«Το Ισραήλ δεν θα έχει πια την ευθύνη για τη ζωή στη Γάζα». Έτσι περιέγραψε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Κνεσέτ, της Ισραηλινής Βουλής, το πώς θα είναι η κατάσταση στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, η ισραηλινή πλευρά δηλώνει ότι έχει ένα σχεδιασμό που περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά τη συνέχιση των τωρινών εναέριων βομβαρδισμών μαζί με χερσαίες επιχειρήσεις που θα διεξάγει ο μεγάλος αριθμός ισραηλινών στρατιωτών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην περίμετρο της Γάζας με σκοπό την «εξόντωση των τρομοκρατιών» και την «καταστροφή της υποδομής της Χαμάς».

Η φάση αυτή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή και αρκετοί κάνουν συγκρίσεις με τη δύσκολη πολιορκία της Μοσούλης όταν αυτή βρέθηκε υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Ο λόγος είναι ότι η Χαμάς μπορεί να είναι υποδεέστερη όμως θα βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των μέσων που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις (παγίδευση με εκρηκτικά, κατασκευή διεξόδων διαφυγής, μάχες κτίριο το κτίριο) και βέβαια θα αξιοποιεί και το δίκτυο τούνελ.

Η δεύτερη φάση θα είναι «χαμηλότερης έντασης» και θα αφορά την εκκαθάριση των «θυλάκων αντίστασης» στη Γάζα, δηλαδή την εκκαθάριση σημείων όπου μπορεί ακόμη να επιχειρούν ένοπλοι.

Και η τρίτη φάση περιγράφεται από την ισραηλινή πλευρά ως το τέλος της «ευθύνης του Ισραήλ για τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και τη διαμόρφωση μιας νέας «πραγματικότητας ασφάλειας» για τους Ισραηλινούς πολίτες.

Καταστροφές στη Γάζα

Για την τρίτη φάση οι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ήδη δώσει κάποιες ενδείξεις για το τι επιδιώκουν. Καταρχάς, όπως δήλωσε και ο υπουργός Γεωργίας Άβ Ντίχτερ το Ισραήλ θα επιδιώξει να διαμορφώσει μια «ζώνη ασφάλειας» εντός της Λωρίδας της Γάζας ώστε οι κάτοικοί της να μην μπορούν να πλησιάσουν το σύνορο.

Αυτό παραπέμπει στην παραμονή των ισραηλινών δυνάμεων εντός του εδάφους της Λωρίδας, κοντά στο σύνορο ώστε να μην μπορούν να κινηθούν προς τα εκεί οι Παλαιστίνιοι για να πραγματοποιούν διαμαρτυρίες ή ακόμη και να δοκιμάζουν να εισέλθουν στο έδαφος του Ισραήλ.

Η άλλη διάσταση έχει περιγραφεί από έναν Ισραηλινό αξιωματούχο ως το «κόψιμο του ομφάλιου λώρου» που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ.

Μέχρι τώρα η Γάζα υπόκειτο στον πλήρη αποκλεισμό από τη μεριά του Ισραήλ (και από θαλάσσης), όμως το Ισραήλ εξακολουθούσε να προσφέρει στη Γάζα ένα μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού που απαιτείται. Παράλληλα, ένας αριθμός κατοίκων της Γάζας μπορούσαν να πάρουν άδειες εργασίας στο Ισραήλ και αυτό ήταν ένα εισόδημα που συνείσφερε στην επιβίωση των κατοίκων του θύλακα. Παράλληλα κάποια αγαθά και εμπορεύματα μπορούσαν να περνούν. Τώρα το Ισραήλ θέλει ταυτόχρονα να «σφραγίσει» τη Γάζα αλλά και την αποκόψει από την όποια πρόσβαση μπορεί να είχε στις διασυνδεδεμένες με το Ισραήλ υποδομές.

Ανθρωπιστική βοήθεια εν αναμονή στην Αιγυπτιακή πλευρά

Μια ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή

Μια γεύση του τι σημαίνει να περιοριστεί η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και άλλων αγαθών στη Γάζα παίρνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι εκεί, μια που αυτό το μέτρο εφαρμόζουν οι Ισραηλινές αρχές έχοντας διαμορφώσει συνθήκη μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτή έχει επιταθεί και από ότι έχει σταματήσει και η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη συνεχίζεται η συζήτηση για το πώς θα ελεγχθεί και θα περάσει μια ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι πολύ μικρότερη από αυτή που παραδοσιακά μπαίνει στη Γάζα.

Πριν τον Πόλεμο καθημερινά έμπαιναν στη Γάζα  από την Αίγυπτο περίπου 450 φορτηγά, ενώ αυτή τη στιγμή η συζήτηση είναι για την αποστολή μόλις είκοσι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ουσιαστικά, αυτό που προκύπτει για το ισραηλινό σχέδιο είναι από τη μια η διάλυση του οργανωτικού ιστού της Χαμάς, που σημαίνει όμως ταυτόχρονα και τη διάλυση του βασικού φορέα που λειτουργούσε ως «δημόσια αρχή» στη Γάζα και εξασφάλιζε κάποιες στοιχειώδεις λειτουργίες, χωρίς το Ισραήλ να θέλει αντικαταστήσει αυτή τη λειτουργία με την ανάληψη της διοίκησης της Γάζας από τις Ισραηλινές αρχές. Αυτό θα οδηγήσει σε μια συνολικότερη συνθήκη κατάρρευσης.

Από την άλλη, το σφράγισμα της Γάζας, η κατάργηση των αδειών εργασίας και το κλείσιμο διόδων θα σημάνουν μια πολύ χειρότερη κοινωνική συνθήκη σε μια περιοχή που μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό εξαρτιόταν από την ανθρωπιστική βοήθεια που ερχόταν και από τα δυνατότητα κάποιων να εργάζονται στο Ισραήλ.

Η ενδεχόμενη μαζική φυγή

Με το Ισραήλ να υπόσχεται πρώτα μια παρατεταμένη και αιματηρή πολεμική επιχείρηση και στη συνέχεια μια συνθήκη οικονομικής εξαθλίωσης και ανθρωπιστικής καταστροφής, είναι λογικό αρκετοί άνθρωποι να σκέφτονται τη φυγή από τη Γάζα, παρότι η Αίγυπτος έχει κάνει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει μια μαζική φυγή προς το έδαφός της – διαδρομή που είναι σχεδόν υποχρεωτική για όποιον θέλει να εγκαταλείψει τη Γάζα. Γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή η συζήτηση που γίνεται είναι μόνο για όσους έχουν διπλή υπηκοότητα.

Καθόλου τυχαία κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι όλα αυτά αποτυπώνουν την επιθυμία κάποιων κύκλων στο Ισραήλ για μια μερική εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων για να μην υπάρχει η σημερινή κατάσταση όπου στη συνολική έκταση από τη Μεσόγειο έως τον Ιορδάνη ποταμό κατοικούν ο ίδιος αριθμός Εβραίων και Αράβων.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη