Στο Βερολίνο εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ελλάδα θα εμβάσει τις επόμενες εβδομάδες 2,6 δισ. ευρώ προς χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Είναι ακόμα πιο ωραίο ότι, όπως έγραφε η «Handelsblatt», τα χρήματα αυτά θεωρούν ότι προέρχονται από αυξημένα φορολογικά έσοδα που μπήκαν στα ελληνικά δημόσια ταμεία. Τη μεγάλη τους «αγάπη», τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη βρίσκουν ακόμα στην περίπτωση της χώρας μας. Αλλωστε, όπως λέει ο λαός, «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι».
Τα νέα έφτασαν λοιπόν στη γερμανική πρωτεύουσα ότι τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 ήταν αυξημένα κατά 3,2 δισ. ευρώ, πάνω από τα αναμενόμενα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι μετρούν ευρώ ευρώ το ταμειακό μας απόθεμα και το βρίσκουν «περήφανα» να στέκεται στα 35 δισ. ευρώ.
Γενικώς βλέπουν στην Ελλάδα το καλό παράδειγμα πως μια χώρα εφάρμοσε για χρόνια τη συνταγή της γερμανικής σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και πετυχαίνει. Ενθουσιάζονται με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας, όταν οι ίδιοι έχουν εισέλθει σε ύφεση. Ο τελικός τους στόχος είναι το 2026, όταν η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα έχει μειωθεί στην Ελλάδα στο 135,2%. Τότε η Ελλάδα θα παραδώσει τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας χώρας ως προς το πανευρωπαϊκά υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ιταλία, η οποία βάσει του δικού της προγράμματος σταθερότητας θα έχει χρέος το 2026 που θα φτάνει το 140,4%. Φαντάζομαι ότι η απονομή θα γίνει κάπου με εμβληματικό περιεχόμενο από τους ίδιους τους Γερμανούς.
Από τα συμφραζόμενα γίνεται αντιληπτό ότι η περίπτωση της Ελλάδας συνεχίζει να λειτουργεί ως το καλό γερμανικό παράδειγμα, η πετυχημένη επιστροφή χώρας από την άβυσσο στην επιτυχία.
Το πρόβλημα ωστόσο της Γερμανίας δεν είναι το μάθημα που θα ήθελε να δώσει στην υπόλοιπη ευρωζώνη, κάτι σαν το παράδειγμα της Ελλάδας στο παρελθόν. Αυτό απλά γίνεται για εσωτερική κατανάλωση και ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ θα το πάει για όσο αντέχει. Το προβλημά του είναι άλλο και υπαγορεύεται από τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,5% το τρέχον έτος και την αβεβαιότητα που υπάρχει για το 2024. Το ΔΝΤ σε πρόσφατή του ανάλυση απέδωσε το γερμανικό πρόβλημα στη χαμηλότερη ζήτηση από τους εμπορικούς εταίρους της χώρας, η οποία οδηγεί σε αδύναμη βιομηχανική παραγωγή. Την προηγούμενη εβδομάδα, μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς υπέστησαν καθαρή ήττα στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Εσση και Βαυαρία, όπου σημειώθηκε άνοδος της Ακροδεξιάς. Η Εσση φιλοξενεί το οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης και η Βαυαρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, μεγάλες βιομηχανίες όπως η Siemens και η BMW, που όλες οι πλήττονται από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Με την πρωτόγνωρη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι Γερμανοί στο εσωτερικό, έχουν φτάσει στο σημείο να βρίσκουν στην Ελλάδα κάποιες στιγμές υπερηφάνειας…
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση