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, όπως ήλπιζαν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μία συνάντηση την Πέμπτη μεταξύ της Εμπορικής Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Κάθριν Τάι και του επικεφαλής εμπορικού διαπραγματευτή της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις έληξε χωρίς συμφωνία. Και πρόσθεσαν ότι οι  συζητήσεις μεταξύ των αξιωματούχων αναμενόταν να συνεχιστούν, αν και η επίτευξη συμφωνίας φαινόταν όλο και πιο απίθανη.

ΕΕ και ΗΠΑ σχεδιάζουν νέους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα

Οι διαφωνίες

Οι συνομιλίες έχουν στόχο να διευθετήσουν μια διαφωνία που ξεκίνησε όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έβαλε δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από την Ευρώπη, επικαλούμενος κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, στα οποία η ΕΕ απάντησε με αντίποινα. Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα σήμαινε ότι οι εισφορές στις εξαγωγές 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα επανέλθουν αυτόματα σε ισχύ στις αρχές του 2024.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές είναι πιθανό να καθυστερήσουν και μια συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά την οποία επίσης, ήλπιζαν να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα. Αυτή η συμφωνία θα επέτρεπε στις ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα οφέλη του νόμου του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού.

Η GSA έχει δύο βασικούς άξονες: την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγής οικονομιών εκτός αγοράς και των εκπομπών άνθρακα σε βρώμικα μέταλλα. Οι διαπραγματευτές σημείωσαν πρόοδο στο πρώτο από αυτά τα δύο ζητήματα. Σε ό,τι αφορά την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η ΕΕ είναι ανοιχτή να ξεκινήσει έρευνες τους επόμενους μήνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους δασμούς με στόχο τις μη εμπορικές πρακτικές οικονομιών όπως η Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εισαγάγουν πρόσθετες δικές τους εισφορές, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα από το 2018 και η ΕΕ εφαρμόζει περίπου το ίδιο επίπεδο δασμών σε μια σειρά εισαγωγών χάλυβα στο πλαίσιο των δικών της μέτρων διασφάλισης. Αυτό το επίπεδο δασμών θα λειτουργούσε ως σημείο αναφοράς. Η ΕΕ θα εφαρμόσει το μέρος των συμφωνιών της που στοχεύουν στον βρώμικο χάλυβα μέσω του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα, ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εισαγάγουν πρόσθετους δασμούς και μέτρα.

To deal του 2021

Το 2021, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να σταματήσουν τα τιμωρητικά μέτρα που επέβαλε η μία πλευρά στα αγαθά της άλλης και έθεσαν ως προθεσμία την 31η Οκτωβρίου φέτος για την εξεύρεση μόνιμης λύσης. Στη συνέχεια, οι δασμοί της εποχής Τραμπ και τα αντίποινα της ΕΕ προβλέπεται να επιστρέψουν αυτόματα σε εξαγωγές άνω των 10 δισ. δολαρίων, εκτός εάν οι δύο πλευρές επεκτείνουν την τρέχουσα εκεχειρία.

Η συμφωνία που βρίσκεται υπό συζήτηση θα είναι πιθανότατα προσωρινή, σύμφωνα με μία από τις πηγές, επειδή δεν θα διαχειριστεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των εισαγωγών άνθρακα. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να βρουν λύση πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι σύμφωνη με τις διεθνείς υποχρεώσεις των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου