
Μόνιμο χαρακτήρα πρόκειται να λάβει σύντομα η δυνατότητα των ιδιωτών αποταμιευτών να τοποθετούνται σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.
Όπως γράφει το ertnews.gr, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει τη διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών των αποταμιευτών, απευθύνοντας πρόσκληση σε ιδιώτες μικρο-καταθέτες για τοποθετήσεις στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα (ειδικά στα τρόφιμα όπου κινείται σε διψήφιο ποσοστό) και τα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες να μην αγγίζουν καν τα όρια της …αξιοπρέπειας, στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο κερδίζει έδαφος το σενάριο διάθεσης εντόκων γραμματίων σε φυσικά πρόσωπα, μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, σε σταθερή βάση.
Γιατί τα «λαϊκά ομόλογα» γίνονται ανάρπαστα στην Ευρώπη
Μετά από δύο χρόνια διακοπής η συγκεκριμένη διαδικασία επανήλθε πρόσφατα στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων με διάρκειες 6 και 12 μηνών που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δίνοντας την δυνατότητα σε ιδιώτες μικροεπενδυτές να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία.
Ενδιαφέρον
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ το ενδιαφέρον για την απόκτηση των «λαϊκών» εντόκων εκδήλωσαν 10.000 φυσικά πρόσωπα κερδίζοντας επιτόκιο σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό.
Με δεδομένο ότι ο νέος προϋπολογισμός στηρίζεται στην πρόβλεψη για πληθωρισμό 2,4% το 2024, το επιτόκιο (απόδοση) στα εξάμηνα έντοκα διαμορφώθηκε στο 3,83% και στα ετήσια στο 3,81%, καλύπτοντας ακόμη και τις απώλειες εισοδήματος που έχουν οι μικρο- αποταμιευτές από την πορεία του φετινού τιμαρίθμου (για το σύνολο του έτους εκτιμάται στο 3,8%).
Στην παρούσα φάση, ακόμα και οι προθεσμιακές καταθέσεις για μεγάλα ποσά, δεν αποδίδουν ούτε 2,5% ενώ για μικροποσά το επιτόκιο παραμένει κάτω από το 1%.
Η σταθερή συμμετοχή των μικροαποταμιευτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του Δημοσίου, ο οποίος για το 2024 υπολογίζεται σε 11,8 δισ. ευρώ.
Το δανειακό πρόγραμμα
Το συνολικό δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το επόμενο έτος, ανέρχεται σε 6,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:
- Τα 3,862 δισ. ευρώ είναι το ύψος των ομολόγων που λήγουν το 2024 και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.
- Το 1,738 δισ. ευρώ είναι δάνεια από το 2ο μνημόνιο (EFSF – ESM) για τα οποία ολοκληρώθηκε η περίοδος χάριτος και ξεκινά η αποπληρωμή τους. Η πρώτη δόση ήταν το 2023 και η τελευταία των 5,3 δισ. ευρώ το 2070.
- Τα 391,1 εκατ. ευρώ είναι τόκοι και δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
- Τα 122,2 εκατ. ευρώ είναι λοιπά δάνεια.
Στα πλάνα του ΟΔΔΗΧ για το 2024 περιλαμβάνεται και η υποχρέωση για την έκδοση του πρώτου «πράσινου» ελληνικού ομολόγου.
Περιορισμένες θα είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες και για το 2025. Ανέρχονται σε 6,277 δισ. ευρώ ενώ από το 2026 ανεβαίνουν στα 13,028 δισ. ευρώ.
Το μεγάλο «αγκάθι» αυτή την στιγμή για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι η ραγδαία αύξηση στο κόστος δανεισμού από τις επιτοκιακές αναταράξεις της ΕΚΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες για τόκους το 2023 θα κινηθούν πάνω από το φράγμα των 6 δισ. ευρώ φθάνοντας στα 6,5 δισ. ευρώ ενώ σε ανάλογο ύψος θα κυμανθεί η επιβάρυνση και το 2024 ( 6,350 δισ. ευρώ).


Latest News

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%