Ραντεβού τον Δεκέμβριο δίνει πλέον η ελληνική οικονομία, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας απο τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s να δίνει -σύμφωνα με αναλυτές- «σήμα» στον Fitch και στο τελικό «στοίχημα» της ελληνικής κυβέρνησης για τη φετινή χρονιά.
Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται και ουσιαστικά σε καθεστώς investment grade, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η αναβάθμιση από τον S&P, αλλά και τον «μικρό» και λιγότερο σημαντικό καναδικό οίκο DBRS.
Ωστόσο, η «ανάταση» πιθανότατα να έρθει την 1η Δεκεμβρίου, διότι απαιτείται η αξιολόγηση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολογήσης (S&P, Moody’s και Fitch), προκειμένου να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε ορισμένους από τους δείκτες ομολόγων.
Standard & Poor’s: Aναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε «BBB-»
Η ελληνική κυβέρνηση, είχε θέσει ως εθνικό της στόχο την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 και πλέον μένουν δύο οίκοι που τοποθετούν την οικονομία της χώρας ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ο πρώτος είναι -όπως αναφέρθηκε- ο Fitch, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο πιο «κακός» -όπως χαρακτηρίζεται- έκανε την έκπληξη τον περασμένο μήνα, δίνοντας διπλή αναβάθμιση στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, αναβάθμισε το αξιόχρεο κατά δύο βαθμίδες, σε «Ba1» από «Ba3», με «σταθερές» τις προοπτικές επαναξιολόγησης. Εστειλε λοιπόν το μήνυμα ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές δεν απειλούν – για την ώρα – να την εκτροχιάσουν δημοσιονομικά.
Η ετυμηγορία της Standard & Poor’s και τα σενάρια
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της S&P, «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Αναμένουμε πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2023-2026 και θα συνδράμουν στη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου, αναβαθμίσαμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα σε «BBB-/A-3» από «BB+/B», με σταθερές προοπτικές», επισημαίνει ο S&P.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι σταθερές προοπτικές αφορούν τους «ισορροπημένους κινδύνους» στο εξωτερικό περιβάλλον που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία της Ελλάδας
Στο δυσμένες σενάριο ο οίκος επισημαίνει πως θα μπορούσε να σταματήσει τις αναβαθμίσεις εάν η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας και οι εξωτερικές ανισορροπίες, όπως από το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν περισσότερο από όσο αναμενόταν.
Την ίδια ώρα, θα μπορούσε να συνεχίσει τις αναβαθμίσεις εάν ο λόγος του καθαρού δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ πέσει περαιτέρω σε επίπεδα που ευθυγραμμίζονται με αυτά των ομόλογων κρατών. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα προκύψει από έναν συνδυασμό διατηρούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων για παρατεταμένη περίοδο και διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ελληνική οικονομική ανταγωνιστικότητα και την πλήρη ανάπτυξη των μεγάλων κεφαλαίων NextGenerationEU που διατίθενται στην Ελλάδα».
Επιπλέον, υποστηρίζει πως η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή έχει θέσει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας σε μια σταθερά βελτιωμένη τροχιά. Υποστηριζόμενη από την ταχεία οικομική ανάκαμψη, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει τους δικούς της δημοσιονομικούς στόχους παρά τη σταδιακή αύξηση των κοινωνικών παροχών και μέτρων στήριξης.
«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ φέτος, υπερβαίνοντας τον στόχο του 0,7%, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό κόστος που σχετίζεται με τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Προβλέπουμε μέσο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ για την περίοδο 2024 – 2026. Κατά τη γνώμη μας, οι κοινωνικές πιέσεις πιθανότατα θα περιπλέξουν την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, και αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στη μείωση του χρέους κατά τα τελευταία έτη του ορίζοντα εκτίμησης μας και μετά», υπογραμμίζει η Standard & Poor’s.
Το μήνυμα της κυβέρνησης
Σχολιάζοντας την αναβάθμιση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως σημαντικό ορόσημο. «Περήφανοι για την αναγνώριση των όσων έχει πετύχει η χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, μια πορεία που προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιτυγχάνει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς», έγραψε στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως «η S&P είναι ο τέταρτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια. Η ίδια η έκθεση της S&P είναι παραπάνω από θετική και τόσο εύγλωττη που προσωπικά δεν έχω τίποτε να προσθέσω. Ας τη διαβάσουν όσοι κατ’ εξακολούθηση προσπαθούν να υποτιμήσουν τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία».
«Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων. Όπως υπογράμμισα πρόσφατα και στο ECOFIN, η Ελλάδα ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, είναι και θα παραμείνει προσανατολισμένη στην πολιτική της δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική που αποτελεί τη μοναδική σταθερή βάση για την διατήρηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές, την προσέλκυση επενδύσεων και την διατηρήσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Latest News
Άγγιξαν τα 2 δισ. οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα το 2024 - Τι αναμένεται το 2025
H φιλοξενία ενίσχυσε τη θέση της ως ο πιο ελκυστικός επενδυτικός κλάδος στα εμπορικά ακίνητα με αύξηση 100%
Τα 10 «κλειδιά» για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων
Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά στην πλατφόρμα myProperty και ποιες χειρόγραφα – Πότε πληρώνεται ο φόρος
Ποια ασφάλιστρα (δεν) μειώνουν οι ασφαλιστικές – Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ και η πίεση Θεοδωρικάκου
Ποια ασφάλιστρα υγείας μειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – Το μήνυμα Θεοδωρικάκου – Το ραντεβού με ΠΑΣΟΚ
Το «δώρο» των 2,2 δισ. του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ
Πάνω από 2,2 δισ. οι επιπλέον εισπράξεις των σούπερ μάρκετ την τελευταία πληθωριστική τριετία – Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα τροφοδοτούν την κατανάλωση
Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης σε τρία χρόνια - Τι δείχνει έρευνα
Το κόστος στέγασης πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb