Ο κόσμος θα χρειαστεί 7 τρισεκατομμύρια δολάρια για να διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής εφοδιασμός φυσικού αερίου έως το 2050, με βάση τη στροφή προς καθαρότερες πηγές ενέργειας.
Αυτό εκτιμά το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το οποίο το προβλεπόμενο κόστος αφορά επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την κατασκευή νέων μονάδων εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, την ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Το σενάριο προϋποθέτει μείωση των εκπομπών κατά 56% έως το 2050, καθώς οι αναδυόμενες χώρες δεν θα είναι σε θέση να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, αναφέρει η έκθεση.
Εάν, δε, οι εκπομπές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, θα χρειαστούν σχεδόν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρηθεί η επαρκής παροχή αερίου μέχρι τα μέσα του αιώνα, ανέφερε το ινστιτούτο.
Οι διαφορετικές προβλέψεις για την κατανάλωση φυσικού αερίου και οι φιλόδοξες καθαρές μηδενικές προτάσεις παρεμπόδισαν τον μελλοντικό σχεδιασμό, ανέφερε η Διεθνής Ένωση Φυσικού Αερίου σε έκθεσή της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας βλέπει τη ζήτηση φυσικού αερίου να κορυφώνεται την τρέχουσα δεκαετία και ως εκ τούτου, εκτιμά ότι δεν απαιτούνται νέα μακροπρόθεσμα έργα. Οι ενεργειακοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων των Chevron και Shell, ισχυρίζονται ότι το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει μακροπρόθεσμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, ειδικά καθώς οι χώρες απομακρύνονται από τον άνθρακα.
Καλύτερη προετοιμασμένη η Ευρώπη, αλλά…
Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά πράγματα, για την ώρα τα νεότερα έρχονται από την Equinor, τον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα και τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη με ποσοστό 20% των συνολικών προμηθειών.
Ο νορβηγικός ενεργειακός γίγαντας προειδοποιεί ότι οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς λόγω των καιρικών συνθηκών και των προσδοκιών για νέο ανταγωνισμό από την Ασία για LNG, που θα οδηγούσε τις τιμές ακόμα πιο ψηλά.
Παρά την καλύτερη ετοιμότητα της Ευρώπης φέτος, «πραγματικά αναμένουμε ότι η αγορά θα είναι αρκετά ασταθής τον χειμώνα», δήλωσε ο CEO της Equinor Anders Opedal στο Energy Intelligence Forum στο Λονδίνο την Τετάρτη.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα μεγιστοποιήσουμε το φυσικό αέριο που περνάει από τους αγωγούς, αλλά η Ευρώπη θα εξαρτάται από την παροχή LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου)», πρόσθεσε ο Opedal.
Latest News
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg