Έχοντας κρεμάσει πρώτη «καρτελάκι» με μειωμένη τιμή 5% (ήδη από χθες το πρωί), η Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος) των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη στοχεύει εφέτος σε τζίρο 600 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό της ρόλο, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων.
Ο τρικαλινός όμιλος με τις 16 θυγατρικές, που εκτός από γάλα, παράγει φέτα, γιαούρτια, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, κεφίρ, χαλούμι, χυμούς, τσάι του βουνού, φυτικά ροφήματα, αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό, «έγραψε» τριπλάσια καθαρά κέρδη το 2022, στα 26,34 εκατ. ευρώ από 8,89 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ πλέον οι αγορές του εξωτερικού αποτελούν την κυριότερη πηγή εσόδων, καθώς το 55% των πωλήσεων, οι οποίες έφθασαν τα 493,8 εκατ. ευρώ το 2022, πραγματοποιείται πέραν της Ελλάδας.
Οι ανατιμήσεις «κόβουν» τη φέτα από το ελληνικό τραπέζι
Παρότι οι ζημιές στο εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών της εταιρείας στα Τρίκαλα από την καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία ανέκοψε λίγο τη «φόρα» του εφετινού ρυθμού ανάπτυξης, οι προγραμματισμένες επενδύσεις του ομίλου συνεχίζονται κανονικά αν και με κάποιες ανακατατάξεις.
Επενδύσεις
Ήδη στη Ρουμανία το πλάνο για την δημιουργία logistics center, μια επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Άνοιξη. Το κέντρο, θα εξυπηρετεί την τοπική αγορά καθώς και τις εξαγωγές σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία και Σερβία.
Στην Κύπρο η λειτουργία του νέου εργοστασίου χαλουμιού μετατίθεται για τον Μάιο του 2024, από τον Ιανουάριο του 2024, λόγω του ότι η εταιρεία, η οποία θα ενεργοποιούσε τη βασική γραμμή παραγωγής απασχολείται στο εργοστάσιο στα Τρίκαλα για την αποκατάσταση της παραγωγικότητας των γραμμών.
Στις προτεραιότητες του ομίλου για φέτος εντάσσεται και η διατήρηση και αύξηση των μεριδίων αγοράς, η μείωση του κόστους κυρίως με αναδιοργάνωση των παραγωγικών διαδικασιών, των λειτουργικών τομέων και των δικτύων διανομής, η χρηματοδότηση επιχειρησιακού πλάνου 2023-2024 και η κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας και των θυγατρικών της με προγραμματισμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Παράλληλα, η τακτική Γ.Σ. της 10ης Οκτωβρίου 2022 των μετόχων, ενέκρινε ομόφωνα τη διανομή κερδών της χρήσης 2021 μόνο στους προνομιούχους μετόχους συνολικού ποσού 1.984 εκατ. ευρώ.
Για τη χρήση 2022 η διοίκηση της εταιρείας προτείνει να διανεμηθεί από τα κέρδη της χρήσης προμέρισμα ποσού 6,013 εκατ. ευρώ στους προνομιούχους και στους κοινούς μετόχους.
Ο αριθμός προσωπικού του ομίλου για το 2022 ανήλθε σε 1.569 άτομα, έναντι 1.523 το 2021, αυξημένος κατά 48 εργαζομένους.
Η «ανάσταση» της ΑΓΝΟ
Επιπλέον τις επόμενες μέρες προϊόντα με το ιστορικό σήμα θα ξαναβγούν στην αγορά.
Με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, η νέα ιδιοκτήτρια της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας της βορείου Ελλάδας, θα λανσάρει 20 κωδικούς γάλακτος και γιαουρτιού και σύμφωνα με τον κο Δημήτρη Σαράντη η διανομή αρχικά δεν θα περιλαμβάνει ολόκληρη τη χώρα και θα εστιαστεί στην Κεντρική Μακεδονία.
Υπενθυμίζεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΓΝΟ (σήμα και εγκαταστάσεις) αποκτήθηκαν μέσω πλειστηριασμού από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία έναντι τιμήματος 7,73 εκατ. ευρώ.
Δάνεια και εξαγορές
Εκτός από την από την ΑΓΝΟ ο τρικαλινός όμιλος προχώρησε σε μια σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις το 2022 και το 2023.
Αναλυτικότερα, η θυγατρική εταιρεία Olympus Food LTD Cyprus την 26/08/2022 εξαγόρασε το 49% της εταιρείας «Ν.Θ. Κουρούσιης Ltd» στην Κύπρο. Η συμφωνία έλαβε την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 17/11/2022 με δικαίωμα διοίκησης η οποία ολοκληρώθηκε την 25/11/2022 καθώς και πρόβλεψη για την εξαγορά του υπόλοιπου 51% των μετοχών.
Την 01/09/2022 με κοινή ανακοίνωσή τους, οι εταιρείες Ελληνικά Γαλακτοκομεία και Δέλτα Τρόφιμα γνωστοποίησαν την υπογραφή συμφωνίας πώλησης του 100% των μετοχών της βιομηχανίας γάλακτος United Milk Co., θυγατρικής εταιρείας της Δέλτα στη Βουλγαρία στην TYRBUL S.A., μέλος του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων. Η εν λόγω συναλλαγή έλαβε την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας την 12/01/2023 με τη συμφωνία εξαγοράς να ολοκληρώνεται μέσα στο Α’ τρίμηνο του 2023. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η TYRBUL S.A. υπέγραψε την 17/02/2023 κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο που αφορά την εξαγορά και την μετεγκατάσταση του εργοστασίου της United Milk Co. Επίσης, η Εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2023 υπέγραψε κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο με τις τράπεζες ALPHA και EUROBANK με σκοπό την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της TYRBUL S.A. προκειμένου να προχωρήσει με την ως άνω συναλλαγή.
Την 01/06/2022 η OLYMPUS FOODS CYPRUS υπέγραψε Μακροπρόθεσμο Δάνειο Ύψους 32 εκατ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα με τους βασικούς όρους να προβλέπουν διάρκεια οκτώ ετών. Τo εν λόγω δάνειο χρησιμοποιείται για την κάλυψη μέρους του επενδυτικού κόστους κατασκευής της νέας παραγωγικής μονάδας χαλουμιού στην Κύπρο, συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ και εκταμιεύτηκε μερικώς μέσα στη χρήση.
Η θυγατρική εταιρεία S.C. FABRICA DE LAPTE BRASOV S.A. την 22/09/2021 σύναψε σύμβαση ενός νέου μακροπρόθεσμου δανείου ποσού 15 εκατ. ευρώ, το οποίο εκταμιεύτηκε μερικώς μέσα στη χρήση 2022 με σκοπό τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου διετίας.
Την 22/11/2022 εγκρίθηκε η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 10 εκατ. ευρώ με σκοπό την κάλυψη της Εταιρείας σε κεφάλαια κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητάς της στο πλαίσιο «Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυοδοσίας για χρηματοδοτήσεις Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων» με την Εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό την ALPHA BANK.
Tην 9/12/2022 η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ (διαχειρίστρια πληρωμών) και την Τράπεζα Εurobank AE ύψους 70 εκατ. ευρώ. Εκπρόσωπος των ομολογιούχων είναι η Alpha Bank. Με το ομολογιακό δάνειο που σύναψε η εταιρείας θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της επόμενης διετίας
Την 4/1/2023 η εταιρεία αιτήθηκε εγγράφως από την ALPΗΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ (διαχειρίστρια πληρωμών και εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών) την παράταση κατά 30 μήνες της αρχικής διάρκειας του ομολογιακού δανείου που είχε υπογραφεί στις 14 Νοεμβρίου 2018. Το αίτημα έγινε αποδεκτό την 3/2/2023 με τις ομολογίες συνολικής ονομαστικής αξίας 77 εκατ. ευρώ να είναι πληρωτέες σε έξι δόσεις, μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2025.
Η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την Εθνική τράπεζα στις 20 Φεβρουαρίου 2023 ύψους 50 εκατ. ευρώ. Με το νέο ομολογιακό δάνειο που σύναψε αναδιάρθρωσε σημαντικό μέρος του δανεισμού της και θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της επόμενης διετίας.
Την 07/04/2023 η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την τράπεζα Πειραιώς ύψους 40 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης.
Latest News
«Πράσινο φως» για την ανάπλαση στις εγκαταστάσεις της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη
Εκδόθηκε του σχετικό Προεδρικό Διάταγα, καθώς ενεργαοποιείται πολεοδομικά η περιοχή και δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησής της
Η «Έξυπνη Μεταποίηση» χρηματοδοτεί 151 επενδυτικά σχέδια με 102,5 εκατ. ευρώ
Η «Έξυπνη Μεταποίηση» είναι εστιασμένη στην προσαρμογή των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο παραγωγικό μοντέλο «Βιομηχανία 4.0»
Επέκταση της Foot Locker στη Βουλγαρία με τρία νέα καταστήματα από τον όμιλο Fourlis
Τα τρία καταστήματα, που θα ανοίξουν σε καίριες εμπορικές τοποθεσίες, είναι τα πρώτα που ανοίγει ο όμιλος Fourlis στη Βουλγαρία
Η υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την JPMorgan Asset Management
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει η Eurobank στους πελάτες της
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος» - Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές
H Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια