Σημαντικά έχουν περιοριστεί αυτήν την ώρα τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να υιοθετεί την επιφυλακτική στάση που κυριαρχεί παγκοσμίως για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, ενώ παραμένει στο stock picking των πιο τολμηρών αγοραστών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,33% στις 1.178,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 34,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,61% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.902,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,52% στις 947,87 μονάδες.

Κάμψη στο asset management οδηγεί τον κλάδο να γυρίσει σελίδα [έρευνα]

Να βοηθούσε λίγο το κλίμα διεθνώς…

Η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να αποκοπεί από το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί διεθνώς, αν και οι περισσότεροι αναλυτές μιλούν πολύ θετικά για τα τεκταινόμενα εγχωρίως. Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, είναι δεδομένο ότι στην αγορά θα εισρεύσει νέο χρήμα και μάλιστα σε βάθος χρόνου, μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s. Η ερώτηση είναι αν βραχυπρόθεσμα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μία καλύτερη ανοδική τάση κόντρα στις ξένες αγορές ή θα συνεχίσουμε να κινούμαστε αμυντικά μέχρις ότου βρούμε σωστό βηματισμό με τους άλλους.

Από πλευράς δανεισμού η χώρα έχει καταφέρει να έχει καλύτερα επιτόκια από την Ιταλία και περίπου ίδια με την Ισπανία κάτι που θεωρείται μεγάλη επιτυχία, κατά τον κ. Ζαχαράκη. Το 2024 η χώρα εύκολα μπορεί να βγει και να αναχρηματοδοτήσει κοντά στα 9 δις ή και να φτιάξει ένα επιπλέον μαξιλάρι αν θέλει. Από την άλλη από εδώ και πέρα θα έχουμε μόνιμα επαναξιολογήσεις του ΧΑΑ από τους οίκους γεγονός που θα φέρνει νέα κεφάλαια προς επένδυση το επόμενο διάστημα από παθητικά funds.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, το timing των πακέτων του ΤΧΣ παίζει τον ρόλο του με τις διεργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει. Επαναλαμβάνει επίσης ότι η στάση αναμονής των ξένων κεφαλαίων έχει να κάνει με τα πακέτα μιας και μία αγορά τόσο ρηχή όσο η δική μας μπορεί να τους στοιχίσει ακριβά αν αρχίσουν από τώρα να κινούνται επιθετικά στο ταμπλό. Το αρνητικό είναι ότι τα υψηλά επιτόκια φαίνεται ότι θα μείνουν για μεγάλο διάστημα μιας και ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι ανθεκτικός και να μην αφήνει τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν ρότα, ενώ οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή σίγουρα επηρεάζουν την ψυχολογία μιας και ο φόβος για διάχυση δεν είναι αμελητέος. Έτσι λοιπόν μέρος των επενδυτών τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην πραγματική οικονομία «μαζεύονται» μέχρι να περάσει ο κίνδυνος ή να σταθεροποιηθεί αν μη τι άλλο η κατάσταση, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo σημειώνει άλμα 4,22%, με τις Cenergy, Εθνική, Πειραιώς και ΟΠΑΠ να έχουν περιορίσει τα κέρδη τους λίγο πάνω από το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Από την άλλη, οι πιέσεις εστιάζουν σε Σαράντη, Quest, Autohellas και Motor Oil, με τους τίτλους να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Eurobank, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η μετοχή της Alpha Bank έχει τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης, μετά και το mega deal που υπήρξε με την UniCredit. Μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για την πολυεπίπεδη συμφωνία της Alpha Bank με UniCredit, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε αναστολή της διαπραγμάτευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών