Με μικτά πρόσημα τελικά έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν την οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, ενώ αναμένουν την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,37% στις 7.374 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,02% στις 14.800 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,50% στις 6.850 μονάδες.

Wall Street: Με το βλέμμα στα ομόλογα οι πιέσεις

Σε επίπεδο τίτλων, η Roche σημείωσε κέρδη 1,5%, μετά την ανακοίνωση ότι κατέληξε σε οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Telavant Holdings, από την Roivant Sciences και την Pfizer έναντι 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός από την τιμή αγοράς, η οποία θα καταβληθεί προκαταβολικά, η Roche συμφώνησε επίσης να πραγματοποιήσει μια βραχυπρόθεσμη πληρωμή ορόσημο ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί την κρίσιμη συνεδρίαση πολιτικής της αυτήν την εβδομάδα, αλλά δεν αναμένονται αλλαγές στα επιτόκια. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τη ρητορική του συμβουλίου, προκειμένου να εκτιμήσουν τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων σύσφιγξε τις νομισματικές συνθήκες χωρίς οι κεντρικές τράπεζες να χρειαστεί να κάνουν κάτι, επιτρέποντας στα διοικητικά συμβούλια να σηματοδοτήσουν ότι πιθανότατα θα παραμείνουν σε στάση αναμονής στη συνεδρίαση πολιτικής τους.

Επίσης, ένα από τα επιχειρήματα υπέρ της παύσης των αυξήσεων είναι η δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας, η οποία επιδεινώθηκε καθώς η ανάπτυξη υποχώρησε. Η πρόσθετη αυστηροποίηση θα επιβάρυνε τη δραστηριότητα και θα μπορούσε να ωθήσει το ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας ακόμη υψηλότερα, διακινδυνεύοντας μια νέα κρίση χρέους.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κόλλησε στον «βάλτο» των 1.170 μονάδων

Στάση αναμονής τήρησε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με το ενδιαφέρον της συνεδρίασης να μονοπωλείται από τη συμφωνία της Alpha Bank και της UniCredit, η οποία και προκάλεσε την αναστολή της διαπραγμάτευσης της πρώτης, περνώντας σε δεύτερη μοίρα τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,10% στις 1.173,70 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.171,99 μονάδων (-0,25%) και 1.189,52 μονάδων (+1,24% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 98,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,4 εκατ. τεμάχια αξίας 34,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,06% στις 2.882,97 μονάδες, ενώ στο +0,11% έκλεισε ο Mid Cap και στις 1.898,73 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 939,58 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές