
«Ραντεβού» με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P έχει απόψε η Ελλάδα, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η ελληνική οικονομία θα λάβει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία που επικρατεί εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.
Όπως εκτιμάται θα δοθεί ένα «σήμα» για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της αντιμετώπισης των προκλήσεων που προέκυψαν. Από εκεί και πέρα, η επόμενη αξιολόγηση είναι από τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, αποφάσισε να αναβαθμίσει τις προοπτικές του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, αφήνοντας αμετάβλητο το ίδιο το αξιόχρεο στη βαθμίδα «BB+», ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Επόμενος σταθμός για την επενδυτική βαθμίδα – Τι περιμένει η κυβέρνηση
Η απόφαση αυτή είχε χαρακτηριστεί ως μια κίνηση ισορροπίας ένα μήνα πριν τις εκλογές, καθώς η επιβεβαίωση της αξιολόγησης «BB+» αντανακλά την εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα. Ο S&P ανέμενε να καθαρίσει το τοπίο και να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών και τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, προτού σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με την τότε αξιολόγηση, «οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα βασιστεί στο πρόσφατο ισχυρό ιστορικό της όσον αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η κυβέρνηση έκλεισε το δημοσιονομικό έλλειμμα πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε, μέσω βελτιώσεων που θεωρούμε γενικά βιώσιμες».
Οι εκτιμήσεις
Ενδεικτικό της αισιοδοξίας που επικρατεί είναι ότι η JP Morgan βλέπει την αναβάθμιση να έρχεται πλέον και από τον οίκο Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
«Στην Ελλάδα, βλέπουμε υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα από ΒΒ+ με θετική προοπτική σε ΒΒΒ- σε σταθερή προοπτική, κατά την αναθεώρησή της στις 20 Οκτωβρίου», εκτιμά η JP Morgan, ενώ θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η χώρα μας έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου.
Ο οίκος σημειώνει πως «απαιτείται η αξιολόγηση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολογήσεις, S&P, Moody’s και Fitch, προκειμένου να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε ορισμένους από τους δείκτες ομολόγων», για να προσθέσει ότι «η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, με την τρέχουσα αξιολόγηση να είναι ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη. Αναμένουμε ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου», συμπεραίνει η αμερικανική τράπεζα».
Σύμφωνα με το ημερολόγιο δημοπρασιών του δεύτερου 2ου εξαμήνου της φετινής χρονιάς που έχει δημοσιεύσει ο ΟΔΔΗΧ, η χώρα θα πραγματοποιήσει τη μηνιαία δημοπρασία στις 18 Οκτωβρίου. Οι λεπτομέρειες της δημοπρασίας θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη 17 Οκτωβρίου.
Ψηλά ο πήχης από τη Citi
Αλλά και η Citi προκρίνει το σενάριο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφερε, ήδη ο S&P αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ+ και σταθερό outlook, με τις εκτιμήσεις να είναι υπέρ μιας ακόμη αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα (αξιολόγηση ΒΒΒ-). Και αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για τα ελληνικά ομόλογα, αφού θα λάβουν το IG από έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης.
Έτσι, η χώρα θα χρειάζεται μία ακόμη αναβάθμιση, είτε από τον Fitch, είτε από τη Moody’s, να ενταχθούν τα ελληνικά κρατικά σε ορισμένους από τους πιο σημαντικούς δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας από τους διαχειριστές κεφαλαίων. Και σε αυτό το πλαίσιο, η Citi συστήνει στους επενδυτές να κρατήσουν εποικοδομητική στάση για τα ελληνικά ομόλογα.
Μπορεί το νέο της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα να έχει προβληματίσει την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αλλά η JP Morgan βλέπει διπλή αναβάθμιση έως το τέλος του έτους.
Όπως εξηγεί, βλέπει μεγάλη πιθανότητα ο S&P να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (από θετική προοπτική BB+ σε σταθερή προοπτική BBB-) στην επισκόπηση της 20ής Οκτωβρίου. Η Ελλάδα είχε ήδη αναβαθμιστεί σε IG από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου.
Η έκπληξη της Moody’s
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η Moody’s, έκανε την έκπληξη δίνοντας δύο…bonus στην ελληνική οικονομία.
Η Moody’s προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και έτσι έφτασε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο τελευταίο σκαλί πριν από την επενδυτική βαθμίδα, φτάνοντας τις Fitch και S&P. Η διαφορά είναι ότι η S&P δίνει θετικό outlook και είναι η επικρατέστερη ώστε τον Οκτώβριο να αποτελέσει τον δεύτερο οίκο που δίνει την επενδυτική βαθμίδα, μετά την DBRS.
Ο οίκος κρατούσε στάση αναμονής διότι ανησυχούσε για τις πολιτικές εξελίξεις και μετά τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης θα προχωρούσε σε κάποια κίνηση. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι ένα: μεταρρυθμίσεις και συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.
Ειδικότερα, αναβάθμισε το αξιόχρεο κατά δύο βαθμίδες, σε «Ba1» από «Ba3», με «σταθερές» τις προοπτικές επαναξιολόγησης. Εδωσε λοιπόν το σήμα ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές δεν απειλούν – για την ώρα – να την εκτροχιάσουν δημοσιονομικά.
Το σενάριο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και από τον οίκο Standard & Poor’s αρχίσει και προκρίνει η Citi, καθώς οι επιδόσεις δικαιολογούν να λάβει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα και από αυτόν τον οίκο, μετά την αναβάθμισή της από την DBRS στις 15 Σεπτεμβρίου.


Latest News

Γιατί προκαλεί ανησυχία το «3άρι» του πληθωρισμού στην Ελλάδα
Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση αναφορικά με την ακρίβεια, την ώρα που βρισκόμαστε στη σφαίρα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ
![Golden Visa: Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς… ενοικίαση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_golden_visa_akinhta-600x352.jpg)
Καταφύγιο για επενδυτές η Golden Visa - Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς ενοικίαση [πίνακας]
Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η Golden Visa - Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων