![Ακίνητα: Οι 5 περιοχές που οδηγούν το ράλι στην Αθήνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/diamerismata.jpg)
Εντυπωσιακή αύξηση εξακολουθεί να καταγράφεται στις πιθανές τιμές πώλησης διαμερισμάτων σε πέντε περιοχές της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών [Αμπελόκηποι (Κέντρο) Μαρούσι (Βόρεια) Παλαιό Φάληρο (Νότια) Περιστέρι (Δυτικά) Χολαργός (Ανατολικά)] σύμφωνα με την συμπεράσματα του Παρατηρητηρίου Αξιών Διαμερισμάτων 2023 της GEOAXIS, της πρώτης πιστοποιημένης εταιρίας εκτιμήσεων στην Ελλάδα. Η αύξηση των αξιών βρίσκεται πολύ κοντά στο ανώτατο σημείο του κύκλου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης
Ειδικότερα σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μεταξύ του τρίτου τριμήνου 2023 και του τρίτου τριμήνου 2022 καταγράφεται διάμεση ετήσια άνοδος 14,92% για τα νεόδμητα και 13,81% για τα παλαιότερα διαμερίσματα. Η σημαντική άνοδος των αξιών εξηγείται από το γεγονός ότι λόγω μεγάλης μείωσης της προσφοράς (λόγω της εξαιρετικής τουριστικής σεζόν και Airbnb) το φετινό δείγμα περιλαμβάνει ως επί το πλείστον πολύ νεότερα και ακριβότερα διαμερίσματα.
Τριπλή παρέμβαση για τις μεταβιβάσεις στα ακίνητα
Νεόδμητα
Νεόδμητα Διαμερίσματα (έως 5 ετών):Στα νέα σε ηλικία διαμερίσματα, μέσης επιφανείας 95 τμ, διάμεσης ηλικίας μόλις 2 ετών και 1ου ορόφου, η έρευνα αγοράς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (4.048 ευρώ/τμ από 3.565ευρώ /τμ, με ετήσια άνοδο 13,55%) και στη συνεχεία κατά σειρά στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (3.400 ευρώ/τμ από 2.950ευρώ /τμ με ετήσια άνοδο 15,25%), στο Μαρούσι (3.304ευρώ / τμ από 2.856ευρω/τμ με ετήσια άνοδο 15,69%), στους Αμπελόκηπους (2.795ευρώ/τμ από 2.500ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 11,80%) και τέλος στο Περιστέρι (2.401ευρώ/τμ από 2.029 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 18.33%). Με βάση τα παραπάνω, το Περιστέρι κατέγραψε τη μεγαλύτερη, ενώ οι Αμπελόκηποι τη μικρότερη ετήσια αύξηση, σε σχέση με όλες τις άλλες περιοχές.
Παλαιότερα Διαμερίσματα (35+ ετών):Όσον αφορά στα διαμερίσματα παλαιότητας, μέσης επιφανείας 100 τμ, διάμεσης ηλικίας 43 ετών και 2ου ορόφου, η έρευνα κατέδειξε ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (2.235 ευρώ/τμ από 1.985 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 12,59%) και εν συνεχεία κατά σειρά: στο Μαρούσι (1.852 ευρώ/τμ από 1.620 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 14,20%), στο Παλαιό Φάληρο (1.751 ευρώ/τμ από 1.536ευρώ /τμ με ετήσια άνοδο 14%), στην περιοχή του Περιστερίου (1.487 ευρώ/τμ από 1.268 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 17,27%) και τέλος στους Αμπελόκηπους (1.457 ευρώ/τμ από 1.313 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 10,97%). Με βάση τα παραπάνω, το Περιστέρι κατέγραψε την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση ενώ οι Αμπελόκηποι την μικρότερη ετήσια αύξηση, σε σχέση με όλες τις άλλες περιοχές.
Συμπεράσματα έρευνας Δεκαετίας
Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της χρονικά βαθύτερης ανάλυσης που προχωρήσαμε κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως υπάρχει αύξηση κατά μέσο 66% στα νεόδμητα και 61% στα παλαιότερα διαμερίσματα, σε σχέση με τις αξίες του 2014
Η έρευνα αγοράς πραγματοποιήθηκε με επί τόπου συλλογή στοιχείων μέσω αυτοψιών που διενεργήσαμε καθώς και μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, για πέντε ενδεικτικές αγορές διαμερισμάτων (residential markets), στο διάστημα του 3ου τριμήνου 2023. Ως περιοχές μελέτης ορίστηκαν οι εξής : Αμπελόκηποι (Κέντρο) Μαρούσι (Βόρεια) Παλαιό Φάληρο (Νότια) Περιστέρι (Δυτικά) Χολαργός (Ανατολικά).
Αναλυτικότερα, στο Κέντρο επιλέχθηκαν οι Αμπελόκηποι θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή πληροί τα μέσα κριτήρια (ποιότητα κτιρίων, πρόσβαση, πληθυσμιακή ταυτότητα κ.λπ.) που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, δίχως να έχει επηρεαστεί σημαντικά από το φαινόμενο Airbnb, όπως για παράδειγμα οι γειτονιές πέριξ της Πλατείας Συντάγματος και της Ακρόπολης. Στα Βόρεια επιλέχθηκε το Μαρούσι, λόγω της σαφέστερης ομοιογένειας στο εσωτερικό του.
Στα Νότια επιλέχθηκε το Παλαιό Φάληρο, καθώς αποτελεί περιοχή που συνδυάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών των Νοτίων Προαστίων (γειτνίαση με τη θάλασσα παράλληλα με την εύκολη σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας).
Στα Δυτικά επιλέχθηκε το Περιστέρι κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης πληθυσμιακής του κάλυψης, γεγονός που το καθιστά ένα από τα λίγα προάστια με τόσο μεγάλη προσφορά διαμερισμάτων. Τέλος, στα Ανατολικά επιλέχθηκε ο Χολαργός λόγω της σαφέστερης ομοιογένειας στο εσωτερικό του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241-600x352.png)
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές – Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia242-600x352.png)
Με «σπασμένα φρένα» οι τιμές στα ενοίκια - Οι πέντε περιοχές - «φωτιά» [πίνακες]
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τιμές στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου
![Σκυλακάκης: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» στη Μύκονο να συνεχιστεί](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/Eurokinissi-Skylakakis-600x338.jpg)
Σκυλακάκης για αυθαίρετα στη Μύκονο: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» να συνεχιστεί
Τι είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο «φρύδι» της Σαντορίνης
![Έρευνα: Στρέφονται σε ακίνητα και κρυπτονομίσματα για να αυξήσουν το εισόδημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/misthoi-600x396.jpg)
Με ακίνητα και crypto προσπαθούν να αυξήσουν το εισόδημα
Το 35% των Ελλήνων με μόνιμη εργασία αναγκάζονται να καλύπτουν τα έξοδά τους και μέσω άλλων εναλλακτικών πηγών καθώς το βασικό εισόδημα δεν φτάνει
![«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα – Τι ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-10-600x341.jpg)
Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»- Τι ανακοίνωσε η Ζαχαράκη
Η μακροχρόνια μίσθωση είναι προϋπόθεση για την καταβολή της δεύτερης δόσης της επιχορήγησης του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», είπε μεταξύ άλλων η κα Ζαχαράκη
![«Σαρακήνικο»: Από το «κόσκινο» του υπουργείου Περιβάλλοντος οι οικοδομικές άδειες για μεγάλα έργα και επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/milos-600x395.jpg)
Το «Σαρακήνικο» έγινε μάθημα… - Έρχονται μέτρα για τις οικοδομικές άδειες
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μετά την υπόθεση στο Σαρακήνικο της Μήλου αποκαλύπτει στον ΟΤ τη σύσταση νέου «όργανου» που θα ελέγχει τις οικοδομικές άδειες
![Μεταβιβάσεις ακινήτων: Πώς και πότε φορολογούνται πέργκολες, πηγάδια και μπάρμπεκιου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-600x352.png)
Πώς και πότε φορολογούνται πέργκολες, πηγάδια και μπάρμπεκιου
Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται φόροι μεταβίβασης, γονικής παροχής, κληρονομιάς
![«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Δικαιούχοι και επιδοτήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/enoikia-600x387.jpg)
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» - Δικαιούχοι και επιδοτήσεις
Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»