Η εταιρεία Puigmal 2900, η οποία διαχειρίζεται το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο των γαλλικών Πυρηναίων Ορέων (από την ανατολική πλευρά της οροσειράς δηλαδή) τέθηκε σε εκκαθάριση την Τετάρτη από το εμπορικό δικαστήριο του Περπινιάν. Η είδηση έγινε γνωστή την Πέμπτη από την ίδια την εταιρεία και τον δήμαρχο της πόλης.

«Αυτό είναι το τέλος της ιστορίας. Δεν έχουμε ιδέα τι θα συμβεί στη συνέχεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Ερίκ Ματσνέρ-Λομπέρ, ένας εκ των διαχειριστών του χιονοδρομικού κέντρου, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που πρώτη μετέδωσε διαδικτυακά η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα Actu Perpignan. Η Puigmal 2900 απέκτησε το χιονοδρομικό μόλις το 2021 από τους κοντινούς δήμους, που το διαχειρίζονταν έως τότε.

Απούλητα προϊόντα: Ό,τι μένει στο ράφι παίρνει αξία

Τα Πυρηναία σε απόγνωση

Προτού ακόμα πληθύνουν τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, που αφύπνισαν πάμπολλους από το λήθαργο για να συνειδητοποιήσουν με βίαιο τρόπο την σοβούσα κλιματική κρίση, το συγκεκριμένο χιονοδρομικό αντιμετώπιζε προβλήματα έλλειψης χιονιού. Παρά το μεγάλο του υψόμετρο, καθώς βρίσκεται σε κορυφές που φθάνουν τα 2.700 μέτρα.

Έτσι το κέντρο έκλεισε το 2013 επειδή το ανεπαρκές χιόνι ανάγκαζε τους διαχειριστές να το λειτουργούν λιγότερους μήνες τη χειμερινή περίοδο. Η δημοτική κοινοπραξία άρχισε να συσσωρεύει χρέη, που είχαν φθάσει τα 9,2 εκατ. ευρώ την χρονιά εκείνη.

Το 2021 όμως εμφανίστηκαν έξι επενδυτές στο Puigmal 2900. Συνέστησαν μια νέα εταιρεία για την επαναλειτουργία της επιχείρησης θέτοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκμετάλλευσης του σταθμού στη βάση της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων του, ώστε να εξαρτάται λιγότερο από τη συχνότητα και την ποσότητα της χιονόπτωσης. Ιδιοκτησιακά το κέντρο παρέμεινε στην κοινότητα Ερ, στους πρόποδες των Πυρηναίων.

Ήταν μια πολλά υποσχόμενη επένδυση που όμως σημαδεύτηκε ήδη από το 2021 με ένα ατύχημα σε ανελκυστήρα που έσπασε, ενώ το 2022 ήταν μια χρονιά με απελπιστικά λίγες χιονοπτώσεις. «Είναι αποκαρδιωτικό. Μιλάμε για μια τοποθεσία μαγευτική, η εκμετάλλευση της οποίας είχε να αποδώσει οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινότητα. Στο Puigmal 2900 δουλεύουν τέσσερις εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και το χειμώνα περίπου τριάντα εποχικοί» δήλωσε στο AFP ο Ιζιντόρ Περατό, δήμαρχος του Ερ.

«Οι τοπικές αρχές πρέπει πλέον να αποφασίσουν για το μέλλον του χιονοδρομικού σταθμού. Εάν θα επαναλειτουργήσει ή όχι. Αλλά και αν αποφασιστεί να γίνει νέα ανάθεση σε ιδιώτη για να τον λειτουργήσει, τουλάχιστον η εφετινή χειμερινή σεζόν πρέπει να θεωρείται χαμένη», γράφει το AFP.

Ελπίζουν οι Άλπεις

Τα Πυρηναία υποφέρουν από τις ανεπαρκείς χιονοπτώσεις, όμως οι Άλπεις ακόμα αντέχουν. Η περυσινή χρονιά ήταν εξαιρετική, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Le Figaro». Και εφέτος, παρά τις πρωτοφανείς κλιματολογικές μεταπτώσεις και την ξηρασία στη νότια Γαλλία (είχε απαγορευθεί ακόμα και να γεμίζουν τις πισίνες τους οι κάτοικοι πολλών επαρχιών), όλοι οι παράγοντες του χειμερινού τουρισμού της ευρύτερης περιοχής της Νίκαιας διατηρούν την αισιοδοξία τους. Και ετοιμάζονται να ανοίξουν το Δεκέμβριο τις εγκαταστάσεις για τους φίλους του αλπικού σκι.

Ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της περιοχής, το Isola 2000, ανακοίνωσε ότι ξεκινά την πλήρη λειτουργία την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, με τα τελεφερίκ του να ανεβάζουν επισκέπτες καθημερινά σε όλες τις πίστες. Αντίθετα, το επίσης διάσημο χιονοδρομικό La Colmiane σκοπεύει να ανοίξει μεν το Δεκέμβριο αλλά θα λειτουργεί μόνο τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων που θα ανακτήσει πλήρεις ρυθμούς.

Όλα αυτά θα γίνουν χιονιού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος βέβαια. Διότι αρχές Οκτωβρίου σε πολλές περιοχές της Γαλλίας τα θερμόμετρα το μεσημέρι έδειχναν 30 και 31 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, θα παρατηρούσε κανείς ότι το εφετινό στοίχημα για τον χειμερινό τουρισμό μοιάζει ακόμα πιο περίπλοκο για να κερδηθεί. Διότι στις απρόβλεπτες κλιματολογικές συνθήκες θα πρέπει να προστεθεί η επίσης απρόβλεπτη έκβαση της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, που απειλεί να γενικευθεί με δραματικές οικονομικές συνέπειες.

Δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι αν ο αραβικός κόσμος κλείσει πάλι τις στρόφιγγες του αργού προς τη Δύση όπως είχε πράξει μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, το ενεργειακό κόστος θα εκτιναχθεί υψηλότερα από τις κορυφές και των Άλπεων και των Πυρηναίων…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα