![Φυσικό αέριο: Αλλάζουν ρότα τα τάνκερ LNG](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/tamar-israel1.jpg)
Δύο μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ. Περίπου 15 μίλια δυτικά της ισραηλινής πόλης Άσκελον και εντός της εμβέλειας των πυραύλων της Γάζας, η εξέδρα Ταμάρ εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ.
Παράλληλα, όμως τροφοδοτεί τον ταλαιπωρημένο, και ζωτικής σημασίας, τομέα φυσικού αερίου της Αιγύπτου.
«Το πιο άμεσο τρέχον αποτέλεσμα είναι για την Αίγυπτο», υποστήριξε στο The Hill η Μπρέντα Σάφερ, ειδική σε θέματα ενεργειακής πολιτικής στο US Naval Postgraduate School.
«Τρόμος» στο Ισραήλ με το κοίτασμα Ταμάρ – Γιατί αποφάσισε αναστολή παραγωγής
Και ήδη οι πρώτες επιπτώσεις είναι εμφανείς…
Όπως γράφει το Reuters, ένα δεξαμενόπλοιο που επρόκειτο να φορτώσει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε τερματικό σταθμό στην Αίγυπτο, παρέμεινε έμεινε άδειο και εκτράπηκε σε άλλο λιμάνι, καθώς έχουν σταματήσει οι ροές από τον ισραηλινό αγωγό.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της LSEG Olumide Ajayi, ο οποίος επικαλέστηκε δεδομένα ναυτιλίας, το δεξαμενόπλοιο Seapeak Catalunya άλλαξε πορεία από το εργοστάσιο Idku LNG της Αιγύπτου και τώρα κατευθύνεται προς τις εγκαταστάσεις LNG Arzew της Αλγερίας.
Το κοίτασμα Ταμάρ
Η Chevron έκλεισε το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar εν μέσω της στρατιωτικής σύγκρουσης στη χώρα και ανέστειλε τις εξαγωγές μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού EMG , ο οποίος εκτείνεται από το Άσκελον στο νότιο Ισραήλ στην Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ για να καλύψει μέρος της εγχώριας ζήτησης και επομένως οι περικοπές του αγωγού σημαίνουν ότι υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο φυσικό αέριο για εξαγωγές LNG, ανέφερε ο Ajayi. Και πρόσθεσε, ότι από την αρχή του έτους το 50% των αιγυπτιακών εξαγωγών έχει πωληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, με βάση τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων LSEG.
Ωστόσο, η χώρα δεν έχει εξάγει LNG από τον Ιούλιο εν μέσω υψηλής εγχώριας ζήτησης αυτό το καλοκαίρι και επρόκειτο να επαναλάβει τις εξαγωγές αυτόν τον μήνα.
Η Αίγυπτος εισάγει περίπου 7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ετησίως φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα αερίου Ταμάρ και Λεβιάθαν, σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Rystad Energy.
Το Ισραήλ παρήγαγε πέρυσι περίπου 21,92 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τρία κοιτάσματα: το Tamar, το μεγαλύτερο Λεβιάθαν και ένα μικρότερο κοίτασμα που
ονομάζεται Karish-Tanin, σύμφωνα με την επισκόπηση του τομέα φυσικού αερίου του 2022 που διενεργήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας.
Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι περίπου το 58% εξυπηρετεί τις εγχώριες ανάγκες του Ισραήλ, ενώ το 15,5% εξήχθη στην Ιορδανία, μέσω δύο αγωγών στο Βορρά και στο Νότο. Το υπόλοιπο
26,5% πήγε στην Αίγυπτο, ένα μικρό ποσοστό μέσω της Ιορδανίας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος μέσω του αγωγού φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMG).
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια
![Βαλτική: Αποσύνδεση από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας – Θα συνδεθούν με την ΕΕ οι 3 χώρες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/california-revma-600x400.jpg)
Αποσυνδέεται από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας η Βαλτική – Θα συνδεθεί με την ΕΕ
Οι τρεις χώρες στη Βαλτική αποσυνδέθηκαν σήμερα από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας, ετοιμάζοντας την σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση
![Ηλεκτρική ενέργεια: Οι Βαλτικές χώρες λένε «αντίο» στον Πούτιν – Τι αλλάζει στα ευρωπαϊκά δίκτυα [χάρτης]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/ot_energy_ee333-600x352.png)
Οι Βαλτικές χώρες λένε «αντίο» στην ηλεκτρική ενέργεια του Πούτιν - Τι αλλάζει στα ευρωπαϊκά δίκτυα [χάρτης]
Η ρωσική ηλεκτρική ενέργεια θα πάψει από αύριο να τροφοδοτεί τις χώρες της Βαλτικής - Οι νέες γραμμές διασύνδεσης
![Κυρανάκης: Έως το 2030 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει 18 data center](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-600x400.jpg)
Έως το 2030 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει 18 data center
«Η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και ετοιμάζονται οι απαραίτητες υποδομές ώστε να διασφαλιστεί επαρκής ηλεκτροδότηση» είπε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης από το 14ο Athens Energy Summit
![Ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Τι συζήτησαν Σκυλακάκης και Παπαναστασίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-06_13-09-57-600x402.jpg)
Τι συζήτησαν Σκυλακάκης και Παπαναστασίου για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας Κύπρου
Το έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία του Great Sea Interconnector είναι από τα πιο σημαντικά έργα, διότι τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου