Σε κατάσταση αναταραχής από επανειλημμένους ψευδείς συναγερμούς για βόμβα βρίσκεται τελευταία η Γαλλία, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονική επίθεση και τον θάνατο του καθηγητή Ντομινίκ Μπερνάρ στο σχολείο της πόλης Αράς στα μέσα Οκτωβρίου.

Από το σχολείο όπου δίδασκε ο άτυχος καθηγητής ξεκίνησε και η «μόδα» των τηλεφωνημάτων με ψευδείς απειλές για βόμβα, έχοντας ως συνέπεια την ακύρωση μαθημάτων. Ακολούθησαν αντίστοιχα περιστατικά και σε άλλα σχολεία.

Γαλλία: Νέος συναγερμός – Εκκενώθηκε το Παλάτι των Βερσαλλιών και πολλά αεροδρόμια

Γενικότερα το τελευταίο δεκαήμερο οι ψευδείς συναγερμοί αυξήθηκαν ανησυχητικά και σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής,  παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, υψώνοντας το σύστημα ασφάλειας (Vigipirate) στον ανώτατο βαθμό επιφυλακής κατά τρομοκρατικού κινδύνου.

«Εφιάλτης» για ντόπιους και τουρίστες

Μπορεί τα όργανα της τάξης να είναι παρατεταγμένα στους δρόμους και σε πλήρη ετοιμότητα, αρκεί όμως ένα ανώνυμο τηλεφώνημα με απειλή για βόμβα για να αναστατώσει και να αποδιοργανώσει μια πόλη.

Αυτόν τον εφιάλτη ζουν εδώ και ένα δεκαήμερο οι Γάλλοι και μαζί τους οι τουρίστες. Αεροδρόμια, μουσεία, τρένα, σχολεία, υποχρεώθηκαν για λόγους ασφάλειας να προβούν σε εκκενώσεις, κλείσιμο ή ακυρώσεις ύστερα από ψεύτικες απειλές για βόμβες.

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα 20 αεροδρόμια δέχθηκαν ψευδείς συναγερμούς, με συνέπεια την ακύρωση 130 πτήσεων και πολλές καθυστερήσεις. Σημειώνουμε 15 εκκενώσεις σε σχολεία μέσα στην εβδομάδα, ενώ κυριαρχεί μεγάλη αγωνία και στα τρένα με τη μαζική έξοδο των Γάλλων από χθες για τις επόμενες 25 μέρες των σχολικών διακοπών.

 «Στόχος» οι Βερσαλλίες»

Από τα μουσεία, μετά το Λούβρο την περασμένη εβδομάδα, το παλάτι των Βερσαλλιών παραμένει ο κύριος στόχος. Χθες ήταν η έκτη φορά που υποχρεώθηκαν σε εκκένωση των επισκεπτών.

Αύριο θα δικαστεί 37χρονος, για την ψεύτικη απειλή μέσω τηλεφώνου του την Πέμπτη, ότι «θα τινάξει το στέκι του Λουδοβίκου στον αέρα». Η αστυνομία τον εντόπισε, η εκκένωση όμως του ιστορικού χώρου έγινε κανονικά.

«Κανείς δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη και να μην γίνει έλεγχος, με δεδομένο το ανώτατο επίπεδο επιφυλακής» εξηγεί ο ειδικός για θέματα ασφαλείς Πάσκαλ Μπιτό Πανέλι, πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών. Τα σημερινά δεδομένα προκαλούν σε κάθε περίπτωση ανασφάλεια ενόψει της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο  Παρίσι σε δέκα μήνες.

Deutsche Welle

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα